Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Εγκαίνια της έκθεσης μακετών του διαγωνισμού μνημείων σε Μακρόνησο και Γυάρο

Ρεπορτάζ – Φωτογραφίες Στέλιος Κανάκης //

Πραγματοποιήθηκαν χθες 14/1/19, στον χώρο της Παλαιάς Βιβλιοθήκης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) τα εγκαίνια της έκθεσης των έργων των καλλιτεχνών που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό της ΚΕ του ΚΚΕ για τα μνημεία σε Μακρόνησο και Γυάρο.

1ο Βραβείο Μακρονήσου

1ο Βραβείο Μακρονήσου

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν:

Πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Δημήτρη Κουτσούμπα και αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα Νίκο Αμπατιέλο.
Ο πρύτανης της Σχολής Καλών Τεχνών Πάνος Χαραλάμπους, καθηγητές της Σχολής, οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό καλλιτέχνες, μέλη του ΔΣ της ΠΕΚΑΜ, πολλοί φοιτητές και πλήθος κόσμου.

Ανάμεσά τους διακρίναμε τον Χ. Δαραδήμο πρόεδρο του ΟΣΔΕΕΤΕ και μέλος της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού, τον Σήφη Ζαχαριάδη γιο του Νίκου Ζαχαριάδη, τον συνδικαλιστή και διοικητικό παράγοντα του αθλητισμού Νίκο Μάλλιαρη και μέλη του ΔΣ του συλλόγου της Καλών Τεχνών.

Η Ντίνα Κώτσιου χαράκτρια και καθηγήτρια της ΑΣΚΤ, καθώς και μέλος της κριτικής επιτροπής ξενάγησε τον ΓΓ Δημήτρη Κουτσούμπα στην έκθεση.

Την εκδήλωση άνοιξε η χαράκτρια Εύα Μελά, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και μέλος της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Δημήτρης Γόντικας μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

foto106

Ακολούθησε η απονομή, από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, των βραβείων στους καλλιτέχνες που διακρίθηκαν και αναμνηστικών σε όλους τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό.

Στα έργα που εκτίθενται, προβάλλεται αξιοθαύμαστα η συνειδησιακή αποτύπωση και εκφράζεται εντυπωσιακά η Ιστορία του ΚΚΕ, οι αγώνες και οι θυσίες του και το μεγαλείο των χιλιάδων αγωνιστών που αντιστάθηκαν με κάθε τρόπο στον κολοφώνα της βίας στα κάτεργα της Γυάρου και της Μακρονήσου. Το μεγαλείο των αγώνων και των θυσιών των κομμουνιστών – πηγή έμπνευσης και εφαλτήριο των αγώνων που έρχονται.

Στην έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 30 Ιανουαρίου, εκτίθενται εκτός από όλες τις μακέτες (20) των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό, οι μελέτες του κάθε γλύπτη για το έργο, τοπογραφικά σχέδια, σχέδια τεσσάρων όψεων των προτεινόμενων μνημείων, λεπτομέρειες (1/1) των έργων, καθώς και ο προβληματισμός από τον οποίον καθοδηγήθηκε ο κάθε καλλιτέχνης.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιανουαρίου.

Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, αίθουσα παλαιάς βιβλιοθήκης, Πειραιώς 256.

Βραβεύτηκαν οι καλλιτέχνες:

Για την Μακρόνησο:

Α΄ βραβείο, ο Μάρκος Γεωργιλάκης
Β΄ βραβείο, οι Κυριάκος Ρόκκος και Βασίλης Δωρόπουλος
Γ΄ βραβείο, οι Ευθύμιος και Δημήτρης Σιάτρας και Κώστας Αργύρης

 

1ο Βραβείο Γυάρου

1ο Βραβείο Γυάρου

 

Για τη Γυάρο:

Α΄ βραβείο Αντώνης Μυρωδιάς
Β΄ βραβείο, οι Ευθύμιος Σιάτρας και Άγγελος Βλάσσης
Γ΄ βραβείο, ο Βασίλης Δωρόπουλος

Ο Αντώνης Μυρωδιάς και το έργο του

Ο Αντώνης Μυρωδιάς και το έργο του

 Ο Μάρκος Γεωργιλάκης στο έργο του την Ντίνα Κώτσιου και τον Δημήτρη Κουτσούμπα


βράβευση Μάρκου Γεωργιλάκη

Ο Μάρκος Γεωργιλάκης στο έργο του την Ντίνα Κώτσιου και τον Δημήτρη Κουτσούμπα

Ο Μάρκος Γεωργιλάκης στο έργο του την Ντίνα Κώτσιου και τον Δημήτρη Κουτσούμπα

Η Εύα Μελά ανοίγει την εκδήλωση

Η Εύα Μελά ανοίγει την εκδήλωση

foto107

foto108

_______________________________________________________________________________________________________

Στέλιος Κανάκης Διδάσκει στην επαγγελματική εκπαίδευση και παράλληλα δραστηριοποιείται στο χώρο του βιβλίου. Έχει γράψει, υπό μορφή ημερολογίων τα «Με τη μουσική του κόσμου», «Οι μουσικοί του κόσμου» και «Δώδεκα μήνες συνθέτες».  Επίσης το «Ιερές Βλακείες» Εμπειρία Εκδοτική 1η και 2η έκδοση – Εκδόσεις Εντύποις 3η και 4η και το «Η Αγρία Γραφή» Εκδόσεις ΚΨΜ.
[email protected] Facebook: Stelios Kanakis /ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ