Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το 51% του προϋπολογισμού της Κούβας πηγαίνει στην Παιδεία και την Υγεία

Επι­μέ­λεια Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Σε εκτε­νές άρθρο στην Cubadebate ο υπουρ­γός Υγεί­ας της Κού­βας Dr. Roberto Morales Ojeda στον απο­λο­γι­σμό του για το 2018 ανα­φέ­ρε­ται στην σημε­ρι­νή κατά­στα­ση της Υγεί­ας στην Κούβα.

Σημα­ντι­κές επι­τυ­χί­ες σημειώ­θη­καν στους περισ­σό­τε­ρους στό­χους και ιδιαί­τε­ρα στην ανα­κά­λυ­ψη και παρα­γω­γή νέων φαρ­μά­κων που είναι ιστο­ρι­κή ανα­γκαιό­τη­τα για να ξεπε­ρα­στεί η απάν­θρω­πη πολι­τι­κή του εμπάρ­γκο των ΗΠΑ.

Το 27% του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού πηγαί­νει στην Υγεία και το 24% στην Παι­δεία. Τι συμ­βαί­νει στις άλλες χώρες μια εικό­να μας δίνουν οι πίνα­κες. Οι δαπά­νες της Παι­δεί­ας είναι του 2015 και της Υγεί­ας του 2017.17198079_10156807375128504_803904446_n

Σήμε­ρα υπάρ­χουν 13.000 μονά­δες Υγεί­ας στην Κού­βα που ανα­λο­γούν σε 150 Νοσο­κο­μεία, 449 πολυ­κλι­νι­κές και 10869 κέντρα Υγεί­ας. 94.000 για­τροί υπη­ρε­τούν σε αυτές τις μονά­δες με πυκνό­τη­τα 8,2 για­τροί ανά 1000 κατοί­κους, ποσο­στό από τα μεγα­λύ­τε­ρα στον κόσμο. Αυτή την στιγ­μή 101.000 φοι­τη­τές ιατρι­κής φοι­τούν στα 13 ιατρι­κά Πανε­πι­στή­μια της Κούβας.

Capture 1.PNG

Στον κόσμο, σημειώ­νει ο Υπουρ­γός, υπάρ­χουν ένα δισε­κα­τομ­μύ­ριο άνθρω­ποι που δεν θα επι­σκε­φτούν ποτέ ένα για­τρό σε όλη την ζωή τους.

Οι 20.000 για­τροί επέ­στρε­ψαν από την Βρα­ζι­λία με 4 αερο­πλά­να την ημέ­ρα δημιουρ­γώ­ντας ένα δυσβά­στα­χτο κόστος αλλά προ­εί­χε η ασφά­λεια τους μετά την απα­ρά­δε­κτη πολι­τι­κή του νέου προ­έ­δρου της Βρα­ζι­λί­ας Μπολ­σο­νά­ρο. Ο νέος Πρό­ε­δρος, τονί­ζει ο υπουρ­γός, προ­τι­μά να υπη­ρε­τεί τον Πρό­ε­δρο Τραμπ και την μαφία των φυγά­δων Κου­βα­νών στο Μαϊ­ά­μι παρά τους ανθρώ­πους στις απο­μα­κρυ­σμέ­νες περιο­χές της Βρα­ζι­λί­ας που για πρώ­τη φορά στην ζωή τους είχαν ιατρο­φαρ­μα­κευ­τι­κή περί­θαλ­ψη χάριν στους Κου­βα­νούς γιατρούς.

Οι διε­θνι­στι­κές ιατρι­κές απο­στο­λές συμπλή­ρω­σαν φέτος 55 χρό­νια. Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία η πρώ­τη ήταν στην Αλγε­ρία. Από τότε πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν 600.000 απο­στο­λές σε 124 χώρες όπου πάνω από 400.000 υγειο­νο­μι­κό προ­σω­πι­κό έχει πάρει μέρος. Αυτή την στιγ­μή 34.000 Κου­βα­νοί για­τροί και νοσο­κό­μες συμ­με­τέ­χουν σε 66 απο­στο­λές εκ των οποί­ων οι 30 είναι στις πιο φτω­χές χώρες της Αφρι­κής εκεί που οι ανά­γκες είναι μεγα­λύ­τε­ρες. Εκεί που προ­σφέ­ρε­ται δωρε­άν ποιο­τι­κή περί­θαλ­ψη για πρώ­τη φορά στην ζωή των ανθρώπων.

Τα συγκρι­τι­κά στοι­χεία στους πίνα­κες είναι συντρι­πτι­κά! Καμ­μία χώρα στον κόσμο δεν πλη­σιά­ζει τα στοι­χεία της Κού­βας ούτε στην Παι­δεία ούτε στην Υγεία. Στον καπι­τα­λι­σμό τα κον­δύ­λια για την Υγεία και την Παι­δεία συρι­κνώ­νο­νται και οι εθνι­κοί πόροι ανα­κα­τα­νέ­μο­νται υπέρ της κερ­δο­φο­ρί­ας των μονο­πο­λί­ων και του διε­θνούς αντα­γω­νι­σμού τους που γίνε­ται ολο­έ­να σκληρότερος.

Αυξά­νε­ται ολο­έ­να και περισ­σό­τε­ρο το ποσο­στό της ιδιω­τι­κής συμ­με­το­χής στην παρο­χή υγεί­ας και παι­δεί­ας. Στην Κού­βα δεν ισχύ­ει τίπο­τε από όλα αυτά. Οι παρο­χές είναι δωρε­άν για όλους.

Η Επα­νά­στα­ση στην Κού­βα συμπλη­ρώ­νει φέτος 60 χρό­νια. Τα απο­τε­λέ­σμα­τα της Επα­νά­στα­σης φαί­νο­νται καθα­ρά από τους αριθ­μούς και στον τομέα της Υγεί­ας και της αλληλεγγύης.

Μόνο ο σοσια­λι­σμός μπο­ρεί να πλά­σει ανθρώ­πους και κοι­νω­νί­ες που προ­σφέ­ρουν με ανι­διο­τέ­λεια τις γνώ­σεις τους εκα­το­ντά­δες χιλιό­με­τρα από την πατρί­δα τους για να θριαμ­βεύ­σει ο ανθρω­πι­σμός και η ομορ­φιά στον κόσμο.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο