Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

WSJ: Ο Μπάιντεν θα ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση F‑16 στην Τουρκία

Η αμε­ρι­κα­νι­κή κυβέρ­νη­ση ετοι­μά­ζε­ται να ζητή­σει την έγκρι­ση του Κογκρέ­σου για την πώλη­ση νέων μαχη­τι­κών F‑16 στην Τουρ­κία αξί­ας 20 δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων δολα­ρί­ων μαζί με μια χωρι­στή πώλη­ση πολε­μι­κών αερο­σκα­φών επό­με­νης γενιάς F‑35 στην Ελλά­δα, η οποία αν συμ­βεί θα είναι μια από τις μεγα­λύ­τε­ρες ξένες πωλή­σεις όπλων τα τελευ­ταία χρό­νια, σύμ­φω­να με Αμε­ρι­κα­νούς αξιω­μα­τού­χους, που επι­κα­λεί­ται η Wall Street Journal.

Η έγκρι­ση του Κογκρέ­σου εξαρ­τά­ται από την υπο­γρα­φή της Τουρ­κί­ας για την έντα­ξη της Φιν­λαν­δί­ας και της Σου­η­δί­ας στο ΝΑΤΟ, δήλω­σαν οι αξιω­μα­τού­χοι. Η Τουρ­κία έχει μπλο­κά­ρει τις αιτή­σεις των δύο χωρών λόγω αντιρ­ρή­σε­ων για φερό­με­νους δεσμούς τους με κουρ­δι­κές αυτο­νο­μι­στι­κές ομά­δες. Και οι δύο χώρες έθε­σαν τέλος σε δεκα­ε­τί­ες ουδε­τε­ρό­τη­τας απο­φα­σί­ζο­ντας να εντα­χθούν στο ΝΑΤΟ πέρυ­σι ως αντί­δρα­ση στη ρωσι­κή εισβο­λή στην Ουκρανία.

Σύμ­φω­να με την WSJ, η πώλη­ση στην Τουρ­κία, την οποία η αμε­ρι­κα­νι­κή κυβέρ­νη­ση εξε­τά­ζει εδώ και περισ­σό­τε­ρο από ένα χρό­νο, είναι μεγα­λύ­τε­ρη από την ανα­με­νό­με­νη. Περι­λαμ­βά­νει 40 νέα αερο­σκά­φη και κιτ για τη γενι­κή επι­σκευή 79 του υπάρ­χο­ντος στό­λου F‑16 της Τουρ­κί­ας, σύμ­φω­να με αξιω­μα­τού­χους που γνω­ρί­ζουν τις προτάσεις.

Η κοι­νο­ποί­η­ση της συμ­φω­νί­ας στο Κογκρέ­σο θα συμπέ­σει κατά προ­σέγ­γι­ση με την επί­σκε­ψη στην Ουά­σινγ­κτον την επό­με­νη εβδο­μά­δα του υπουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών της Τουρ­κί­ας Μεβλούτ Τσα­βού­σο­γλου. Η πώλη­ση στην Τουρ­κία περι­λαμ­βά­νει επί­σης περισ­σό­τε­ρους από 900 πυραύ­λους αέρος-αέρος και 800 βόμ­βες, είπε ένας από τους αξιωματούχους.

Η ξεχω­ρι­στή πώλη­ση στην Ελλά­δα, την οποία ζήτη­σε η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση τον Ιού­νιο του 2022, περι­λαμ­βά­νει του­λά­χι­στον 30 νέα F‑35. Το F‑35 Joint Strike Fighter είναι το πιο προηγ­μέ­νο μαχη­τι­κό τζετ των ΗΠΑ. Ενώ αξιω­μα­τού­χοι περιέ­γρα­ψαν τη συγκυ­ρία των κοι­νο­ποι­ή­σε­ων στο Κογκρέ­σο τόσο για την Τουρ­κία όσο και για την Ελλά­δα ως τυχαία, αυτό θα μπο­ρού­σε να κατευ­νά­σει τις δια­μαρ­τυ­ρί­ες της Αθή­νας για την πώλη­ση των F‑16, εάν το αίτη­μά της ικα­νο­ποι­η­θεί επί­σης, σημειώ­νει η αμε­ρι­κα­νι­κή εφημερίδα.

Η πιθα­νή πώλη­ση αερο­σκα­φών θα μπο­ρού­σε να έχει εκτε­τα­μέ­νες επι­πτώ­σεις στις προ­σπά­θειες της Ουά­σινγ­κτον να ενι­σχύ­σει τους δεσμούς με τους ΝΑΤΟϊ­κούς συμ­μά­χους, την Ελλά­δα και την Τουρ­κία, εν μέσω της δυτι­κής απά­ντη­σης στην επί­θε­ση της Ρωσί­ας στην Ουκρανία.

Ένας εκπρό­σω­πος του Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ αρνή­θη­κε να σχο­λιά­σει πιθα­νές μετα­φο­ρές όπλων ως ζήτη­μα πολι­τι­κής αρχής, έως ότου και εάν κοι­νο­ποι­η­θούν επί­ση­μα στο Κογκρέ­σο. Το Κογκρέ­σο δεν έχει μπλο­κά­ρει ποτέ μια ξένη πώλη­ση όπλων που ζήτη­σε ο Λευ­κός Οίκος.

Η προ­τει­νό­με­νη συμ­φω­νία με την Τουρ­κία έρχε­ται σε μια στιγ­μή έντα­σης στις σχέ­σεις ΗΠΑ-Τουρ­κί­ας, με την Ουά­σινγ­κτον να προ­σπα­θεί επί­σης να πεί­σει τον πρό­ε­δρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν να κάνει περισ­σό­τε­ρα για να επι­βά­λει κυρώ­σεις στη Ρωσία και να εγκρί­νει την είσο­δο της Φιν­λαν­δί­ας και της Σου­η­δί­ας στο ΝΑΤΟ.

Η πρό­τα­ση πυρο­δο­τεί επί­σης μια πιθα­νή ανα­μέ­τρη­ση με ορι­σμέ­να ηγε­τι­κά στε­λέ­χη του Κογκρέ­σου που έχουν δεσμευ­τεί ότι θα αντι­τα­χθούν στις πωλή­σεις όπλων στην Τουρ­κία. Ο γερου­σια­στής Μπομπ Μενέ­ντεζ, ο οποί­ος είναι πρό­ε­δρος της Επι­τρο­πής Εξω­τε­ρι­κών Σχέ­σε­ων της Γερου­σί­ας, έχει δηλώ­σει ότι δεν θα ενέ­κρι­νε καμία πώλη­ση F‑16 στην Τουρ­κία, επι­κα­λού­με­νος ανη­συ­χί­ες στον τομέα των ανθρω­πί­νων δικαιωμάτων.

Σύμ­φω­να με την αμε­ρι­κα­νι­κή νομο­θε­σία για τις εξα­γω­γές όπλων, το Κογκρέ­σο θα έχει 30 ημέ­ρες για να εξε­τά­σει τη συμ­φω­νία. Αν το Κογκρέ­σο θέλει να μπλο­κά­ρει τη συμ­φω­νία, πρέ­πει να εγκρί­νει ένα κοι­νό ψήφι­σμα απο­δο­κι­μα­σί­ας. Το Κογκρέ­σο μπο­ρεί επί­σης να εγκρί­νει νομο­θε­σία για να απορ­ρί­ψει ή να τρο­πο­ποι­ή­σει μια πώλη­ση ανά πάσα στιγ­μή μέχρι την παράδοση.

Αμε­ρι­κα­νοί αξιω­μα­τού­χοι λένε ότι ενθαρ­ρύ­νουν τον Ερντο­γάν να εγκα­τα­λεί­ψει την αντί­θε­σή του στην έντα­ξη της Φιν­λαν­δί­ας και της Σου­η­δί­ας στο ΝΑΤΟ. Ένας αξιω­μα­τού­χος χαρα­κτή­ρι­σε τα F‑16 ως «καρό­το και μαστί­γιο» για να συμ­φω­νή­σει η Τουρκία.

Αυτό, είπαν αξιω­μα­τού­χοι, θα μπο­ρού­σε να μειώ­σει την αντί­θε­ση για την πώλη­ση μετα­ξύ ορι­σμέ­νων μελών του Κογκρέ­σου. Αξιω­μα­τού­χοι του Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ υπο­στή­ρι­ξαν επί μήνες ότι η επέ­κτα­ση ήταν επι­τα­κτι­κή για τη συλ­λο­γι­κή ασφά­λεια του ΝΑΤΟ. Ωστό­σο, αξιω­μα­τού­χοι ανα­μέ­νουν ότι ενώ το πακέ­το για την Ελλά­δα θα μπο­ρού­σε να περά­σει από το Κογκρέ­σο, τα F‑16 μπο­ρεί να καθυ­στε­ρή­σουν λόγω της απρο­θυ­μί­ας ορι­σμέ­νων μελών να ενθαρ­ρύ­νουν την Άγκυ­ρα με πρό­σθε­τη δύνα­μη πυρός.

Πηγή: Wall Street Journal

 

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο