Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Tο Δικαστήριο της Χάγης εξέφρασε «βαθύτατη ανησυχία» για τις συνεχιζόμενες απώλειες ανθρώπινων ζωών στη Γάζα

Tο Διε­θνές Δικα­στή­ριο του ΟΗΕ στη Χάγη εξέ­φρα­σε «βαθύ­τα­τη ανη­συ­χία» για τις συνε­χι­ζό­με­νες απώ­λειες ανθρώ­πι­νων ζωών στη Γάζα κατά τη συνε­δρί­α­ση της Παρασκευής.

Το δικα­στή­ριο εξέ­τα­σε συνο­λι­κά εννέα έκτα­κτα μέτρα που πρό­τει­νε η Νότια Αφρι­κή, αλλά όχι τον ισχυ­ρι­σμό της περί γενο­κτο­νί­ας, τον οποίο το Ισρα­ήλ αρνεί­ται κατη­γο­ρη­μα­τι­κά, ενώ δεν διέ­τα­ξε κατά­παυ­ση του πυρός.

Ακο­λου­θούν τα προ­σω­ρι­νά μέτρα που απο­φά­σι­σε να λάβει το δικαστήριο:

–Το Ισρα­ήλ πρέ­πει να δια­σφα­λί­σει ότι ο στρα­τός του δεν δια­πράτ­τει γενο­κτο­νι­κές πράξεις.

–Το Ισρα­ήλ πρέ­πει να απο­τρέ­ψει και να τιμω­ρή­σει κάθε δημό­σιο σχό­λιο που θα μπο­ρού­σε να θεω­ρη­θεί υπο­κί­νη­ση για τη διά­πρα­ξη γενο­κτο­νί­ας στη Γάζα.

–Το Ισρα­ήλ πρέ­πει να λάβει μέτρα για να εξα­σφα­λί­σει την πρό­σβα­ση της ανθρω­πι­στι­κής βοήθειας

–Το Ισρα­ήλ πρέ­πει να απο­τρέ­ψει οποια­δή­πο­τε κατα­στρο­φή απο­δει­κτι­κών στοι­χεί­ων που θα μπο­ρού­σαν να χρη­σι­μο­ποι­η­θούν σε υπό­θε­ση γενοκτονίας.

–Το Ισρα­ήλ οφεί­λει να υπο­βά­λει έκθε­ση στο δικα­στή­ριο εντός ενός μηνός από την έκδο­ση της παρού­σας διαταγής.

Το δικα­στή­ριο εξέ­φρα­σε επί­σης σοβα­ρή ανη­συ­χία για την τύχη των ομή­ρων που κρα­τού­νται από τη Χαμάς και ζήτη­σε την άμε­ση απε­λευ­θέ­ρω­σή τους.

«Βαθιά ανησυχία»

Η προ­ε­δρεύ­ου­σα δικα­στής Τζό­αν Ντό­νο­γκε διά­βα­σε περί­λη­ψη του αιτή­μα­τος της Νότιας Αφρι­κής, ενώ ανα­φέρ­θη­κε στην επί­θε­ση της 7ης Οκτωβρίου.

Στη συνέ­χεια, όπως ανέ­φε­ρε, το Ισρα­ήλ ξεκί­νη­σε τη στρα­τιω­τι­κή του επι­χεί­ρη­ση, προ­κα­λώ­ντας μαζι­κές απώ­λειες αμά­χων, εκτε­τα­μέ­νες ζημιές στη Γάζα και εκτό­πι­σε τη συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία του πληθυσμού.

Σημεί­ω­σε ότι το δικα­στή­ριο είναι «βαθιά ανή­συ­χο» για τις συνε­χι­ζό­με­νες απώ­λειες ζωών και τον ανθρώ­πι­νο πόνο.

Η δικα­στής σημεί­ω­σε ακό­μη ότι «του­λά­χι­στον κάποιες από τις πρά­ξεις και παρα­λεί­ψεις φαί­νε­ται να εμπί­πτουν στη σύμ­βα­ση για τη γενοκτονία».

Η Νότια Αφρι­κή έχει νομι­κή δυνα­τό­τη­τα να ασκή­σει προ­σφυ­γή, πρόσθεσε.

«Τόπος θανάτου»

Σχε­τι­κά με την ανθρω­πι­στι­κή κατά­στα­ση, παρέ­πεμ­ψε στα λόγια του συντο­νι­στή έκτα­κτης βοή­θειας του ΟΗΕ Μάρ­τιν Γκρί­φι­θς, σύμ­φω­να με τον οποίο «η Γάζα έχει γίνει ένας τόπος θανά­του και απελπισίας».

Η δικα­στής ανέ­φε­ρε ότι 1,7 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι έχουν εκτο­πι­στεί στη Γάζα και ο θύλα­κος έχει γίνει «μη κατοικήσιμος».

Σημεί­ω­σε, ωστό­σο, ότι οι αριθ­μοί που προ­έρ­χο­νται από τη Γάζα δεν μπο­ρούν να επα­λη­θευ­τούν ανεξάρτητα.

Περί­που 1,4 εκα­τομ­μύ­ριο άνθρω­ποι φιλο­ξε­νού­νται σε καταυ­λι­σμούς του ΟΗΕ, όπου τους λεί­πουν τα πάντα, όπως είπε η ίδια.

Σημεί­ω­σε επί­σης ότι ο γενι­κός επί­τρο­πος της υπη­ρε­σί­ας αρω­γής του ΟΗΕ για τους Παλαι­στί­νιους πρό­σφυ­γες δήλω­σε ότι η κρί­ση στη Γάζα επι­δει­νώ­νε­ται λόγω και της «απάν­θρω­πης ρητο­ρι­κής», παρα­θέ­το­ντας παρα­δείγ­μα­τα σχε­τι­κών δηλώ­σε­ων υψη­λό­βαθ­μων Ισραη­λι­νών αξιωματούχων.

Παράλ­λη­λα, υπο­γράμ­μι­σε ότι η από­φα­ση του δικα­στη­ρί­ου δεν προ­δι­κά­ζει μετα­γε­νέ­στε­ρη από­φα­ση για τη γενοκτονία.

Πηγή: kathimerini.gr — Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από Reuters

Η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρετίζει τα προσωρινά μέτρα που διέταξε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Η Παλαι­στι­νια­κή Αρχή χαι­ρέ­τι­σε τα προ­σω­ρι­νά μέτρα που διέ­τα­ξε το Διε­θνές Δικα­στή­ριο της Χάγης (ICJ), δήλω­σε σήμε­ρα ο Παλαι­στί­νιος υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Ριάντ αλ-Μάλι­κι, καθώς η ανά­γνω­ση της ετυ­μη­γο­ρί­ας του Δικα­στη­ρί­ου στην υπό­θε­ση της προ­σφυ­γής της Νότιας Αφρι­κής κατά του Ισρα­ήλ, βρι­σκό­ταν σε εξέλιξη.

«Οι δικα­στές του Διε­θνούς Δικα­στη­ρί­ου της Χάγης αξιο­λό­γη­σαν τα γεγο­νό­τα και τη νομο­θε­σία, απο­φάν­θη­καν υπέρ του ανθρω­πι­σμού και του διε­θνούς δικαί­ου», τόνι­σε σε τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο.

Ο ίδιος πρό­σθε­σε ότι η Παλαι­στί­νη καλεί όλα τα κρά­τη να δια­σφα­λί­σουν ότι τα μέτρα που διέ­τα­ξε το Δικα­στή­ριο θα εφαρ­μο­στούν «συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του Ισρα­ήλ, της δύνα­μης κατοχής».

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο