Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Θεσσαλονίκης: Απαράδεκτες και προκλητικές οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα

Τις νέες κυρώσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα, που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, καταγγέλλει με ανακοίνωση του ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης. «Οι νέες κυρώσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τραμπ ενάντια στην Κούβα αποτελούν πρόκληση για τους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο, για κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό άνθρωπο», σημειώνει η ανακοίνωση και καλεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία να εκφράσουν την συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους στον Κουβανικό λαό και τους άλλους λαούς της Αμερικάνικής ηπείρου που βρίσκονται αντιμέτωποι με την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Ο ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ καταγγέλλει τις νέες απαράδεκτες κυρώσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα.

Επικαλούμενος το «εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ» ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε πως το Αμερικανικό υπουργείο οικονομικών θα απαγορεύσει στους Αμερικανούς ταξιδιώτες να παραμένουν σε ακίνητα που ανήκουν στην κουβανική κυβέρνηση, ενώ περιορίζεται περαιτέρω η εισαγωγή αλκοόλ και κουβανικού καπνού. Τα μέτρα αυτά έρχονται να προστεθούν στην παράταση, για ακόμη ένα έτος, των εμπορικών κυρώσεων που ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει στις 10 Σεπτέμβρη.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που η Κούβα γίνεται δέκτης διεθνούς αναγνώρισης και θαυμασμού, τόσο για την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19 στο εσωτερικό της, όσο και για το σπουδαίο παράδειγμα διεθνιστικής αλληλεγγύης που εκπροσωπεί η δράση της Διεθνούς Ιατρικής Ταξιαρχίας «Henry Reeve» σε 32 χώρες του κόσμου.

Την ίδια στιγμή που η Κούβα στέλνει γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό στο εξωτερικό, προκειμένου να συμβάλλουν στη μάχη ενάντια στην πανδημία, στις ΗΠΑ ανοίγονται ομαδικοί τάφοι για τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς του κορωνοϊού που το καπιταλιστικό σύστημα απέτυχε να τους παρέχει υγειονομική περίθαλψη.

Οι νέες κυρώσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τραμπ ενάντια στην Κούβα αποτελούν πρόκληση για τους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο, για κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό άνθρωπο. Αποτελούν δε άλλον έναν κρίκο στην μακρά αλυσίδα του απάνθρωπου και γενοκτονικού οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού (εμπάργκο) που οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν επιβάλλει στην Κούβα εδώ και 60 χρόνια.

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στον Κουβανικό λαό και τους άλλους λαούς της Αμερικανικής ηπείρου που βρίσκονται αντιμέτωποι με την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τη νεολαία, το αντιιμπεριαλιστικό-φιλειρηνικό κίνημα της χώρας μας να σταθούν στο πλευρό της Κούβας, υψώνοντας τείχος διεθνιστικής αλληλεγγύης ενάντια στους ιμπεριαλιστές και τις επιδιώξεις τους.

Συνεχίζουμε να συμμετέχoυμε ενεργά στην καμπάνια αλληλεγγύης για την Κούβα, που αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις λόγω του εντεινόμενου σήμερα αμερικάνικου αποκλεισμού. Συγκεντρώνουμε χρήματα, που θα σταλούν στο Κουβανικό υπουργείο Υγείας για την αγορά φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού. Η συνεισφορά του καθενός, από το υστέρημα όλων των εργαζομένων και του λαού, είναι πολύτιμη.

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις κατά της Κούβας ανακοίνωσε ο Τραμπ επικαλούμενος την… «κομμουνιστική καταπίεση»!!