Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

«Ν. Μπελογιάννης-Ν. Πλουμπίδης: Στο σπίτι των ηρώων» — Μια συγκλονιστική μαρτυρία σε ένα βιβλίο που δεν πρέπει να χάσετε

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ – ΝΙΚΟΣ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ
Στο σπίτι των ηρώων

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Ατέχνως» η συγκλονιστική μαρτυρία του Κούλη Ζαμπαθά, του ανθρώπου που φιλοξένησε στο σπίτι του δύο ηρωϊκές μορφές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας: Τους κομμουνιστές Νίκο Πλουμπίδη και Νίκο Μπελογιάννη.

Στο μοναδικό αυτό ντοκουμέντο που γράφτηκε το 1954, όσο τα γεγονότα ήταν πρόσφατα και οι μνήμες νωπές, ο Κ. Ζαμπαθάς αφηγείται πως γνώρισε και έκρυψε στο σπίτι του τους Πλουμπίδη-Μπελογιάννη, αμφότεροι μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ, σε μια περίοδο σφοδρών αντικομμουνιστικών διώξεων, έκτακτων στρατοδικείων, εκτελέσεων και εξορίας.

«Με τη δωρική απλότητα της αφήγησής του, ο Ζαμπαθάς καταφέρνει να βάλει τον αναγνώστη στο σπίτι του, να καθίσει στο ίδιο δωμάτιο με τον «Μπάρμπα» και το Μπελογιάννη, να «συνομιλήσει» μαζί τους, να «βιώσει» τις αγωνίες τους, την ατσάλινη πειθαρχία τους, τα χαρίσματα και τις ανθρώπινες αδυναμίες τους. Ταυτόχρονα, ο αναγνώστης γίνεται κοινωνός της πολυπλοκότητας και του δραματικού χαρακτήρα της ταξικής πάλης εκείνης της περιόδου, της αναγκαίας συνωμοτικότητας που απαιτούσε η δράση των κομμουνιστών και της ύπουλης δράσης των μηχανισμών του αστικού κράτους και των οργάνων του».

– Από τον πρόλογο του βιβλίου.

Ως πρωτογενής μαρτυρία, το βιβλίο αποτελεί σημαντική συμβολή στην ιστορική γνώση για πρόσωπα και καταστάσεις μιας συνταρακτικής περιόδου στην σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας μας, βάζοντας τον αναγνώστη σε μια συναρπαστική διαδικασία «συνομιλίας» με το παρελθόν, ωθώντας τον ταυτόχρονα στην αναζήτηση της αλήθειας.

Στο βιβλίο παρατίθεται, επίσης, ένα γράμμα του Ν. Πλουμπίδη, το οποίο δεν έφτασε ποτέ στο Κόμμα, και που αποτελεί σημαντική υποθήκη για τους κομμουνιστές και ταυτόχρονα ηθικός κανόνας της αγωνιστικής ζωής και δράσης τους.

Τον πρόλογο και τις σημειώσεις του βιβλίου επιμελήθηκε ο Νίκος Μόττας.

Βιογραφικό Κούλη Ζαμπαθά

Κούλης Ζαμπαθάς (1905 – 1975). Ποιητής και πεζογράφος. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του ακολούθησε τον δημοσιοϋπαλληλικό κλάδο. Εξέδωσε τις ποιητικές συλλογές «Το βασίλεμα της αγάπης» (1932), «Χάλκινα σύννεφα» (1950), «Το τραγούδι σου» (1957), τις συλλογές διηγημάτων «Στη λίμνη με τα νούφαρα» (1940) και «Ένας άνθρωπος απ’ τον Κάτω Κόσμο» (1944), τις νουβέλες «Ιλισσός» (1949 – Το βιβλίο, αν και πεζό, αποτελεί μια ποιητική προσέγγιση της νεοελληνικής ιστορίας μέσα από τη δράση κάποιων φανταστικών χαρακτήρων), «Ο Μπάρμπα Κώστας ο αρβυλάς» (1974), το Χρονικό «Καμπή θριάμβων» (1946) καθώς και τρία ταξιδιωτικά για το Άγιον Όρος. Τα τελευταία είναι ιδιαίτερα ευχάριστα στην ανάγνωση, καθώς συνταιριάζουν τον λυρισμό με την άνετη αφηγηματικότητα.

sto spiti ton iroon ploumpidis belogiannis exofyllo

Λεπτομέρειες έκδοσης:

Εκδόσεις: Ατέχνως
Έτος Έκδοσης: Οκτώβρης 2020
Συγγραφέας: Κούλης Ζαμπαθάς
Πρόλογος: Νίκος Μόττας
Σελίδες: 118
Σχήμα: 24×17
Εξώφυλλο-Σελιδοποίηση: Πέτρος Φιλιππίδης
ISBN: 978-618-84717-9-5

Τιμή 13 ευρώ (συμπεριλαμβάνει ΦΠΑ)

Διάθεση – Διανομή:

Κεντρική διάθεση:

Τσιγαρίδας ΑΕ – 210.2717521
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΑΡ’ ΗΜΙΝ – Ε.ΤΖΑΝΑΚΑΚΗΣ Χαριλάου Τρικούπη 11 Α (Χονδρική – Λιανική)
Καλκαβούρα Μάρθα, ΔΕΡΒΕΝΙΩΝ 58 – Εξάρχεια, 2103006395, 6976813533

Θεσσαλονίκη: Ακυβέρνητες Πολιτείες – Αλ. Σβώλου 28 – 2310 273207

Και από τα βιβλιοπωλεία της Σύγχρονης Εποχής

Κεντρική διάθεση για την Κύπρο: Βιβλιοπωλείο Περιδιάβαση (Τηλ: 24645646, 99545635)

Μπορείτε να το παραγγείλετε και να το παραλάβετε στο χώρο που θα μας υποδείξετε.

Παραγγελίες είτε με email: [email protected]
μέσω του site ekdoseis-atexnos.gr ή τηλεφωνικά 📱 6979795057.

Ν. Μπελογιάννης Ν. Πλουμπίδης – Στο σπίτι των ηρώων