Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Δέκα εκατομμύρια άνθρωποι μαθαίνουν να διαβάζουν και να γράφουν από τους Κουβανούς (Prensa Latina)

Στον Παναμά ο αριθμός των ανθρώπων που μαθαίνουν ανάγνωση και γραφή ξεπερνά τις 70.000. Σε μια συνέντευξη στην Prensa Latina, στην πρωτεύουσα του Παναμά, η Υπουργός Παιδείας της Κούβας, Ena Elsa Velázquez , δηλώνει ότι η κουβανική μέθοδος «”Yo sí puedo», «Βεβαίως κα εγω μπορώ» εφαρμόζεται στον Παναμά, σε συνεργασία με το Υπουργείο κοινωνικής πρόνοιας της χώρας.

Δηλώνει πως ότι σκοπός της επίσκεψης είναι η ενίσχυση αυτών των προγραμμάτων αλφαβητισμού που μέχρι σήμερα έχει μάθει περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους σε 30 διαφορετικές χώρες να διαβάζουν και να γράφουν. Η υπουργός πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα έχει υλοποιηθεί με επιτυχία στο Εκουαδόρ, Βενεζουέλα, Βολιβία και Νικαράγουα. Στις τρεις τελευταίες τώρα πια έχει εξαληφθεί ο αναλφαβητισμός.

Επεσήμανε ότι το «Βεβαίως και γω μπορώ»  περιλαμβάνει θέματα όπως  ιστορία, ισπανική γλώσσα, μαθηματικά και φυσική-χημεία. Η μέθοδος επιτρέπει στους συμμετέχοντες να ολοκληρώσουν το βασικό επίπεδο σε δύο χρόνια. Η συνεργασία με του Παναμά θα επεκταθεί. Εκτός από τα βιβλία στα Ισπανικά  ετοιμάζονται βιβλία στις τοπικές γλώσσες των αυτοχθόνων πληθυσμών, με τη βοήθεια των εθελοντών που κατέχουν και τις δύο γλώσσες. Ο υπουργός τόνισε ότι τα υλικά κατάρτισης προσαρμόζονται πάντα σε κάθε χώρα, έτσι ώστε οι χρήστες να αναγνωρίζουν τα σύμβολα και τις εικόνες. Βιντεοσκοπήσεις γίνονται με τοπικούς επαγγελματίες.

Η εξάλειψη του αναλφαβητισμού είναι μια σημαντική συνεισφορά στην εκπαίδευση σε όλο τον  κόσμο. Αλλά η Κούβα βοηθά ακόμη στο να εκπαιδεύσει εκπαιδευτικούς, να επικυρώσει την ποιότητα και  να προσφέρει υποτροφίες στους σπουδαστές για να ακολουθήσουν ανώτερες σπουδές στην Κούβα.

Η Κούβα δεν έχει ωφελήσει μόνο την Λατινική Αμερική και την Καραϊβική με αυτό το πρόγραμμα αλλά και χώρες της Αφρικής. Για παράδειγμα, Κουβανοί δάσκαλοι  διδάσκουν σε ένα σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Δυτική Σαχάρα χτισμένο με τη βοήθεια της Βενεζουέλας.

Πηγή: Prensa Latina  (περίληψη).