Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κυβερνητικό σχήμα με ζητούμενο τον «ηγετικό ρόλο» των ΗΠΑ

Οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες είναι «έτοι­μες να ανα­λά­βουν ηγε­τι­κό ρόλο» στον κόσμο, δήλω­σε σήμε­ρα ο εκλεγ­μέ­νος πρό­ε­δρος Τζο Μπάι­ντεν, παρου­σιά­ζο­ντας τα βασι­κά μέλη της κυβέρ­νη­σής του που θα ανα­λά­βει καθή­κο­ντα στις 20 Γενά­ρη, και θα επι­χει­ρή­σει κάποιες «τακτι­κές» δια­φο­ρο­ποι­ή­σεις από την διοί­κη­ση Τραμπ, με στα­θε­ρές τις στρα­τη­γι­κές προ­τε­ραιό­τη­τες προς όφε­λος των αμε­ρι­κα­νι­κών μονο­πω­λια­κών ομίλων.

«Είναι μια ομά­δα που αντι­κα­το­πτρί­ζει το γεγο­νός ότι η Αμε­ρι­κή επέ­στρε­ψε, έτοι­μη να καθο­δη­γή­σει τον κόσμο και όχι να απο­τρα­βη­χθεί», είπε ο Μπάι­ντεν. «Η ομά­δα μου εκπρο­σω­πεί τις βασι­κές πεποι­θή­σεις πως η Αμε­ρι­κή είναι ισχυ­ρό­τε­ρη όταν συνερ­γά­ζε­ται με τους συμ­μά­χους της! Το επι­τε­λείο συνερ­γα­τών μου δια­θέ­τει εμπει­ρία και ηγε­σία, φρέ­σκο τρό­πο σκέ­ψης, προ­ο­πτι­κή» είπε στη σύντο­μη ομι­λία του ο νεο­ε­κλε­γείς πρό­ε­δρος των ΗΠΑ.

Στη συνέ­χεια ο Μπάι­ντεν έδω­σε το βήμα στους βασι­κούς υπουρ­γούς της νέας κυβέρ­νη­σης με πρώ­το τον υπο­ψή­φιο υπουρ­γό Εξω­τε­ρι­κών Τζον Μπλίν­κεν, ο οποί­ος δήλω­σε ότι «δεν μπο­ρού­με να επι­λύ­σου­με μόνοι μας τα παγκό­σμια προ­βλή­μα­τα, πρέ­πει να συνερ­γα­στού­με με άλλες χώρες». Ακο­λού­θη­σε ο υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κής Ασφά­λειας (κου­βα­νι­κής κατα­γω­γής) Αλε­χάν­δρο Μαγιόρ­κας που έσπευ­σε να σημειώ­σει ότι «η οικο­γέ­νεια μου με έφε­ρε στις ΗΠΑ για να γλι­τώ­σω από τον κομμουνισμό».

Ακο­λού­θως πήρε το λόγο η υπο­ψή­φια επι­κε­φα­λής των αμε­ρι­κα­νι­κών μυστι­κών υπη­ρε­σιών στον Λευ­κό Οίκο, Αβριλ Χέινς, που ξεχώ­ρι­σε την κατα­πο­λέ­μη­ση της κλι­μα­τι­κής αλλα­γής, της παν­δη­μί­ας και της δια­φθο­ράς ως μερι­κές από τις πιο σημα­ντι­κές «προ­κλή­σεις ασφά­λειας». Η νέα υπο­ψή­φια πρέ­σβει­ρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας Γκρίν­φιλντ τόνι­σε πως η «διπλω­μα­τία επι­στρέ­φει», ενώ ο υπο­ψή­φιος Σύμ­βου­λος Εθνι­κής Ασφά­λειας Τζέικ Σάλι­βαν ανα­φέρ­θη­κε στις «πολ­λές απει­λές εντός και εκτός ΗΠΑ».

Ο Τζον Κέρι που ανα­λαμ­βά­νει το νεο­πα­γές πόστο του Ειδι­κού Απε­σταλ­μέ­νου των ΗΠΑ για την Κλι­μα­τι­κή Αλλα­γή επι­σή­μα­νε ότι «η συμ­φω­νία του Παρι­σιού το 2015 για την Κλι­μα­τι­κή Αλλα­γή δεν είναι αρκε­τή». Έσπευ­σε δε να απευ­θύ­νει διε­θνώς έκκλη­ση συνερ­γα­σί­ας προει­δο­ποιώ­ντας ότι «εάν απο­τύ­χου­με, θα απο­τύ­χου­με όλοι μαζί».

Τελευ­ταία πήρε το λόγο η νεο­ε­κλε­γεί­σα αντι­πρό­ε­δρος Κάμα­λα Χάρις που ανα­γό­ρευ­σε ως βασι­κή προ­τε­ραιό­τη­τα της νέας κυβέρ­νη­σης την αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας ώστε να επι­τρα­πεί στη συνέ­χεια «το υπεύ­θυ­νο άνοιγ­μα της αμε­ρι­κα­νι­κής οικο­νο­μί­ας». Μετα­ξύ των προ­κλή­σε­ων που διέ­κρι­νε ήταν αυτές της «ανα­συ­γκρό­τη­σης των συμ­μα­χιών των ΗΠΑ», την ενί­σχυ­ση της «εθνι­κής ασφά­λειας» ενώ χαρα­κτή­ρι­σε «υπαρ­ξια­κή απει­λή» την Κλι­μα­τι­κή Αλλαγή.

Ενδια­φέ­ρον πάντως είχε η πρώ­τη αντί­δρα­ση του Χρη­μα­τι­στη­ρί­ου της Νέας Υόρ­κης. Ο βιο­μη­χα­νι­κός δεί­κτης Dow Jones ξεπέ­ρα­σε χτες, για πρώ­τη φορά, το συμ­βο­λι­κό όριο των 30.000 μονά­δων στη διάρ­κεια της συνε­δρί­α­σης, καθώς οι επεν­δυ­τές εμφα­νί­στη­καν «ανα­κου­φι­σμέ­νοι» από την έναρ­ξη της δια­δι­κα­σί­ας μετα­βί­βα­σης της εξου­σί­ας στις ΗΠΑ.

Πηγή: 902.gr

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο