Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Ο λαός να κάψει τα αντιλαϊκά σενάρια και να δυναμώσει αποφασιστικά το ΚΚΕ

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, σε απο­ψι­νή του ομι­λία στο Κιλ­κίς, τόνι­σε ότι η αυτο­νό­η­τη προσ­δο­κία εργα­ζο­μέ­νων και λαού για αξιο­πρε­πή ζωή με δικαιώ­μα­τα «δεν μπο­ρεί κάθε φορά να σκο­ντά­φτει σε ψεύ­τι­κα διλήμ­μα­τα και εκβια­σμούς, σαν κι αυτούς που έχουν μάθει να εξα­πο­λύ­ουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ για να εγκλω­βί­ζουν τη λαϊ­κή δυσαρέσκεια».

Είπε ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ «με μοι­ρα­σμέ­νους ρόλους» επι­διώ­κουν «να δια­μορ­φώ­σουν συν­θή­κες εκφυ­λι­σμού και απο­προ­σα­να­το­λι­σμού για να κρύ­ψουν ότι στα μεγά­λα και κρί­σι­μα ζητή­μα­τα σε βάρος του λαού, συμφωνούν».

«Ακό­μη και πίσω από την αντι­πα­ρά­θε­ση περί εκβια­στών και εκβια­ζό­με­νων πολι­τι­κών κομ­μά­των, κρύ­βο­νται οι εκβια­σμοί όλων τους απέ­να­ντι στο λαό, προ­ε­τοι­μά­ζο­ντας τα αντι­λαϊ­κά κυβερ­νη­τι­κά σενά­ρια της επό­με­νης ημέρας.

Τέσ­σε­ρα χρό­νια, μια χαρά συνέ­πρατ­ταν σε κρί­σι­μα ζητή­μα­τα και τώρα προ­ε­κλο­γι­κά φόρε­σαν τη μάσκα του ‘μονο­μά­χου’, ίσως ενό­ψει και των αποκριών.

Ο δε Τσί­πρας εξαγ­γέλ­λει την απο­χή του ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφο­φο­ρί­ες στη βου­λή παρα­μο­νές των εκλο­γών, ενώ όλη την προη­γού­με­νη τετρα­ε­τία ψήφι­ζε τα μισά νομο­σχέ­δια της κυβέρ­νη­σης Μητσο­τά­κη» πρό­σθε­σε και υπογράμμισε:

«Ο λαός μια επι­λο­γή έχει. Να απορ­ρί­ψει τους εκβια­σμούς, να κάψει τα αντι­λαϊ­κά σενά­ρια και να δυνα­μώ­σει απο­φα­σι­στι­κά το ΚΚΕ.».

Ο Δ. Κου­τσού­μπας υπο­γράμ­μι­σε ότι «το πραγ­μα­τι­κό δίλημ­μα που ανα­δει­κνύ­ε­ται και σ’ αυτή την εκλο­γι­κή ανα­μέ­τρη­ση, είναι να μην είναι δυνα­τή η επό­με­νη αντι­λαϊ­κή κυβέρ­νη­ση, αλλά να είναι δυνα­τός ο λαός και το κίνη­μά του. Αν θα δυνα­μώ­νει ως πολι­τι­κή και συλ­λο­γι­κή δρά­ση, αλλά κι ως ατο­μι­κή αγω­νι­στι­κή επι­λο­γή κι ως κρι­τή­ριο ψήφου, το: «μόνο ο λαός μπο­ρεί να σώσει το λαό, στο δρό­μο της ανα­τρο­πής». Κι αυτό μπρο­στά στην κάλ­πη, ένα πράγ­μα σημαί­νει: Πολύ πιο δυνα­τό το ΚΚΕ».

Ανέ­φε­ρε, μετα­ξύ άλλων, ότι «η επό­με­νη κυβέρ­νη­ση, είτε της ΝΔ είτε του ΣΥΡΙΖΑ, με μπα­λα­ντέρ το πρό­θυ­μο ΠΑΣΟΚ, θα είναι από χέρι αντι­λαϊ­κή, για­τί το ίδιο αντι­λαϊ­κή είναι κάθε κυβέρ­νη­ση που κινεί­ται στις ράγες του βάρ­βα­ρου καπι­τα­λι­στι­κού δρό­μου ανάπτυξης.».

Όπως εξή­γη­σε, κάνο­ντας ανα­φο­ρά και στην πεί­ρα του παρελ­θό­ντος, η επό­με­νη κυβέρ­νη­ση «θα είναι αντι­λαϊ­κή, για­τί αντι­λαϊ­κό είναι το κυβερ­νη­τι­κό πρό­γραμ­μα και της ΝΔ, και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, τα οποία, παρά τις δια­φο­ρές τους, γρά­φουν με μεγά­λα γράμματα:

την υλο­ποί­η­ση των συμ­βά­σε­ων του Ταμεί­ου Ανάκαμψης,

της στρα­τη­γι­κής της πρά­σι­νης μετάβασης,

των επι­κίν­δυ­νων σχε­δια­σμών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιο­χή μας.

Επι­κα­λού­με­νος παρα­δείγ­μα­τα της μεγά­λης επι­δεί­νω­σης της θέσης, της ζωής συνο­λι­κά, των εργα­ζο­μέ­νων, των βιο­πα­λαι­στών αγρο­τών και των αυτο­α­πα­σχο­λου­μέ­νων της περιο­χής, ανέ­φε­ρε ότι τα παρα­δείγ­μα­τα αυτά «είναι από­δει­ξη πως οι εργα­ζό­με­νοι, είτε σε ανά­πτυ­ξη είτε σε κρί­ση, πλη­ρώ­νουν τα σπασμένα.».

Είπε ότι η επό­με­νη κυβέρ­νη­ση θα ζητή­σει από το λαό να κάνει κι άλλο υπο­μο­νή και για την αντι­με­τώ­πι­ση της ακρί­βειας και πρό­σθε­σε, μετα­ξύ άλλων, ότι «με νεο­δη­μο­κρα­τι­κά ή συρι­ζαί­ϊ­κα pass και επι­δό­μα­τα δεν μπο­ρεί να ζήσει η λαϊ­κή οικογένεια»
Ότι κάθε εκτα­μί­ευ­ση πόρων από το Ταμείο Ανά­καμ­ψης της ΕΕ θα έρχε­ται με την ψήφι­ση νέων προ­α­παι­τού­με­νων, νέων αντι­λαϊ­κών νόμων, όπως ακρι­βώς και την περί­ο­δο των µνη­µο­νί­ων και έφε­ρε ως παρά­δειγ­μα τέτοιου προ­α­παι­τού­με­νου τους χιλιά­δες πλει­στη­ρια­σμούς σε βάρος της λαϊ­κής κατοικίας.

Πρό­σθε­σε ότι τα αντι­λαϊ­κά προ­α­παι­τού­με­να «απο­τε­λούν δεσμεύ­σεις που δια­περ­νούν τα κυβερ­νη­τι­κά προ­γράμ­μα­τα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, κάτι που δεν κρύ­βε­ται, παρά τις παρα­πλα­νη­τι­κές προ­ε­κλο­γι­κές κορό­νες τους.».

Είπε, ακό­μα, ότι η όποια κυβέρ­νη­ση προ­κύ­ψει «θα ζητή­σει ‘λευ­κή επι­τα­γή’ από το λαό για να εμπλα­κεί ακό­μα βαθύ­τε­ρα η χώρα στα πολε­μι­κά αµε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟϊ­κά σχέ­δια από τον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο στην Ουκρα­νία ως τη Μέση Ανα­το­λή, σχέ­δια που στό­χο έχουν να ανα­βαθ­μί­σουν τα συμ­φέ­ρο­ντα της ελλη­νι­κής αστι­κής τάξης, ενώ μεγα­λώ­νουν τους κιν­δύ­νους για το λαό μας».

Σημεί­ω­σε μετα­ξύ άλλων, ότι «μαθαί­νου­με πως οι Αμε­ρι­κα­νοί ετοι­μά­ζουν ‘από­βα­ση’ στη Θεσ­σα­λο­νί­κη και τη Μακε­δο­νία το επό­με­νο διά­στη­μα» με στό­χο την ανα­βάθ­μι­ση της δρα­στη­ριό­τη­τας των ενό­πλων δυνά­με­ων των ΗΠΑ στην περιοχή.

Είπε επί­σης ότι η ενερ­γό­τε­ρη συμ­με­το­χή της Ελλά­δας στα αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟϊ­κά σχέ­δια δεν είναι «ασπί­δα» απέ­να­ντι στις αμφι­σβη­τή­σεις της Τουρ­κί­ας και πρόσθεσε:

«Όσο για τις δήθεν απα­ντή­σεις του Μητσο­τά­κη στις προ­κλη­τι­κές δηλώ­σεις και απει­λές του Ερντο­γάν, για το ‘ποιος θα έρθει νύχτα’, αυτές δεν μπο­ρούν να κρύ­ψουν ότι τα παζά­ρια υπό την ομπρέ­λα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, γίνο­νται μέρα και προ­ε­τοι­μά­ζουν επι­κίν­δυ­νους συμ­βι­βα­σμούς και διευ­θε­τή­σεις σε βάρος των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των της χώρας».

Ανα­φέ­ρο­ντας ότι «ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι βου­τηγ­μέ­νοι ως το λαι­μό στην προ­ώ­θη­ση των ιμπε­ρια­λι­στι­κών σχε­δί­ων» πρό­σθε­σε ότι και στο προ­σφυ­γι­κό η αντι­πα­ρά­θε­σή τους «περιο­ρί­ζε­ται στον φρά­κτη στον Έβρο».

«Όμως, κανέ­νας φρά­κτης στον Έβρο δεν μπο­ρεί να λύσει αυτό το οξυμ­μέ­νο πρό­βλη­μα του προ­σφυ­γι­κού — μετα­να­στευ­τι­κού. ‘Αλλω­στε οι δια­κι­νη­τές χρη­σι­μο­ποιούν άλλα πιο επι­κίν­δυ­να περά­σμα­τα. Η αντι­πα­ρά­θε­ση ΝΔ — ΣΥΡΙΖΑ αφή­νει απέ­ξω τις πραγ­μα­τι­κές αιτί­ες του προ­σφυ­γι­κού που είναι οι ιμπε­ρια­λι­στι­κοί πόλε­μοι και οι επεμ­βά­σεις, στις οποί­ες συμ­με­τέ­χει η χώρα μας, είναι η καπι­τα­λι­στι­κή εκμε­τάλ­λευ­ση, η φτώ­χεια και η ανα­ζή­τη­ση μιας καλύ­τε­ρης ζωής» είπε και τόνι­σε στη συνέχεια:

«Αν σήμε­ρα θέλου­με να αντι­πα­λέ­ψου­με επί της ουσί­ας αυτήν την τρα­γι­κή κατά­στα­ση, οφεί­λου­με να δυνα­μώ­σου­με την πάλη ενά­ντια σε κάθε συμ­με­το­χή της χώρας μας στα ιμπε­ρια­λι­στι­κά εγκλή­μα­τα, στις ενέρ­γειες και τις επι­χει­ρή­σεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή της Μέσης Ανατολής».

Επα­να­λαμ­βά­νο­ντας ότι «αντι­λαϊ­κή θα είναι η όποια επό­με­νη κυβέρ­νη­ση, όποιο όνο­μα κι αν έχει για­τί όλοι τους έχουν μπει μέσα στο τσου­βά­λι του καπι­τα­λι­στι­κού δρό­μου εξέ­λι­ξης. Και κει μέσα ασφυ­κτιούν οι λαϊ­κές ανά­γκες», ο Δ. Κου­τσού­μπας τόνι­σε ότι «η συμ­με­το­χή, η στή­ρι­ξη ακό­μα και η όποια ανο­χή του ΚΚΕ απέ­να­ντι σε μια τέτοια αστι­κή κυβέρ­νη­ση, δεν θα συμ­βά­λει, ούτε στο ελά­χι­στο για να ανα­κου­φι­στεί πραγ­μα­τι­κά ο λαός μας» και πρόσθεσε:

«Το εντε­λώς αντί­θε­το. Για­τί ένα ΚΚΕ εγκλω­βι­σμέ­νο σε μια κυβέρ­νη­ση που θα ψηφί­ζει αντι­λαϊ­κούς νόμους, θα υλο­ποιεί τις δεσμεύ­σεις απέ­να­ντι στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, θα υπα­κού­ει στους σιδε­ρέ­νιους νόμους της καπι­τα­λι­στι­κής αγο­ράς, της καπι­τα­λι­στι­κής οικο­νο­μί­ας, σημαί­νει πως ο λαός και το κίνη­μά του, θα είναι δεμέ­νοι χει­ρο­πό­δα­ρα. Σημαί­νει μόνο νέες απο­γοη­τεύ­σεις, δια­ψεύ­σεις ελπί­δων, νέα χαμέ­να χρό­νια. Ενώ, σήμε­ρα, αυτό που επεί­γει, είναι να χει­ρα­φε­τη­θεί ο λαός και το κίνη­μά του για να δώσουν με μεγα­λύ­τε­ρη απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα τη μάχη απέ­να­ντι στην επό­με­νη αντι­λαϊ­κή κυβέρ­νη­ση, συνο­λι­κά απέ­να­ντι στο σάπιο σύστη­μα της εκμε­τάλ­λευ­σης και την εξου­σία του. Και αυτό για να γίνει, χρειά­ζε­ται ένα πολύ δυνα­τό ΚΚΕ».

Τόνι­σε ότι μόνο το ΚΚΕ «θα συνε­χί­σει να πρω­τα­γω­νι­στεί στην οργά­νω­ση της εργα­τι­κής-λαϊ­κής πάλης «για να ασκεί­ται πραγ­μα­τι­κή και απο­τε­λε­σμα­τι­κή πίε­ση στην κυβέρ­νη­ση, να μπαί­νουν εμπό­δια, να καθυ­στε­ρούν αντι­λαϊ­κά μέτρα, να υπάρ­χουν ακό­μα και κατακτήσεις.».

Πρό­σθε­σε ότι το ΚΚΕ πρω­το­στα­τεί στη συγκρό­τη­ση της κοι­νω­νι­κής συμ­μα­χί­ας, και κατα­θέ­τει στο λαό τις θέσεις και το πρό­γραμ­μα εξου­σί­ας και δια­κυ­βέρ­νη­σης του «με κρι­τή­ριο τις λαϊ­κές ανά­γκες, που φωτί­ζει ότι υπάρ­χει διέ­ξο­δος για το λαό σε σύγκρου­ση με την εξου­σία του κεφαλαίου».

Τόνι­σε ότι το ΚΚΕ «απο­τε­λεί εγγύ­η­ση στον καθη­με­ρι­νό αγώ­να και για κάθε λαϊ­κό πρό­βλη­μα επει­δή δεν έχει δεσμεύ­σεις στην ΕΕ, στην καπι­τα­λι­στι­κή εργο­δο­σία, στην εξου­σία του κεφα­λαί­ου, επει­δή αμφι­σβη­τεί τον σημε­ρι­νό δρό­μο ανά­πτυ­ξης και τη λογι­κή των «αντο­χών της οικο­νο­μί­ας», επει­δή δεν δέχε­ται να δέσει τα χέρια του στο πλαί­σιο μιας αντι­λαϊ­κής κυβέρνησης».

«Γι’ αυτό τον λόγο και μπο­ρεί να πρω­το­στα­τή­σει σε μια μεγά­λη εργα­τι­κή — λαϊ­κή αντε­πί­θε­ση που αφο­ρά τόσο το σήμε­ρα, τα άμε­σα και επεί­γο­ντα προ­βλή­μα­τα του λαού, όσο κυρί­ως την προ­ο­πτι­κή, με στό­χο μια πραγ­μα­τι­κή λαϊ­κή νίκη και ανα­τρο­πή, με τον λαό πρω­τα­γω­νι­στή και το ΚΚΕ πολύ πιο δυνα­τό» κατέ­λη­ξε στην ομι­λία του ο Δ. Κουτσούμπας.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο