Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αποφυλακίστηκε ο πνευματικός οδηγός των ναζί που δολοφόνησαν 10 ανθρώπους

Δικα­στές στη Γερ­μα­νία έδω­σαν εντο­λή να αφε­θεί ελεύ­θε­ρος ένας βασι­κός συνερ­γός μιας ομά­δας Γερ­μα­νών νεο­να­ζί που διέ­πρα­ξε 10 φόνους με ρατσι­στι­κά κίνη­τρα σε περί­ο­δο επτά ετών, με το επι­χεί­ρη­μα ότι έχει εκτί­σει επαρ­κές μέρος της ποι­νής στην οποία κατα­δι­κά­στη­κε ώστε να μην τίθε­ται πλέ­ον κίν­δυ­νος να δρα­πε­τεύ­σει εν ανα­μο­νή της έφε­σής του.

Η εντο­λή για την απε­λευ­θέ­ρω­ση του Ραλφ Βόλε­μπεν, ο οποί­ος κατα­δι­κά­στη­κε σε κάθειρ­ξη 10 ετών επει­δή παρεί­χε το όπλο που χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­κε για τους εννέα φόνους, δίδε­ται μία εβδο­μά­δα μετά την κατα­δί­κη σε ισό­βια της Μπε­ά­τε Τσέ­πε, μιας από τους επι­κε­φα­λής της νεο­να­ζι­στι­κής ομάδας.

Και οι δύο ανή­καν στην ομά­δα Εθνι­κό Σοσια­λι­στι­κό Υπό­γειο Ρεύ­μα (NSU), τα μέλη της οποί­ας δολο­φό­νη­σαν 8 Τούρ­κους, έναν Έλλη­να και μία Γερ­μα­νί­δα αστυ­νο­μι­κό από το 2000 ως το 2007.

Ο γεν­νη­θείς το 1975 στην Ιένα της ανα­το­λι­κής Γερ­μα­νί­ας Βόλε­μπεν είχε στο ενερ­γη­τι­κό του μια μακρά ιστο­ρία ακρο­δε­ξιάς πολι­τι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας προ­τού εντα­χθεί στην ομά­δα, για την οποία ήταν, σύμ­φω­να με τους εισαγ­γε­λείς, ένας κάποιου είδους “πνευ­μα­τι­κός οδη­γός” και “εγκέ­φα­λος”

Οι δικα­στές απε­φάν­θη­σαν ότι, καθώς ο Βόλε­μπεν είχε ήδη μεί­νει υπό κρά­τη­ση για έξι χρό­νια και οκτώ μήνες κατά τη διάρ­κεια της δίκης του για εγκλή­μα­τα μετα­ξύ των οποί­ων ότι βοή­θη­σε στην παρο­χή κατα­φυ­γί­ου στους δολο­φό­νους Ούβε Μπέν­χαρντ και Ούβε Μού­ντλος, θα μπο­ρού­σε τώρα να αφε­θεί ελεύ­θε­ρος υπό όρους.

“Μετά την κατα­δί­κη του Ραλφ Β. σε κάθειρ­ξη 10 ετών την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα, σε αυτόν απο­μέ­νει το μέγι­στο ποι­νή τριών ετών και τεσ­σά­ρων μηνών να εκτί­σει αν επι­κυ­ρω­θεί η κατα­δί­κη του” σε δεύ­τε­ρο βαθ­μό, διευ­κρί­νι­σε ο Φλό­ριαν Γκλι­βί­τσκι, εκπρό­σω­πος του ανώ­τε­ρου περι­φε­ρεια­κού δικα­στη­ρί­ου του Μονά­χου σε ανα­κοί­νω­ση που εξέ­δω­σε σήμερα.

“Η ενα­πο­μεί­να­σα ποι­νή του δεν είναι ως εκ τού­του αρκε­τή πλέ­ον σε αυτήν τη συγκε­κρι­μέ­νη περί­πτω­ση για να θεω­ρη­θεί ότι υπάρ­χει εξαι­ρε­τι­κός κίν­δυ­νος δια­φυ­γής του”, πρόσθεσε.

Οι φόνοι αυτοί συγκλό­νι­σαν τη Γερ­μα­νία, μια χώρα που πιστεύ­ε­ται ότι έχει αντλή­σει τα διδάγ­μα­τα από το παρελ­θόν της. Μια έκθε­ση γνω­στο­ποί­η­σε ωστό­σο αργό­τε­ρα ότι η αστυ­νο­μία “υπο­τί­μη­σε σε πολύ μεγά­λο βαθ­μό” τους κιν­δύ­νους της ακρο­δε­ξιάς βίας και ότι λάθη επέ­τρε­ψαν τον μη εντο­πι­σμό του πυρή­να των νεοναζί.

Οι Μπεν­χαρντ και Μού­ντλος αυτο­κτό­νη­σαν το 2011 όταν η αστυ­νο­μία ανα­κά­λυ­ψε την ομά­δα τους τυχαία.

Πέντε από τους 10 φόνους έγι­ναν στη Βαυα­ρία ενώ πρό­κει­ται για τις πιο βίαιες επι­θέ­σεις αυτού του είδους που γνώ­ρι­σε ποτέ η Γερ­μα­νία μετά το τέλος το 1991 της εγκλη­μα­τι­κής δρά­σης της ακρο­α­ρι­στε­ρής οργά­νω­σης Φρά­ξια Κόκ­κι­νος Στρα­τός που διήρ­κε­σε δύο δεκα­ε­τί­ες και προ­κά­λε­σε τον θάνα­το του­λά­χι­στον 34 ανθρώπων.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο