Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΚΚ Βενεζουέλας: «Συμφωνία μεταξύ ελίτ» οι συνομιλίες Μαδούρο-αντιπολίτευσης στο Μεξικό

«Συμφωνία των ελίτ». Έτσι χαρακτηρίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας (PCV) το «μνημόνιο κατανόησης» στο οποίο κατέληξαν η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο και η ακροδεξιά, στηριζόμενη από τις ΗΠΑ, αντιπολίτευση της χώρας.

Οι δύο πλευρές συναντήθηκαν στις 13/8 στην Πόλη του Μεξικού, όπου έγινε η έναρξη της διαδικασίας διαλόγου που έχει ως διαμεσολαβητή την κυβέρνηση της Νορβηγίας, με τη συνοδεία της Ρωσίας και της Ολλανδίας.

Μέχρι τώρα έχει συμφωνηθεί μια ατζέντα διαλόγου με 7 σημεία (μεταξύ άλλων για πολιτικά δικαιώματα και εκλογικές εγγυήσεις για όλους, χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής των προβλεπόμενων εκλογών, άρση των κυρώσεων κατά της χώρας, σεβασμός στο Σύνταγμα, απόρριψη της βίας ως μέσου διαμαρτυρίας κ.ά.).

Το «μνημόνιο κατανόησης» έχει εγκριθεί από τη Βουλή και έχει εγγραφεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ενώ η επόμενη συνάντηση των δύο πλευρών έχει προγραμματιστεί για τις 3 Σεπτέμβρη. Ο διάλογος με την αντιπολίτευση παρουσιάζεται από την κυβέρνηση ως βήμα για «εθνική συνεννόηση».

Σε ανακοίνωση του, το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Βενεζουέλας καταγγέλει τις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών στο Μεξικό, κάνοντας λόγο για «φάρσα διαλόγου» που δεν έχει σχέση με τα πραγματικά προβλήματα της βενεζουελάνικης εργατικής τάξης και του λαού.

«Οι πολιτικοί εκπρόσωποι των δύο πιο σημαντικών πλευρών της εθνικής αστικής τάξης ήρθαν σε συμφωνία στο Μεξικό. Η συμφωνία αυτή πρόκειται να θέσει τις βάσεις για την συνέχεια των πολιτικών διαπραγματεύσεων και οι οποίες έχουν οδηγήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες που οφελούν τους εχθρούς του βενεζουελάνικου λαού», αναφέρει το ΚΚ Βενεζουέλας.

Η ανακοίνωση στρέφεται ενάντια στις δύο πλευρές, χαρακτηρίζοντας «προδοτική» την ηγεσία του κυβερνώνοντας σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (PSUV) και της δεξιάς των αχυρανθρώπων των ΗΠΑ Χουάν Γκουαϊδό και Ενρίκε Καπρίλες.

Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Βενεζουέλας σημειώνει ότι ο διάλογος αφορά τα συμφέροντα μερίδων της αστικής τάξης και όχι του λαού και τονίζει ότι «στόχο έχει την παροχή εγγυήσεων στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Τόσο η κυβέρνηση όσο και η δεξιά αντιπολίτευση συμφωνούν για την τρέχουσα νεοφιλελεύθερη οικονομική προσαρμογή που επιβάλλουν η πολιτική απελευθέρωσης των τιμών, η εκ των πραγμάτων δολαριοποίηση της οικονομίας, η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων, η επιστροφή των δημόσιων επιχειρήσεων και των γεωργικών εκτάσεων στο κεφάλαιο».

Και καταλήγει: «Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, εμείς οι εργαζόμενοι πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να πολεμήσουμε την επίθεση που θα επιβάλει το αστικό σύμφωνο του Μεξικού κατά των δικαιωμάτων μας και της κυριαρχίας της χώρας. Η εργατική τάξη, η αγροτιά και οι λαϊκές δυνάμεις πρέπει να οικοδομήσουν τη λαϊκή και επαναστατική εναλλακτική απέναντι στο νέο σύμφωνο των ελίτ».

 «Ριζοσπάστης», idcommunism.com

«Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης», του Νίκου Μόττα

ezo