Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και τα νέα μέτρα της κυβέρνησης

Δέσμη προ­τά­σε­ων για πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κή άμυ­να στην έξαρ­ση του κορο­νοϊ­ού κατα­θέ­τει στο δημό­σιο διά­λο­γο το ΚΚΕ, ενώ κατη­γο­ρεί την κυβέρ­νη­ση για απο­σπα­σμα­τι­κό­τη­τα και ανε­πάρ­κεια των μέτρων που έχει πάρει.

Ανα­λυ­τι­κά, «η κυβέρ­νη­ση προ­κα­λεί με την απο­σπα­σμα­τι­κό­τη­τα και την ανε­πάρ­κεια των μέτρων για την αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας, για­τί, εκτός των άλλων, προ­σπα­θεί να συγκα­λύ­ψει τις τερά­στιες ευθύ­νες της για τη μεγά­λη αύξη­ση των κρου­σμά­των και την άρνη­σή της να θωρα­κί­σει το δημό­σιο σύστη­μα υγεί­ας. Οι ευθύ­νες της για τα πρω­τό­κολ­λα “λάστι­χο” που εφάρ­μο­σε το τελευ­ταίο διά­στη­μα στον του­ρι­σμό, σύμ­φω­να με τα συμ­φέ­ρο­ντα των μεγα­λο­ξε­νο­δό­χων, των αερο­πο­ρι­κών εται­ρειών και των εφο­πλι­στών, είναι τερά­στιες», υπο­στη­ρί­ζει το ΚΚΕ.

Και φέρ­νει τα εξής παρα­δείγ­μα­τα: «Στα μέσα μαζι­κής μετα­φο­ράς επι­βάλ­λει να είναι καλυμ­μέ­νες οι μισές θέσεις, αλλά δίπλα ο κόσμος όρθιος, στοι­βά­ζε­ται σα σαρ­δέ­λες, ενώ τα αερο­πλά­να έρχο­νται γεμά­τα μέχρι τις πόρ­τες, χωρίς ουσια­στι­κά κανέ­ναν έλεγ­χο και τα πλοία ταξι­δεύ­ουν με τους επι­βά­τες τον έναν πάνω στον άλλο».

Όπως εξάλ­λου υπο­στη­ρί­ζε­ται στην ανα­κοί­νω­ση του γρα­φεί­ου Τύπου, «ο λαός ανέ­λα­βε την ευθύ­νη που του ανα­λο­γού­σε με την εφαρ­μο­γή των μέτρων της καρα­ντί­νας, σύμ­φω­να με τις υπο­δεί­ξεις των επι­στη­μό­νων, μηδε­νί­ζο­ντας ουσια­στι­κά τα κρού­σμα­τα του κορο­νοϊ­ού. Η κυβέρ­νη­ση όμως δεν αξιο­ποί­η­σε την ίδια περί­ο­δο για να στη­ρί­ξει το δημό­σιο σύστη­μα υγεί­ας, ως όφει­λε, την Πρω­το­βάθ­μια Φρο­ντί­δα Υγεί­ας (ΠΦΥ), τα Κέντρα Υγεί­ας, τα ιατρεία του ΠΕΔΥ, τα περι­φε­ρεια­κά ιατρεία, αλλά και τα νοσο­κο­μεία που στε­νά­ζουν από τη χρό­νια υπο­χρη­μα­το­δό­τη­ση και τις τρα­γι­κές ελλεί­ψεις προ­σω­πι­κού που φτά­νουν τις μερι­κές δεκά­δες χιλιά­δες, ακό­μα και την τερά­στια έλλει­ψη μέσων υγιει­νής και προ­στα­σί­ας όπως γάντια, μάσκες κτλ., διό­τι, αυτές οι λαϊ­κές ανά­γκες απο­τε­λούν “κόστος” και ανε­πί­τρε­πτη “σπα­τά­λη” για τους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους και το κρά­τος, εμπό­διο στην κερ­δο­φο­ρία και την αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα. Η κυβέρ­νη­ση “έπαι­ξε” τη συμ­βο­λή του λαού στους χαμη­λούς δεί­κτες της παν­δη­μί­ας στο χρη­μα­τι­στή­ριο των κερ­δών των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, στον του­ρι­σμό και τις μετα­φο­ρές, χωρίς μέτρα προ­στα­σί­ας που θα εμπό­δι­ζαν την προ­σέλ­κυ­ση πελα­τών, αφή­νο­ντας εκτε­θει­μέ­νο το λαό όπως επι­βε­βαιώ­νουν οι αρνη­τι­κές εξελίξεις».

Και, προ­χω­ρώ­ντας στις προ­τά­σεις, «τώρα, πριν η παν­δη­μία πάρει ανε­ξέ­λεγ­κτες δια­στά­σεις οι εργα­ζό­με­νοι, τα φτω­χά λαϊ­κά στρώ­μα­τα, μαζί με τους μαχό­με­νους υγειο­νο­μι­κούς, είναι ανά­γκη να απαι­τή­σουν από την κυβέρ­νη­ση μέτρα απο­φα­σι­στι­κής στή­ρι­ξης του δημό­σιου συστή­μα­τος υγεί­ας, με μαζι­κές προ­σλή­ψεις μόνι­μου προ­σω­πι­κού, όλων των ειδι­κο­τή­των στην Πρω­το­βάθ­μια Φρο­ντί­δα Υγεί­ας, αλλά και τα νοσοκομεία.

- Καμία απόλυση.

- Μονι­μο­ποί­η­ση όλων των συμ­βα­σιού­χων και των επικουρικών.

- Μαζι­κά, επα­να­λαμ­βα­νό­με­να τεστ στους εργα­ζό­με­νους στην Υγεία και τη Πρό­νοια, στα ΜΜΜ, στην εστί­α­ση, στον του­ρι­σμό, στο εμπό­ριο, αλλά και τους μεγά­λους χώρους δου­λεί­ας (εργο­στά­σια κτλ).

- Να ανοί­ξουν όλα τα νοσο­κο­μεία που έκλει­σαν τα τελευ­ταία χρόνια.

- Σχέ­διο επί­τα­ξης όλων των δομών του Ιδιω­τι­κού Τομέα Υγεί­ας και Πρό­νοιας, για να μπει σε εφαρ­μο­γή, σε περί­πτω­ση γιγά­ντω­σης της πανδημίας.

- Μέτρα προ­στα­σί­ας των εργα­ζό­με­νων στους τόπους δου­λειάς με όλα τα απα­ραί­τη­τα μέσα και μέτρα υγεί­ας και ασφάλειας.

- Κατε­πεί­γου­σες προ­σλή­ψεις στα ΜΜΜ για να αυξη­θούν τα δρο­μο­λό­για, για να μειω­θεί ο συγ­χρω­τι­σμός, με ταυ­τό­χρο­νη μεί­ω­ση στην πλη­ρό­τη­τα των πλοί­ων και των αερο­πλά­νων, με παράλ­λη­λη μεί­ω­ση της τιμής των εισιτηρίων.

Η κυβέρ­νη­ση να στα­μα­τή­σει να κου­νά­ει το δάχτυ­λο στο λαό και τη νεο­λαία! Η αύξη­ση των κρου­σμά­των, η όποια χαλα­ρό­τη­τα και ο εφη­συ­χα­σμός είναι ο καθρέ­φτης της δικής της ανευ­θυ­νό­τη­τας, των παλι­νω­διών και των αντι­φά­σε­ών της στα μέτρα προ­στα­σί­ας, κυρί­ως όμως της υπο­τα­γής της δημό­σιας υγεί­ας στην κερ­δο­φο­ρία των μεγα­λο­ε­πι­χει­ρη­μα­τιών, ιδιαί­τε­ρα στον του­ρι­στι­κό και μετα­φο­ρι­κό τομέα», κατα­λή­γει η ανα­κοί­νω­ση του ΚΚΕ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο