Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θα συνεχίσει να σφυρίζει αδιάφορα η ΕΣΗΕΑ για τα ellinika hoaxes, τα μεγαλύτερο fake news της ενημέρωσης

Ανοι­χτή επι­στο­λή στο Διοι­κη­τι­κό Συμ­βού­λιο της Ένω­σης Συντα­κτών Ημε­ρη­σί­ων Εφη­με­ρί­δων Αθηνών

Θα ήταν για γέλια η περί­πτω­ση των Ελλη­νι­κών hoaxes αν δεν ήταν επι­κίν­δυ­νοι. Τυχάρ­πα­στοι προ­σποιού­με­νοι  κατά περί­στα­ση τους δημο­σιο­γρά­φους, ερευ­νη­τές, επι­στή­μο­νες, ασκούν λογο­κρι­σία σε επαγ­γελ­μα­τί­ες δημο­σιο­γρά­φους, απο­φαί­νο­νται επί ανοι­χτών επι­στη­μο­νι­κών ζητη­μά­των, συμ­με­τέ­χουν ενερ­γά στην τρέ­χου­σα πολι­τι­κή αντι­πα­ρά­θε­ση, στη δια­πά­λη ιδεών.

Σημειώ­νε­ται πως από το 2019, τα Ellinika Hoaxes είναι συνερ­γά­της του κοι­νω­νι­κού δικτύ­ου Facebook, ελέγ­χο­ντας τις εικό­νες, τα βίντεο και τα άρθρα που «ανε­βαί­νουν» στην πλατ­φόρ­μα, ως μέρος της πρω­το­βου­λί­ας του κοι­νω­νι­κού δικτύ­ου για τον έλεγ­χο των fake news. Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία που δημο­σιο­ποιεί η ιστο­σε­λί­δα, για τις υπη­ρε­σί­ες που προ­σέ­φε­ρε το 2019, εισέ­πρα­ξε το ποσό των 269.480 ευρώ. Το ποσό καθο­ρί­ζε­ται από τον αριθ­μό των ελεγ­χό­με­νων αναρτήσεων.

Η δυνα­τό­τη­τα που τους παρέ­χε­ται να πέφτουν ενη­με­ρω­τι­κές σελί­δες εξαι­ρε­τι­κά χαμη­λά στην κατά­τα­ξη και στη δυνα­τό­τη­τα διά­δρα­σης με το ανα­γνω­στι­κό κοι­νό, συνε­πά­γε­ται περιο­ρι­σμό της εμβέ­λειας του μέσου. Επί­σης, η ανα­γρα­φή μιας είδη­σης ως fake news πλήτ­τει θανά­σι­μα την αξιο­πι­στία ενός ενη­με­ρω­τι­κού μέσου στο κοι­νό. Και αυτό δεν είναι το χει­ρό­τε­ρο που μπο­ρεί να υπο­στεί ένα μέσο. Επι­κρέ­μα­ται ο κίν­δυ­νος το facebook να «ρίξει» τη σελίδα.

Ήδη το Ατέ­χνως είναι με την απει­λή η σελί­δα να πέσει αν και, με περη­φά­νια το καυ­χό­μα­στε,  ουδέ­να fake news δημο­σιεύ­σα­με και αυτό το ξέρουν πολύ καλά οι ανα­γνώ­στες μας. Η ταξι­κό­τη­τα των θεμά­των μας, ο στα­θε­ρός αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κός αντι­μο­νο­πω­λια­κός προ­σα­να­το­λι­σμός μας ενερ­γο­ποιεί τα «ευαί­σθη­τα» αντανακλαστικά.

facebook

Τα ellinika hoaxes όχι μόνο δεν τηρούν στά­ση ουδε­τε­ρό­τη­τας, όχι μόνο έγι­ναν τα ίδια παρα­γω­γοί Fakes News, όχι μόνο χαρα­κτη­ρί­ζουν fake news το σχό­λια – ερμη­νεία του δημο­σιο­γρά­φου(!) αλλά κατα­βάλ­λουν μια συστη­μα­τι­κή προ­σπά­θεια απε­νο­χο­ποί­η­σης και ξεπλύ­μα­τος συγκε­κρι­μέ­νης πολι­τι­κής και οργα­νι­σμών, ακό­μη και διε­θνών προβοκατσιών.

Κραυ­γα­λέα περί­πτω­ση όταν πριν λίγους μήνες τα ellinika hoaxes κυκλο­φό­ρη­σαν alert για Fake News (για την κατάρ­γη­ση των καλ­λι­τε­χνι­κών μαθη­μά­των), το οποίο ήταν το ίδιο Fake News! Μετά από μαζι­κές αντι­δρά­σεις μέσων και πολι­τών, τα ellinika hoaxes παρα­δέ­χθη­καν αργό­τε­ρα ότι έκα­ναν λάθος χωρίς να δώσουν παρα­πά­νω εξηγήσεις.

Τυχάρ­πα­στοι, γκα­φα­τζή­δες σε ρόλο που τους ξεπερ­νά. Από γκά­φα σε γκά­φα έχουν ανα­δει­χτεί ως το μεγα­λύ­τε­ρο fake news της ενη­μέ­ρω­σης. Αρκε­τές από τις γκά­φες τους έχου­με κατα­γρά­ψει στο Ατέ­χνως. Κάποιες απο­κα­λυ­πτι­κές, ανα­δει­κνύ­ουν τον πραγ­μα­τι­κό τους ρόλο.

Στην τελευ­ταία χρο­νι­κά, οι «σερί­φη­δες» του δια­δι­κτύ­ου αυτο­ε­ξευ­τε­λί­ζο­νται, δια­ψεύ­δο­ντας μέχρι και την… κυβέρ­νη­ση. Την Πέμ­πτη χαρα­κτή­ρι­σαν Fake News δημο­σιεύ­μα­τα για ενί­σχυ­ση των ελεγ­κτι­κών σωμά­των στη Βόρεια Ελλά­δα επι­κα­λού­με­να μάλι­στα τη ΓΑΔΑ!!! Δηλα­δή άξιο δημο­σί­ευ­σης είναι μόνο ό,τι δε δια­ψεύ­δουν (ή αλλιώς μόνο ό,τι επι­βε­βαιώ­νουν) τα γρα­φεία Τύπου Οργα­νι­σμών, φορέ­ων, υπουρ­γεί­ων κλπ!!! Το νιώ­σα­με και στο πετσί μας αυτό όταν για να μας δια­ψεύ­σει επι­κα­λέ­στη­κε την άπο­ψη του υπουρ­γεί­ου Δικαιο­σύ­νης της Δανί­ας τη στιγ­μή που ο Τύπος της Δανί­ας βοού­σε περί του αντι­θέ­του!!!

Στη προ­κει­μέ­νη περί­πτω­ση διέ­ψευ­σαν και τον ίδιο τον κυβερ­νη­τι­κό εκπροσωπο:

hoaxes

Ιδού το σχε­τι­κό από­σπα­σμα από το ΑΠΕ για τις δηλώ­σεις του κ. Πέτσα στις 19/11

ape

Πηγή: Αθη­ναϊ­κό Πρα­κτο­ρείο Ειδήσεων

Με λίγα λόγια, στην πρε­μού­ρα τους να «δια­ψεύ­σουν» μια είδη­ση (που θεώ­ρη­σαν ότι εκθέ­τει την κυβέρ­νη­ση), οι φωστή­ρες των «Hoaxes»… διέ­ψευ­σαν τον ίδιο τον κυβερ­νη­τι­κό εκπρόσωπο!

Και σαν να μην έφτα­νε αυτό, σήμε­ρα από τη Θεσ­σα­λο­νί­κη ο υπουρ­γός Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη, Μιχά­λης Χρυ­σο­χο­ΐ­δης διέ­ψευ­σε τη διά­ψευ­ση της ΓΑΔΑ.

Σε δηλώ­σεις του ανέ­φε­ρε πως οι αστυ­νο­μι­κές δυνά­μεις στη Θεσ­σα­λο­νί­κη ενι­σχύ­θη­καν ήδη με επι­πλέ­ον αστυ­νο­μι­κούς! «Οι αστυ­νο­μι­κές δυνά­μεις στη Θεσ­σα­λο­νί­κη ενι­σχύ­θη­καν ήδη με επι­πλέ­ον αστυ­νο­μι­κούς» είπε ο κ. Χρυ­σο­χο­ΐ­δης (υπάρ­χει και το σχε­τι­κό βίντεο).

Για γέλια και για κλά­μα­τα. Αυτοί οι fake δημο­σιο­γρά­φοι μοι­ρά­ζουν πιστο­ποι­η­τι­κά αξιο­πι­στί­ας σε επαγ­γελ­μα­τί­ες δημο­σιο­γρά­φους και η ΕΣΗΕΑ περί άλλων τυρβάζει.

Κύριοι, στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, θα συνε­χί­σε­τε να του καλύ­πτε­τε; Θα πάρε­τε θέση; Θα στα­θεί­τε δίπλα στους μάχι­μους δημο­σιο­γρά­φους που συκο­φα­ντού­νται και δυσφη­μί­ζο­νται από τους σερί­φη­δες του δια­δι­κτύ­ου; Ή θα συνε­χί­σε­τε να σφυ­ρί­ζε­ται αδιάφορα;

Δεν είναι η πρώ­τη φορά που απευ­θύ­νο­μαι σε εσάς. Η μέχρι τώρα σιω­πή σας είναι αξιοπρόσεκτη.

Ηρα­κλής Κακαβάνης

Δημο­σιο­γρά­φος — Μέλος της ΕΣΗΕΑ

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο