Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Προγράμματα «οικονομικής βοήθειας» του ΟΗΕ στους πρόσφυγες και «στήριξη του πιεζόμενου τραπεζικού κλάδου»

Μετά απ’ αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες στη Συρία με τις νέες στρατιές προσφύγων, το να θυμηθούμε τα «εν οίκω» φαντάζει παρωνυχίδα -μπορεί και να είναι έτσι τούτη τη στιγμή.
Αλλά κάποτε και αυτή η τραγωδία «θα πάρει τέλος» και τότε οι θύτες, οι δολοφόνοι των λαών, θα αναλάβουν τα λεγόμενα προγράμματα «οικονομικής βοήθειας», που θεωρητικά είναι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, αλλά αυτό γίνεται μέσω «διαχειριστών», που το κατιτίς τους είναι αστρονομικό (μιλάμε για το νόμιμο, γιατί το «κάτω απ’ το τραπέζι» είναι ακαθόριστο)
Από την άποψη αυτή είναι άκρως επίκαιρο το παρακάτω
Υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα «χρηματοδότησης» -για κάθε χώρα ξεχωριστά, στην περίπτωσή μας, έχει το όνομα «ESTIA», που αποτελεί -λένε, «Ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή των προσφύγων στην Ελλάδα». Αν μπείτε στο link θα τρίβετε τα μάτια σας: Το αίσχος των «Μόρια» έχει αντικατασταθεί, με χαμογελαστές φατσούλες καλοταϊσμένων και καλοντυμένων παιδιών, με ευτυχείς γονείς και άφθονα στατιστικά για τις άριστες συνθήκες κράτησης.

ESTIA

Επειδή σε αρκετά σημεία συναντήσαμε τον όρο «προπληρωμένες κάρτες» είπαμε να το ψάξουμε παραπάνω και ιδού -περιληπτικά τα αποτελέσματα της έρευνας:
Η πρόθεση -ας το πούμε έτσι «αθώα» είναι νε έχουν οι πρόσφυγες κάποια «δικά» τους χρήματα για την ικανοποίηση στοιχειωδών αναγκών στις δομές φιλοξενίας (πχ. να τρώνε που και που σαν άνθρωποι, δεδομένου ότι το παρεχόμενο φαΐ συχνά δεν τρώγεται…) Παράλληλα -αυτό δε λέγεται αλλά εξυπακούεται, αυτά τα χρήματα (τα ποσά θα τα δούμε παρακάτω), θα πάνε στο 100% στις κατά τόπους δικές μας «τοπικές κοινωνίες» που βρίσκονται κοντά στις δομές από τις αγορές που αναγκαστικά θα πραγματοποιούνται εκεί
Το πρόγραμμα «οικονομικής βοήθειας» των προσφύγων ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2017, με αρχικούς ωφελούμενους 33.000 πρόσφυγες / μήνα: τα χρήματα εισπράττονται μόνο από συγκεκριμένα ΑΤΜ, αποκλειστικά μέσω ειδικής κάρτας.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας, μιλάμε για περισσότερα από 130.000 «ωφελούμενους». Τα στοιχεία για τον 1ο μήνα είναι 15.153 κάρτες για την υποστήριξη 33.595 προσφύγων, και το συνολικό ποσό των χρημάτων που διατέθηκαν ανέρχεται σε 3.300.000€. Από τότε κάθε μήνα και πιο πολλά.
Και για να σας λυθεί η απορία των μεγεθών κάθε «επιλέξιμος» παίρνει 90€, αν στη δομή του γίνεται διανομή φαγητού και 150€ αν δεν παρέχεται φαγητό (για οικογένειες τα ποσά είναι «αστρονομικά 190€ εάν είναι 3μελής, 290€ η 5μελής, 330€ για 7μελή ή μεγαλύτερη).
Τα νούμερα που μπορείτε να δείτε στα στατιστικά του «ESTIA»: Θέσεις |> 25.404, αριθμός φιλοξενούμενων προγράμματος στέγασης |> 21.616, δικαιούχοι (από τον Νοέμβριο 2015) |> 60.175 (και στο «ψητό»), δικαιούχοι βοήθειας με προπληρωμένες κάρτες (Αύγουστος 2019) |> 74.349, αθροιστικός αριθμός δικαιούχων με προπληρωμένες κάρτες (Απρ 2017 – Αύγ 2019) |>… μπλα-μπλα |> συνολικά, έχουν δοθεί 127.550.000€

ESTIA
Τη διαίρεση δεν την κάνουν …να την κάνουμε εμείς 127.550.000€ / 128.621 = 991,67€ … [ Απρ 2017 – Αύγ 2019 = 8+12+8 = ] σε 28 μήνες = 35,39€ pro capite (κατά κεφαλή που λέμε…)
Αυτή όμως είναι η μία πλευρά, υπάρχει και μια δεύτερη

(η είδηση)
Την Παρασκευή 13-Σεπ-2019, ο (…) βρισκόταν σε ένα υποκατάστημα της Alpha Bank στην Λέσβο, όπου ζει και διδάσκει Συστημική Θεωρία και Πληροφορική στο πανεπιστήμιο Αιγαίου, όταν παρατήρησε τρεις πρόσφυγες να δείχνουν να ταλαιπωρούνται από την αναμέτρησή τους με ένα ΑΤΜ.
«Ηλικιακά ήταν μεταξύ 25-35 ετών», λέει ο ίδιος, προσθέτοντας πως συναντά συχνά πρόσφυγες, είτε από τον καταυλισμό της Μόριας είτε από κάποια άλλη δομή, στο υποκατάστημα της τράπεζας. «Τα χρήματα εμφανίζονται στον λογαριασμό τους συγκεκριμένη ημέρα. Οι οδηγίες του μηχανήματος είναι στα αγγλικά και επειδή συνήθως οι περισσότεροι αγγλικά δεν γνωρίζουν, βλέπεις συχνά ολόκληρες παρέες στα ΑΤΜ. Κάποιος από όλους τους θα γνωρίζει αγγλικά, οπότε εκείνος παίρνει την κάρτα του καθενός και σηκώνουν με την σειρά τα χρήματά τους».
Οι τρεις πρόσφυγες που συνάντησε εκείνη την ημέρα δεν γνώριζαν αγγλικά. Καθώς περίμενε από πίσω τους στην ουρά, κι έβλεπε πως τα λεπτά περνούσαν δίχως να μπορούν να βγάλουν άκρη, αποφάσισε να παρέμβει. Είδε πως προσπαθούσαν να σηκώσουν 90 ευρώ έκαστος -τόσα τους είχαν πει πως αντιστοιχούσαν στον καθένα τους. Το μηχάνημα ωστόσο ειδοποιούσε πως για την πραγματοποίηση της συναλλαγής απαιτούνταν χρέωση 2,5€.

Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν μπορούσαν να σηκώσουν τα χρήματά τους -θα έπρεπε να επιλέξουν την «τυποποιημένη» πιο κοντινή ανάληψη (80€ γιατί ως γνωστό τα ΑΤΜ δε δίνουν ούτε ψιλά, ούτε 5ευρα).
Οι τράπεζες χρεώνουν, εν γνώση της Ύπατης: «Έχουμε πληροφορίες από ωφελούμενους πως από κάποια (sic!) ΑΤΜ επιβάλλεται χρέωση».
ΣΣ |> Και μάλιστα η χρέωση ποικίλλει ανάλογα με την τράπεζα (2.5€ σε Alpha και Eurobank, 2.6€ ευρώ Εθνική, 3.0€ Τράπεζα Πειραιώς κοκ)
Να πάμε πάλι στους λογαριασμούς (απλά μαθηματικά τόσο Χ τόσο = Το…οοο…σοοο!): Τουλάχιστον 100.000€ το προμήθεια στις τράπεζες Χ 28 μήνες (μουαγιέ και κάτι παραπάνω περίπου γιατί αρχικά ήταν λιγότεροι οι «ωφελούμενοι») κάπου 2.500.000€ (ολογράφως δύο εκατομμύρια πεντακόσιες χιλιάδες), κάποιος τα υπολόγισε σε πάνω από 1.200.000€ σε ετήσια βάση, άρα κοντά στα 3.000.000€
Και μάλλον πρέπει να έχει δίκιο γιατί, οι περισσότεροι πρόσφυγες δεν παίρνουν μαζεμένα αυτά που δικαιούνται ανά μήνα -για προφανείς λόγους ασφάλειας, αλλά σε δύο – τρεις δόσεις, οπότε η προμήθεια είνα Χ2, ή Χ3 …

Εάν, λοιπόν, θέσουμε το κατώτατο όριο αναλήψεων ανά κάρτα στις δύο, το ελάχιστο μηνιαίο ποσό που καταλήγει στις τράπεζες είναι 200.000

Πάντως -σημείο γραφής κι αυτό, το 2016 για την ανάθεση του έργου η Ύπατη Αρμοστεία πραγματοποίησε διεθνή διαγωνισμό (στο διαγωνισμό πήραν μέρος και ελληνικές τράπεζες), «σε συμφωνία με τα κριτήρια και τις διατάξεις που διέπουν τις ανάλογες αναθέσεις οργάνων του ΟΗΕ» (;;)
Τη «δουλειά» την πήρε «πάροχος συμφερόντων Ηνωμένου Βασιλείου»«τεχνικοοικονομικά συμφερότερη και πιο κατάλληλη προσφορά»

Τελικά μπορεί το σχέδιο να μπει και στην υπηρεσία των νέων σχεδίων της ελληνικής κυβέρνησης για «στήριξη του πιεζόμενου τραπεζικού κλάδου»

Όπως δίδαξε ο Σύριζα και η ΝΔ εφαρμόζει κατά γράμμα… «μαζεύουν λίγα από πολλούς», γιατί το «πολλά από λίγους», αντίκειται στο νέον «αναπτυξιακό νομοσχέδιο»