Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν και περιγράφουν πώς έγινε η εκκένωση της Ειδομένης

Επι­μέ­λεια Ηρα­κλής Κακα­βά­νης //

Ηδη εδώ και τρεις μέρες εξε­λίσ­σε­ται η επι­χεί­ρη­ση εκκέ­νω­σης του πρό­χει­ρου καταυ­λι­σμού της Ειδο­μέ­νης, εν κρυ­πτώ, και όπως είπε ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Υγεί­ας, σήμε­ρα θα άδεια­ζε καθώς είχαν απο­μεί­νει  1.500 και μέχρι το μεση­μέ­ρι είχαν φύγει οι 500 εξ αυτών.

Υπο­λο­γί­ζε­ται ότι περί­που 4.000 άτο­μα που παρέ­με­ναν επί μέρες στην Ειδο­μέ­νη πρό­λα­βαν και διέ­φυ­γαν μόνα τους όταν αντι­λή­φθη­καν ότι επί­κει­ται αστυ­νο­μι­κή επι­χεί­ρη­ση για την εκκέ­νω­ση του καταυ­λι­σμού. Προς «άγνω­στη κατεύ­θυν­ση» η επί­ση­μη ενη­μέ­ρω­ση, αλλά θεω­ρεί­ται βέβαιο ότι όσοι έχουν λίγα χρή­μα­τα ακο­λου­θούν τους δρό­μους «ελπί­δας» που τους υπο­δει­κνύ­ουν τα κυκλώ­μα­τα δια­κι­νη­τών, σε μια από­πει­ρα φυγής προς τα Βαλ­κά­νια αι στη συνέ­χεια στις χώρες της κεντρι­κής και βόρειας Ευρώπης.

Αυτοί οι 4.000 χιλιά­δες που δρα­πέ­τευ­σαν αλλά και οι άλλοι που παρά τη θέλη­ση τους μετα­φέρ­θη­καν, αντι­λαμ­βά­νο­νται πολύ καλά ότι αυτό σημαί­νει εγκλω­βι­σμός στην Ελλά­δα και μάλι­στα σε συν­θή­κες «γκέ­το». Τα hot-spots, τα κέντρα μετε­γκα­τά­στα­σης, οι καταυ­λι­σμοί προ­σφύ­γων — μετα­να­στών είναι χώροι δια­λο­γής ελά­χι­στων, που θα μετα­φερ­θούν οργα­νω­μέ­να σε άλλα κρά­τη — μέλη της ΕΕ και εγκλω­βι­σμού των περισ­σό­τε­ρων στην Ελλά­δα. Αυτό απο­δεί­χθη­κε, μετά και από τη φανε­ρή απο­τυ­χία του λεγό­με­νου προ­γράμ­μα­τος μετε­γκα­τά­στα­σης προ­σφύ­γων της ΕΕ.

Το ερώ­τη­μα που τίθε­ται πλέ­ον είναι, και μετά μετε­γκα­τά­στα­ση τι, για πόσο και υπό ποιες συνθήκες;

Την υπο­χρε­ω­τι­κή μετα­φο­ρά χιλιά­δων προ­σφύ­γων, την έλλει­ψη πλη­ρο­φό­ρη­σης σχε­τι­κά με τους προ­ο­ρι­σμούς τους καθώς και τους περιο­ρι­σμούς που έχουν επι­βλη­θεί στην παρο­χή ανθρω­πι­στι­κής βοή­θειας κατά τη διάρ­κεια αυτής της δια­δι­κα­σί­ας, χωρίς την παρου­σία δημο­σιο­γρά­φων, καταγ­γέλ­λουν οι Για­τροί Χωρίς Σύνορα:

«Οι άνθρω­ποι δεν ενη­με­ρώ­νο­νται για το πού θα οδη­γη­θούν και αυτό είναι απα­ρά­δε­κτο. Πρέ­πει να είναι σε θέση να λαμ­βά­νουν τις απο­φά­σεις τους και για να συμ­βεί αυτό θα πρέ­πει να τους έχουν δοθεί ακρι­βείς πλη­ρο­φο­ρί­ες»,  δήλω­σε ο Μικέ­λε Τελά­ρο (Michele Telaro), συντο­νι­στής της ομά­δας των Για­τρών Χωρίς Σύνο­ρα στην Ειδο­μέ­νη.  «Έχουν κατα­φέ­ρει να ξεφύ­γουν από τις συγκρού­σεις και τη βία και έχουν  περά­σει πάνω από δύο μήνες κάτω από απα­ρά­δε­κτες συν­θή­κες στην Ειδο­μέ­νη. Σε καμία περί­πτω­ση όμως η εναλ­λα­κτι­κή λύση για τις απάν­θρω­πες συν­θή­κες , δεν θα πρέ­πει να είναι το άγνω­στο και η αβεβαιότητα».

Οι ομά­δες των Για­τρών Χωρίς Σύνο­ρα βλέ­πουν πολ­λούς ασθε­νείς με έντο­νη ανη­συ­χία, καθώς τους  έχει ζητη­θεί να απο­χω­ρή­σουν, χωρίς όμως να τους έχουν δοθεί σαφείς πλη­ρο­φο­ρί­ες σχε­τι­κά με τον προ­ο­ρι­σμό τους. «Μία από τις νοση­λεύ­τριές μας ανέ­φε­ρε ότι οι περισ­σό­τε­ροι άνθρω­ποι που είδε στην κλι­νι­κή ξέσπα­σαν σε κλά­μα­τα  όταν τους μιλού­σε.  Τη ρωτού­σαν πού θα πάνε, αν θα υπάρ­χουν για­τροί. Δεν ήξε­ρε τι να τους απα­ντή­σει για­τί ούτε εμείς δεν γνω­ρί­ζου­με αν θα δια­σφα­λι­στεί επαρ­κώς η παρο­χή ιατρι­κής φροντίδας».

Οι Για­τροί Χωρίς Σύνο­ρα περιέ­θαλ­ψαν ασθε­νείς με χρό­νιες παθή­σεις όπως δια­βή­τη και επι­λη­ψία, οι οποί­οι χρή­ζουν συνε­χούς θερα­πεί­ας. Αυτοί οι ασθε­νείς ανη­συ­χούν για τη δια­κο­πή της θερα­πεί­ας τους και για το αν θα υπάρ­χουν οι απα­ραί­τη­τες ιατρι­κές εγκα­τα­στά­σεις εκεί όπου θα μετα­φερ­θούν. Οι ομά­δες των Για­τρών Χωρίς Σύνο­ρα αντι­με­τώ­πι­σαν, επί­σης, δυσκο­λία στην παρα­πο­μπή ασθε­νών στο νοσο­κο­μείο, καθώς όσοι εγκα­τα­λεί­πουν τον καταυ­λι­σμό δεν έχουν άδεια να επι­στρέ­ψουν και μία παρα­πο­μπή θα μπο­ρού­σε να τους χωρί­σει από την οικο­γέ­νειά τους.

«Ας είμα­στε ειλι­κρι­νείς. Η συγκε­κρι­μέ­νη δια­δι­κα­σία που ακο­λου­θή­θη­κε δεν μπο­ρεί να θεω­ρη­θεί εθε­λο­ντι­κή μετα­φο­ρά καθώς σε αυτούς τους ανθρώ­πους δεν δόθη­κε άλλη επι­λο­γή, δεν είχαν επαρ­κή πλη­ρο­φό­ρη­ση, ούτε παρο­χή βοή­θειας στον καταυ­λι­σμό», δήλω­σε ο Λόικ Ζεγκέρ (Loïc Jaeger), επι­κε­φα­λής της απο­στο­λής των Για­τρών Χωρίς Σύνο­ρα την Ελλά­δα. «Είναι απα­ρά­δε­κτο να επι­βά­λεις τη μετα­φο­ρά των απελ­πι­σμέ­νων ανθρώ­πων της Ειδο­μέ­νης. Θα θέλα­με να πού­με σε αυτούς τους ανθρώ­πους ότι θα μπο­ρέ­σουν να επα­νε­νω­θούν με τις οικο­γέ­νειές τους στην Ευρώ­πη, ότι θα έχουν επαρ­κή προ­στα­σία. Αλλά δεν μπο­ρού­με. Δεν είμα­στε καν σε θέση να τους καθη­συ­χά­σου­με σχε­τι­κά με τις συν­θή­κες που θα βρουν στους νέους καταυλισμούς».

«Η μετα­φο­ρά των προ­σφύ­γων από άτυ­πους σε επί­ση­μους καταυ­λι­σμούς δεν είναι η λύση. Στην Ευρώ­πη, το 2016, οι πρό­σφυ­γες δεν θα πρέ­πει να ζουν σε σκη­νές. Θα πρέ­πει να εισα­κού­γο­νται τα αιτή­μα­τά τους για άσυ­λο και να τους παρέ­χε­ται στέ­γα­ση, έτσι ώστε να μπο­ρούν να ξαναρ­χί­σουν τη ζωή τους με ασφά­λεια», κατέ­λη­ξε ο Ζεγκέρ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο