Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δέκα εκατομμύρια άνθρωποι μαθαίνουν να διαβάζουν και να γράφουν από τους Κουβανούς (Prensa Latina)

Στον Πανα­μά ο αριθ­μός των ανθρώ­πων που μαθαί­νουν ανά­γνω­ση και γρα­φή ξεπερ­νά τις 70.000. Σε μια συνέ­ντευ­ξη στην Prensa Latina, στην πρω­τεύ­ου­σα του Πανα­μά, η Υπουρ­γός Παι­δεί­ας της Κού­βας, Ena Elsa Velázquez , δηλώ­νει ότι η κου­βα­νι­κή μέθο­δος «”Yo sí puedo», «Βεβαί­ως κα εγω μπο­ρώ» εφαρ­μό­ζε­ται στον Πανα­μά, σε συνερ­γα­σία με το Υπουρ­γείο κοι­νω­νι­κής πρό­νοιας της χώρας.

Δηλώ­νει πως ότι σκο­πός της επί­σκε­ψης είναι η ενί­σχυ­ση αυτών των προ­γραμ­μά­των αλφα­βη­τι­σμού που μέχρι σήμε­ρα έχει μάθει περί­που 10 εκα­τομ­μύ­ρια ανθρώ­πους σε 30 δια­φο­ρε­τι­κές χώρες να δια­βά­ζουν και να γρά­φουν. Η υπουρ­γός πρό­σθε­σε ότι το πρό­γραμ­μα έχει υλο­ποι­η­θεί με επι­τυ­χία στο Εκουα­δόρ, Βενε­ζου­έ­λα, Βολι­βία και Νικα­ρά­γουα. Στις τρεις τελευ­ταί­ες τώρα πια έχει εξα­λη­φθεί ο αναλφαβητισμός.

Επε­σή­μα­νε ότι το «Βεβαί­ως και γω μπο­ρώ»  περι­λαμ­βά­νει θέμα­τα όπως  ιστο­ρία, ισπα­νι­κή γλώσ­σα, μαθη­μα­τι­κά και φυσι­κή-χημεία. Η μέθο­δος επι­τρέ­πει στους συμ­με­τέ­χο­ντες να ολο­κλη­ρώ­σουν το βασι­κό επί­πε­δο σε δύο χρό­νια. Η συνερ­γα­σία με του Πανα­μά θα επε­κτα­θεί. Εκτός από τα βιβλία στα Ισπα­νι­κά  ετοι­μά­ζο­νται βιβλία στις τοπι­κές γλώσ­σες των αυτο­χθό­νων πλη­θυ­σμών, με τη βοή­θεια των εθε­λο­ντών που κατέ­χουν και τις δύο γλώσ­σες. Ο υπουρ­γός τόνι­σε ότι τα υλι­κά κατάρ­τι­σης προ­σαρ­μό­ζο­νται πάντα σε κάθε χώρα, έτσι ώστε οι χρή­στες να ανα­γνω­ρί­ζουν τα σύμ­βο­λα και τις εικό­νες. Βιντε­ο­σκο­πή­σεις γίνο­νται με τοπι­κούς επαγγελματίες.

Η εξά­λει­ψη του αναλ­φα­βη­τι­σμού είναι μια σημα­ντι­κή συνει­σφο­ρά στην εκπαί­δευ­ση σε όλο τον  κόσμο. Αλλά η Κού­βα βοη­θά ακό­μη στο να εκπαι­δεύ­σει εκπαι­δευ­τι­κούς, να επι­κυ­ρώ­σει την ποιό­τη­τα και  να προ­σφέ­ρει υπο­τρο­φί­ες στους σπου­δα­στές για να ακο­λου­θή­σουν ανώ­τε­ρες σπου­δές στην Κούβα.

Η Κού­βα δεν έχει ωφε­λή­σει μόνο την Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή και την Καραϊ­βι­κή με αυτό το πρό­γραμ­μα αλλά και χώρες της Αφρι­κής. Για παρά­δειγ­μα, Κου­βα­νοί δάσκα­λοι  διδά­σκουν σε ένα σχο­λείο δευ­τε­ρο­βάθ­μιας εκπαί­δευ­σης στη Δυτι­κή Σαχά­ρα χτι­σμέ­νο με τη βοή­θεια της Βενεζουέλας.

Πηγή: Prensa Latina  (περί­λη­ψη).

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο