Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Βαγγέλης Καζάν, μαραθωνοδρόμος της ειρήνης, αγωνιστής της δημοκρατίας, του σοσιαλισμού και της κοινωνικής προόδου

Ο ηθοποιός Βαγγέλης Καζάν υπήρξε ένας αγωνιστής της ειρήνης, της δημοκρατίας, του σοσιαλισμού και της κοινωνικής προόδου.

Kazan1

Από τους πιο σημαντικούς καρατερίστες στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου. Ξεχώρισε για τους χαρακτηριστικούς του ρόλους σε ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου του οποίου ήταν και ο αγαπημένος ηθοποιός

Ο Ευάγγελος Καζαντζόγλου (όπως ήταν το πραγματικό του όνομα)  γεννήθηκε στο Ναύπλιο (το 1936 ή 1938). Σπούδασε στη δραματική σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη και το 1960 πρωτοεμφανίστηκε στο Εθνικό θέατρο, με το σαιξπηρικό «Ριχάρδο Γ`».

kazan3

Στη δεκαετία του ’60 εργάστηκε στο θίασο των «Ενωμένων Καλλιτεχνών» της Ν. Ιωνίας και σε άλλους θιάσους. Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε το 1953 στην ταινία «Από έξι μείναμε δύο», ενώ ακολούθησαν πολλές ακόμη εμφανίσεις του (Έπαιξε σε περισσότερες από 100 ταινίες). Το 1972 απέσπασε το βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για το ρόλο του στην ταινία «Θίασος», του Θ. Αγγελόπουλου.

Kazan2

Εμφανίστηκε σε πολλές ταινίες μικρού μήκους, μεταξύ των οποίων και η σουηδική «Η αδελφή μου μιλάει ελληνικά» του Ολιβιέρ Βαχμάν. Στην τηλεόραση εμφανίστηκε στις σειρές «Χατζηεμμανουήλ», «Η αγάπη της γάτας», «Επισκέπτης της ομίχλης».

kazan4

Ο Βαγγέλης Καζάν «έφυγε» από τη ζωή στις 10 Μαρτίου 2008.