Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πού θα πάμε, τι θα δούμε, τι θ’ ακούσουμε …το Σάββατο 22 Οκτωβρίου

ΘΕΑΤΡΟ

Πρε­μιέ­ρα στο θέα­τρο Από Κοι­νού με τη νέα σατι­ρι­κή performance της Ελέ­νης Γερα­σι­μί­δου “φόρ­τυ ½ (μύη­σις)”
Μια ανα­τρε­πτι­κή περ­φόρ­μανς στην οποία η άλλη Βαλ­κά­νια περ­φό­μερ, γνω­στή και ως Yelena Yerasimovic, εμφα­νί­ζε­ται στη σκη­νή για να προ­κα­λέ­σει αντι­δρά­σεις, ανα­ρω­τή­σεις, ανη­συ­χί­ες, αγα­νά­κτη­ση-ευχα­ρί­στη­ση και πολύ γέλιο! Συνερ­γούς έχει το alter ego της, Αντώ­νη Ξένο, και το Άλλο (βου­βό) , Αγγε­λι­κή Ξένου. Η παρά­στα­ση απευ­θύ­νε­ται σε κοι­νό ανοι­χτό στις καλ­λι­τε­χνι­κές προ­κλή­σεις και έτοι­μο να συμ­με­τά­σχει ενερ­γά στα θεα­τρι­κά δρώ­με­να. Ο τίτλος παρα­μέ­νει ένα μυστή­ριο… είστε σε θέση να το ανα­κα­λύ­ψε­τε;    (use your englreek… hahaha)

Παί­ζουν: Η ίδια: Ελέ­νη Γερα­σι­μί­δου — Alter ego: Αντώ­νης Ξένος — Το Άλλο (βου­βό) : Αγγε­λι­κή Ξένου — Κεί­με­να: Ελέ­νη Γερα­σι­μί­δου — Σκη­νο­θε­σία: Αγγε­λι­κή Ξένου — Εικα­στι­κή Επι­μέ­λεια: Κώστας Βελι­νό­που­λος — Επι­μέ­λεια video:  Κώστας Στα­μα­τό­που­λος — Μου­σι­κή Επι­μέ­λεια:  trikouvertes (Αλε­ξάν­δρα Μπό­τη-Χρι­στί­να Τζάκ­σον- Αγγε­λι­κή Ξένου) — Κατα­σκευ­ές σκη­νι­κών αντι­κει­μέ­νων: Ντί­νος Παρη­γό­ρης — Φρο­ντι­στη­ρια­κές Κατα­σκευ­ές: Δήμη­τρα Παπα­δη­μη­τρο­πού­λου — Εκτέ­λε­ση Κοστου­μιών: Δάφ­νη Τσα­κώ­τα — Αφί­σα: Βανέ­σα Καν­δυ­λά­ρου — Φωτο­γρα­φία αφί­σας: Γιώρ­γος Καλ­φα­μα­νώ­λης  — Ώρες και ημέ­ρες παρα­στά­σε­ων: Παρα­σκευή- Σάβ­βα­το: 21.15 — Κυρια­κή : 20.00 — Διάρ­κεια παρά­στα­σης: 1 ώρα και 10 λεπτά — Από Κοι­νού θέα­τρο: Ευπα­τρι­δών 4, Γκά­ζι, ΤΚ 11854, Σταθ­μός μετρό: Κερα­μει­κός – επι­κοι­νω­νία: τηλ.: 211 4057249, 6977987271 — email: [email protected] — facebook: Από Κοι­νού θέατρο

«Πού είναι η μάνα σου μωρή» – 2η χρονιά
Το αυτο­βιο­γρα­φι­κό έργο της Δήμη­τρας Πέτρου­λα «Πού είναι η μάνα σου μωρή» σε θεα­τρι­κή δια­σκευή Σοφί­ας Αδα­μί­δου, σκη­νο­θε­σία – μου­σι­κή επι­μέ­λεια Ένκε Φεζολ­λά­ρι, με την Βέρα Κρού­σκα, συνε­χί­ζει για δεύ­τε­ρη χρο­νιά την πετυ­χη­μέ­νη πορεία του στον Πολυ­χώ­ρο «VAULT». Οι θεα­τές αντι­μέ­τω­ποι με την Ιστο­ρία, παρα­κο­λου­θούν την ιστο­ρία ενός παι­διού που επέ­ζη­σε από τις σφα­γές των Χιτών και κατέ­γρα­ψε όλες τις θηριω­δί­ες τους. Την ιστο­ρία μιας γυναί­κας που έζη­σε την αγριό­τη­τα και την ωμό­τη­τα ενός σκλη­ρού πολέ­μου. Μιας γυναί­κας που ενη­λι­κιώ­θη­κε βίαια και απο­τρό­παια ζώντας τις 31 σφα­γές των δικών της ανθρώ­πων από ντό­πιους Χίτες, πρώ­ην συνερ­γά­τες των ναζί και μετέ­πει­τα διώ­κτες των κομ­μου­νι­στών που έλα­βαν μέρος στην Αντί­στα­ση. Από την Παρα­σκευή 7 Οκτώ­βρη έως την Κυρια­κή 8 Γενά­ρη, κάθε Παρα­σκευή και Σάβ­βα­το στις 21.00 και κάθε Κυρια­κή στις 19.00. Γενι­κή είσο­δος: 13 ευρώ. Μειω­μέ­νο: 10 ευρώ Φοι­τη­τές / Μαθη­τές / Σπου­δα­στές / Κάτο­χοι Κάρ­τας Πολυ­τέ­κνων (ΑΣΠΕ) / ΑμΕΑ / Κάτο­χοι Κάρ­τας Ανερ­γί­ας (ΟΑΕΔ) / Συντα­ξιού­χοι. Προ­πώ­λη­ση VIVA: 10 ευρώ :http://www.viva.gr/tickets/venues/polyxoros-vault/. Πολυ­χώ­ρος «VAULT» (Μελε­νί­κου 26, Γκά­ζι, Βοτα­νι­κός, πλη­σιέ­στε­ρος σταθ­μός μετρό: Κερα­μει­κός, 8′ περί­που με τα πόδια). Τηλέ­φω­να: 213 0356472 / 6945 993870 (για τηλε­φω­νι­κές κρα­τή­σεις 11.00–14.00 και 17.00–21.00).

«Η τελευ­ταία μαύ­ρη γάτα» του Ευγέ­νιου Τρι­βι­ζά στο Θέα­τρο ‘Αλφα
Ο Ευγέ­νιος Τριβιζάς, ο εθνι­κός μας παρα­μυ­θάς πλά­θει έναν μυθι­κό, αλλά πει­στι­κό κόσμο, μια περι­πέ­τεια με αγω­νιώ­δεις κατα­διώ­ξεις και σπαρ­τα­ρι­στούς χαρα­κτή­ρες. Αντι­με­τω­πί­ζει τα παι­διά σαν ώρι­μους ανθρώ­πους με φαντα­σία, κρί­ση και ξεκά­θα­ρη σκέ­ψη. Σκη­νι­κή προ­σαρ­μο­γή Βένια Σταματιάδη, σκη­νο­θε­σία Κώστας Γάκης, Αθη­νά Μου­στά­κα και Κων­στα­ντί­νος Μπιμπής. Παί­ζουν οι ‘Αρτε­μις Γρύμπλα, Κλεί­τος Κωμοδίκης, Κώστας Μαγκλάρας, Σωτη­ρία Μαράθου, Αλκι­βιά­δης Μπακογιάννης, Νικό­λας Παπαδομιχελάκης, Βίκτω­ρας Πέτσας. Στο Θέα­τρο ‘Αλφα Θέα­τρο Αλφα (Πατη­σί­ων 37). Τηλ.: 210 5238742, 210 5221444. Ώρα: 15:00. Εισιτ.: 6–10 ευρώ.

Το «Γαλ­λι­κό Θέα­τρο à la Grecque» στο Ίδρυ­μα Κακογιάννη
Το Γαλ­λι­κό Ινστι­τού­το Ελλά­δος και το Ίδρυ­μα Μιχά­λης Κακο­γιάν­νης συνε­χί­ζουν το θεσμό που αγκα­λιά­στη­κε με θέρ­μη από το θεα­τρό­φι­λο κοι­νό και παρου­σιά­ζουν για πρώ­τη φορά στην Ελλά­δα τρία σύγ­χρο­να γαλ­λι­κά θεα­τρι­κά έργα, σκη­νο­θε­τη­μέ­να από τρεις Έλλη­νες σκη­νο­θέ­τες της νεό­τε­ρης γενιάς, σε τρεις νέες θεα­τρι­κές παρα­γω­γές ειδι­κά για το Φεστι­βάλ Σύγ­χρο­νου Θεά­τρου «Γαλ­λι­κό Θέα­τρο à la grecque». Σήμε­ρα και ως τις 23/10 θα προ­βλη­θεί το «No man’s land», βασι­σμέ­νο σε δύο έργα της Alexandra Badea, σε σκη­νο­θε­σία Γιώρ­γου Λύρα. Στο Ίδρυ­μα Μιχά­λης Κακο­γιάν­νης (Πει­ραιώς 206, Ταύ­ρος). Τηλ.: 210 3463333, 210 3418550. Ώρα: 21:00. Εισιτ.: 10 ευρώ.

«Βέρ­θε­ρος», στο Θέα­τρο «Σημείο»
Στο Θέα­τρο «Σημείο» (Χαρι­λά­ου Τρι­κού­πη 4, πίσω από το Πάντειο, Καλ­λι­θέα — Τηλ.: 2109229579) επα­να­λαμ­βά­νε­ται από 21/10 και έως τις 11/12  (Παρ., Σάβ. 9.15 μ.μ., Κυρ. 8.15 μ.μ.) η παρά­στα­ση «Βέρ­θε­ρος», ένα έργο βασι­σμέ­νο στο μυθι­στό­ρη­μα του Γκαί­τε «Τα Πάθη του Νεα­ρού Βέρ­θε­ρου», σε σκη­νο­θε­σία και σκη­νι­κή σύλ­λη­ψη του Αλέ­ξαν­δρου Δια­μα­ντή. Ο Βέρ­θε­ρος, ένας νέος με ειλι­κρι­νή ευαι­σθη­σία, ονει­ρο­πό­λος και αβέ­βαιος, αντι­με­τω­πί­ζει τη ζωή σαν όνει­ρο, εξω­θώ­ντας τον εαυ­τό του στα άκρα. Μια σει­ρά επει­σο­δί­ων που δοκι­μά­ζουν τη βαθιά του πίστη στους ανθρώ­πους και προ­πά­ντων ένας άτυ­χος έρω­τας, τον οδη­γούν στην ελεύ­θε­ρη επι­λο­γή ενός λυτρω­τι­κού θανά­του, ο οποί­ος εντού­τοις δεν είναι ούτε η από­το­μη δια­κο­πή, ούτε η θλι­βε­ρή λύση στα πάθη και τους πόνους της καρ­διάς του, αλλά μια συγκλο­νι­στι­κή από­δει­ξη της αγα­θής προ­σή­λω­σής του στις ιδέ­ες και στην πίστη του. Δια­νο­μή: Βέρ­θε­ρος: Γιώρ­γος Γογώ­νης, Λότ­τε: Βερο­νί­κη Κυρια­κο­πού­λου, Αλμπερτ: Αδρια­νός Γκά­τσος, Α’ (Μορ­φή 1, Κυρία Α’, Φρε­ντε­ρί­κε, δισ. φον Βήτα): Νατα­λία Σουίφτ, Β’ (Μορ­φή 2, Κυρία Β’, Υπη­ρέ­τρια της Λότ­τε, Μαρ­γρά­βα Λάμ­δα, Μητέ­ρα του Χάιν­ριχ): Βασι­λι­κή Γεωρ­γι­κο­πού­λου, Γ’ (Εφη­μέ­ριος Αγί­ου Πέτρου, Κόμης Ωμέ­γα): Νόρα Πάντου, Δ’ (Μορ­φή 4, Κύριος Αντρουάν, Κύριος Σμιτ, Πρί­γκι­πας Δέλ­τα): Σταύ­ρος Γιαν­να­κό­που­λος, Ε’ (Μορ­φή 3, Κύριος Τάδε, Χάιν­ριχ): Τρύ­φων Ζάχαρης.

«Από πρώ­το χέρι», μια παρά­στα­ση για τα καπνά»
Στο θέα­τρο Θησεί­ον «εγκα­θί­στα­νται» έως τις αρχές Δεκεμ­βρί­ου οι συντε­λε­στές της παρά­στα­σης-ντο­κου­μέ­ντο «Από πρώ­το χέρι», που δημιούρ­γη­σαν η σκη­νο­θέ­τις Γεωρ­γία Μαυ­ρα­γά­νη και τρεις ηθο­ποιοί του Μικρού Θεά­τρου Αγρι­νί­ου, βασι­ζό­με­νοι στις πραγ­μα­τι­κές μαρ­τυ­ρί­ες καπνερ­γα­τών και καλ­λιερ­γη­τών καπνού του Αγρι­νί­ου, καθώς και σε πλη­ρο­φο­ρί­ες από το βιβλίο «Η δου­λειά και ο κόπος της» του Ευάγ­γε­λου Παπα­στρά­του και το δοκί­μιο «Καπνερ­γά­τες» του Αρι­στεί­δη Μπαρ­χα­μπά. Κάθε Παρα­σκευή και Σάβ­βα­το στις 7 μ.μ.   Τουρ­να­βί­του 7, Ψυρρή

ΧΟΡΟΣ

5η Πλατ­φόρ­μα Σύγ­χρο­νου Ελλη­νι­κού Χορού στο Μέγα­ρο Μουσικής
Θα παρου­σια­στούν οι Ομά­δες Saltator (στο έργο του Γιάν­νη Καρού­νη «Nature»), Cast (με το έργο της Μπέτ­τυ Βυτι­νά­ρου «Όνει­ρο γυναίκας/A woman’s dream») και η Σοφία Κον­δυ­λιά, με το έργο της «Human Constructions». Η 5η Πλατ­φόρ­μα Σύγ­χρο­νου Ελλη­νι­κού Χορού συν­διορ­γα­νώ­νε­ται από το Μέγα­ρο Μου­σι­κής Αθη­νών και το Σωμα­τείο Ελλή­νων Χορο­γρά­φων και πραγ­μα­το­ποιεί­ται από το Σάβ­βα­το 22 έως και την Δευ­τέ­ρα 24 Οκτω­βρί­ου, στις 9:00 κάθε βρά­δυ, στην αίθου­σα Νίκος Σκαλ­κώ­τας στο Μέγα­ρο Μου­σι­κής (Βασι­λίσ­σης Σοφί­ας & Κόκ­κα­λη). Τηλ.: 210 7282333. Εισιτ.: 5–12 ευρώ.

Η Βικτό­ρια Τσά­πλιν στο «Παλ­λάς»
Η χορεύ­τρια, ακρο­βά­τισ­σα και κόρη του Τσάρ­λι Τσά­πλιν, Βικτό­ρια, συμπράτ­τει με τον κλό­ουν και ηθο­ποιό Ζαν Μπα­τίστ Τιε­ρέ σε ένα σου­ρε­α­λι­στι­κό θέα­μα για όλη την οικο­γέ­νεια με τίτλο «Το αόρα­το τσίρ­κο». Από τις 20 έως τις 23 Οκτω­βρί­ου στο θέα­τρο «Παλ­λάς». Βου­κου­ρε­στί­ου 5

ΚΟΖΑΚΟΙ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
Ο Κρα­τι­κός Χορευ­τι­κός Θία­σος Ρώσων Κοζά­κων περιο­δεύ­ει ανά την Ελλά­δα παρου­σιά­ζο­ντας ένα δίω­ρο χορευ­τι­κό και μου­σι­κό πρό­γραμ­μα, από τις 14 έως τις 24 Οκτω­βρί­ου. Από τριά­ντα πέντε χορευ­τές και τρεις τρα­γου­δί­στριες απο­τε­λεί­ται ο Κρα­τι­κός Χορευ­τι­κός Θία­σος Ρώσων Κοζά­κων που ιδρύ­θη­κε το 1990. Ο  φορέ­ας συγκα­τα­λέ­γε­ται στα κορυ­φαία χορευ­τι­κά συγκρο­τή­μα­τα της χώρας. Η φήμη του εδώ και αρκε­τές δεκα­ε­τί­ες έχει ξεπε­ρά­σει τα σύνο­ρα της Ρωσί­ας. Οι παρα­στά­σεις τους, πολ­λές από τις οποί­ες δίνο­νται κάθε χρό­νο στην Ευρώ­πη, τις ΗΠΑ, τον Κανα­δά και την Κίνα, μαγεύ­ουν και καθη­λώ­νουν με την επι­δε­ξιό­τη­τα και την ομορ­φιά τους. Έχουν πολυά­ριθ­μες κρα­τι­κές δια­κρί­σεις και βρα­βεία, καθώς και διε­θνή ανα­γνώ­ρι­ση σε φεστι­βάλ χορού και μουσικής.

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ

Παρα­σκευή 14/10 – Καβάλα

Σάβ­βα­το 15/10 – Ξάνθη

Κυρια­κή 16/10 – Αλεξανδρούπολη

Δευ­τέ­ρα 17/10 – Κοζάνη

Τρί­τη 18/10 – Λάρισα

Τετάρ­τη 19/10 – Βόλος

Πέμ­πτη 20/10 – Γιάννενα

Παρα­σκευή 21/10 – Βέροια

Σάβ­βα­το 22/10 – Θεσ­σα­λο­νί­κη (Μέγα­ρο Μου­σι­κής Θεσσαλονίκης

Κυρια­κή 23/10- Αθή­να (Μέγα­ρο Μου­σι­κής Αθη­νών, αίθου­σα Αλε­ξάν­δρα Τριάντη)

Δευ­τέ­ρα 24/10 – Πάτρα

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

ΑΣΗΜΑΝΤΟΤΗΤΕΣ
Οι σκέ­ψεις που έρχο­νται την ώρα του ντους, η συνή­θεια να μετρά κάποιος τα σκα­λο­πά­τια που ανε­βαί­νει, ένα αντι­κεί­με­νο στο δεύ­τε­ρο πλά­νο, ένα προ­σω­πι­κό φετίχ, μια ιδιο­μορ­φία… Καθη­με­ρι­νό­τη­τες. Δια­κρι­τι­κές λεπτο­μέ­ρειες. Αση­μα­ντό­τη­τες. Εγκα­τα­λεί­πο­ντας τα βαρύ­γδου­πα θέμα­τα και τις μεγά­λες ιδέ­ες η έκθε­ση επι­κε­ντρώ­νε­ται στην αση­μα­ντό­τη­τα. Εστιά­ζει στα μικρο­γε­γο­νό­τα, τους υπο­κει­με­νι­σμούς και αυτά που συμ­βαί­νουν στον προ­σω­πι­κό χωρο­χρό­νο. Τα πράγ­μα­τα εκεί­να που κάποιος παρα­τη­ρεί, ενώ για κάποιον άλλο είναι αόρα­τα. Επι­χει­ρεί­ται έτσι μία διε­ρεύ­νη­ση της έννοιας της αση­μα­ντό­τη­τας και τον τρό­πων που αυτή μπο­ρεί να ερμη­νευ­τεί εικα­στι­κά. Ανα­λυ­τι­κά δεί­τε ΕΔΩ.

«Η πρό­λη­ψη μέσα από την τέχνη»
Στο πλαί­σιο των δρά­σε­ων πρό­λη­ψης και ενη­μέ­ρω­σης για τον καρ­κί­νο του μαστού, 15 Ελλη­νες εικα­στι­κοί παρου­σιά­ζουν έργα που διε­ρευ­νούν την έννοια της ασθέ­νειας στον χώρο της Συλ­λο­γής Σωτή­ρη Φέλιου, από τις 5 έως τις 23 Οκτω­βρί­ου. Συμ­με­τέ­χουν οι Κων­στα­ντί­νος Βαφειά­δης, Αγγέ­λα Κάρα­λη (φωτ.), Βασι­λι­κή Μπλού­κου, κ.ά.  Φωκί­ω­νος Νέγρη 16

 Έκθε­ση Μόρα­λη – Καπρά­λου στο Φάρο του ΚΠΙΣΝ
Το Κέντρο Πολι­τι­σμού Ίδρυ­μα Σταύ­ρος Νιάρ­χος (ΚΠΙΣΝ), σε συνερ­γα­σία με την Εθνι­κή Πινα­κο­θή­κη-Μου­σείο Αλε­ξάν­δρου Σού­τζου, διορ­γα­νώ­νει την έκθε­ση “Γιάν­νης Μόρα­λης – Χρή­στος Καπρά­λος. Μία φιλία ζωής και τέχνης”, η οποία θα φιλο­ξε­νεί­ται στον χώρο του Φάρου στο ΚΠΙΣΝ.  Η έκθε­ση θα είναι ανοι­χτή στο κοι­νό από τις 21 Σεπτεμ­βρί­ου έως και τις 18 Δεκεμ­βρί­ου (καθη­με­ρι­νά από τις 9 π.μ. έως τις 10 μ.μ), με ελεύ­θε­ρη είσοδο. 

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Δωδώ­νη. Το μαντείο των ήχων στο Μου­σείο Ακρόπολης
Το Μαντείο της Δωδώ­νης είναι το θέμα της δεύ­τε­ρης μεγά­λης περιο­δι­κής έκθε­σης που θα φιλο­ξε­νη­θεί στο Μου­σείο Ακρό­πο­λης από τις  20 Ιου­νί­ου 2016 έως τις 10 Ιανουα­ρί­ου 2017. Σκο­πός της είναι να κάνει ευρύ­τε­ρα γνω­στό το παλαιό­τε­ρο ελλη­νι­κό μαντείο, να δεί­ξει τον τρό­πο λει­τουρ­γί­ας, τον ρόλο και τη σημα­σία του στον αρχαίο κόσμο αλλά και να ανα­δεί­ξει την ανά­γκη του ανθρώ­που να προ­βλέ­πει το μέλ­λον. Η έκθε­ση θα συνο­δεύ­ε­ται από επι­στη­μο­νι­κό κατά­λο­γο των εκθε­μά­των. Σε μεγά­λη οθό­νη στον εκθε­σια­κό χώρο θα παρου­σιά­ζε­ται βίντεο για το μαντείο και το φυσι­κό του περι­βάλ­λον. Στο εστια­τό­ριο του Μου­σεί­ου θα προ­σφέ­ρο­νται γιαν­νιώ­τι­κα εδέ­σμα­τα σε όλη τη διάρ­κεια της έκθε­σης. Η έκθε­ση πραγ­μα­το­ποιεί­ται σε συνερ­γα­σία του Μου­σεί­ου Ακρό­πο­λης με την Εφο­ρεία Αρχαιο­τή­των Ιωαν­νί­νων. Τα εκθέ­μα­τα προ­έρ­χο­νται από το Μου­σείο Ιωαν­νί­νων και το Εθνι­κό Αρχαιο­λο­γι­κό Μου­σείο, Συλ­λο­γή Καραπάνου.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο