Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέφτει η αυλαία στη δίκη της Τσέπε η οποία απαρνήθηκε(;) το νεοναζιστικό της παρελθόν για να γλιτώσει

Σε μια ακρι­βώς εβδο­μά­δα από σήμε­ρα, στις 11 Ιου­λί­ου, θα πέσει στο Μόνα­χο η αυλαία της πολύ­κρο­της δίκης της Μπε­ά­τε Τσέ­πε, της κύριας κατη­γο­ρού­με­νης στην υπό­θε­ση της νεο­να­ζι­στι­κής οργά­νω­σης NSU.

Μαζί με άλλους τέσ­σε­ρις συγκα­τη­γο­ρού­με­νους δικά­ζο­νται για τα εγκλή­μα­τα της NSU, η οποία έχει στο ενερ­γη­τι­κό της δέκα συνο­λι­κά δολο­φο­νί­ες, 8 Τούρ­κων, του Έλλη­να Θεό­δω­ρου Βουλ­γα­ρί­δη και μιας γερ­μα­νί­δας αστυ­νο­μι­κού. Την ερχό­με­νη Τετάρ­τη θα γίνει γνω­στό εάν το δικα­στή­ριο θα υιο­θε­τή­σει την πρό­τα­ση της εισαγ­γε­λί­ας για την επι­βο­λή ποι­νής ισό­βιας κάθειρ­ξης στην Τσέ­πε, η οποία μαζί με τους Μού­ντλος και Μπόν­χαρντ που βρέ­θη­καν νεκροί, θεω­ρεί­ται ότι ανή­κει στο σκλη­ρό πυρή­να της νεο­να­ζι­στι­κής οργάνωσης.

nazi

Κατά την τελευ­ταία ημέ­ρα της ακρο­α­μα­τι­κής δια­δι­κα­σί­ας η κατη­γο­ρού­με­νη είχε τη δυνα­τό­τη­τα να απευ­θυν­θεί στο δικα­στή­ριο, τους λοι­πούς ενά­γο­ντες και τους συγ­γε­νείς τους θυμά­των. Κάνο­ντας χρή­ση του δικαιώ­μα­τός της, η Τσέ­πε απαρ­νή­θη­κε το παρελ­θόν της και παρα­κά­λε­σε η ετυ­μη­γο­ρία να μην επη­ρε­α­στεί από δημό­σιες και πολι­τι­κές πιέ­σεις. Υπο­στή­ρι­ξε πως η ιδε­ο­λο­γία της άκρας δεξιάς δεν έχει γι’ αυτήν «αλη­θι­νά καμιά σημα­σία πια». Μάλι­στα απευ­θύν­θη­κε στους οικεί­ους των δέκα θυμά­των υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι συναι­σθά­νε­ται τη «θλί­ψη» και την «απελ­πι­σία» τους.

 

Ο Κάρ­στεν Ίλιους, συνή­γο­ρος της χήρας του δολο­φο­νη­θέ­ντος Μέμετ Κού­μπα­σικ: «Δεν μας είπε τίπο­τα και­νού­ριο. Ήταν οδυ­νη­ρό να την ακού­ει κανείς. Ειδι­κά ο τρό­πος που μιλά­ει έρχε­ται σε πλή­ρη αντί­θε­ση με τα περιε­χό­με­να του λόγου της. Είναι γεμά­τη αυτο­πε­ποί­θη­ση, επι­θε­τι­κή. […] Το να λέει ότι λυπά­ται τους συγ­γε­νείς εξα­κο­λου­θεί να ακού­γε­ται σαν προσβολή […]».

«Έχει ναζι­στι­κή, αντι­ση­μι­τι­κή και ρατσι­στι­κή σκέ­ψη», σχο­λί­α­σε άλλος συνή­γο­ρος των θυμά­των. «Ο τρό­πος που επι­χεί­ρη­σε να υπο­βαθ­μί­σει το ρόλο της ήταν σκηνοθετημένος».

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο