Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Άγγιξε τους 43 βαθμούς η θερμοκρασία σήμερα — Έως τους 41 βαθμούς την Κυριακή ο υδράργυρος

«Καμί­νι» ήταν σήμε­ρα τα κεντρι­κά και νότια τμή­μα­τα της χώρας, καθώς βρέ­θη­κε σε πλή­ρη εξέ­λι­ξη το κύμα των πολύ υψη­λών θερ­μο­κρα­σιών για πέμ­πτη συνε­χό­με­νη ημέ­ρα. Η μέγι­στη θερ­μο­κρα­σία τις μεση­με­ρια­νές ώρες του Σαβ­βά­του ξεπέ­ρα­σε τους 42C στη Μεσ­ση­νία και στη Φθιώτιδα.

Συγκε­κρι­μέ­να, οι μέγι­στες θερ­μο­κρα­σί­ες κατα­γρά­φτη­καν στο μετε­ω­ρο­λο­γι­κό σταθ­μό του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών / meteo.gr στα Αρφα­ρά Μεσ­ση­νί­ας με 42,9 βαθ­μούς Κελ­σί­ου και στην Αγία Τριά­δα Φθιώ­τι­δας με 42,2. Ακο­λού­θη­σαν Στυ­λί­δα Φθιώ­τι­δας (41,8), Τρί­κα­λα (41,7), Δέν­δρα Τυρ­νά­βου (41,4), Πλα­τα­νού­λια Λάρι­σας (41,4) και Ασπρό­πυρ­γος (41,3).

thermokasies

Πτή­ση drone με θερ­μι­κή κάμε­ρα πάνω από την Αθή­να κατέ­γρα­ψε θερ­μο­κρα­σί­ες επι­φά­νειας έως 72 βαθ­μούς- Έως τους 41 βαθ­μούς την Κυρια­κή ο υδράργυρος

Πολύ υψη­λές επι­φα­νεια­κές θερ­μο­κρα­σί­ες κατέ­γρα­ψαν οι πτή­σεις με drone πάνω από περιο­χές της Αθή­νας, με τη χρή­ση θερ­μι­κής κάμε­ρας, που πραγ­μα­το­ποί­η­σε χθες η ομά­δα Up Stories, σε συνερ­γα­σία με το meteo.gr του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών, με στό­χο την χαρ­το­γρά­φη­ση περιο­χών που συμ­βάλ­λουν στην αστι­κή θερ­μι­κή νησί­δα της πρωτεύουσας.

Οι υψη­λό­τε­ρες θερ­μο­κρα­σί­ες επι­φά­νειας που κατέ­γρα­ψε η θερ­μι­κή κάμε­ρα, ήταν οι 72 ° C, με τη θερ­μο­κρα­σία οδο­στρώ­μα­τος της Λεω­φό­ρου Συγ­γρού στο Φιξ να φτά­νει τους 47 ° C και στην περιο­χή της Αμφι­θέ­ας τους 44 ° C. Την ίδια ώρα η θερ­μο­κρα­σία του αέρα, σύμ­φω­να με τους μετε­ω­ρο­λο­γι­κούς σταθ­μούς του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθηνών/meteo.gr, ήταν 37 ° C κοντά στο κέντρο της Αθή­νας και 31 ° C στα παρα­θα­λάσ­σια τμή­μα­τα. Οι υψη­λό­τε­ρες θερ­μο­κρα­σί­ες κατα­γρά­φη­καν σε δρό­μους μικρής κυκλο­φο­ρί­ας και σε στέ­γες παλαιών κτι­ρί­ων με κλι­μα­τι­στι­κές μονάδες.

Από τα δεδο­μέ­να που συλ­λέ­χθη­καν, σύμ­φω­να με το meteo, γίνε­ται εύκο­λα αντι­λη­πτή η μεγά­λη σημα­σία της χρή­σης ψυχρών υλι­κών στην κατα­σκευή κτι­ρί­ων και δαπέ­δων στην πόλη, τα οποία συνει­σφέ­ρουν στην μεί­ω­ση της εκπο­μπής θερ­μό­τη­τας στον αέρα κοντά στο έδα­φος και επο­μέ­νως μπο­ρούν να περιο­ρί­σουν το φαι­νό­με­νο της αστι­κής θερ­μι­κής νησίδας.

Ο και­ρός την Κυριακή

Πολύ υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες ανα­μέ­νο­νται αύριο, με μέγι­στες τιμές στους 40–41 βαθ­μούς στα ηπει­ρω­τι­κά, αλλά με μικρή πτώ­ση στα βόρεια. Παράλ­λη­λα ανα­μέ­νο­νται βρο­χές και τοπι­κές καται­γί­δες στα βορειο­α­να­το­λι­κά τις θερ­μές ώρες της ημέρας.

Πιο ανα­λυ­τι­κά, σύμ­φω­να με το meteo, την Κυρια­κή προ­βλέ­πε­ται ηλιο­φά­νεια με πολύ υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες, ενώ τις μεση­με­ρια­νές και απο­γευ­μα­τι­νές ώρες ανα­μέ­νο­νται νεφώ­σεις στα βόρεια με βρο­χές και τοπι­κές καται­γί­δες κυρί­ως στην Ανα­το­λι­κή Μακε­δο­νία και στη Θράκη.

Η θερ­μο­κρα­σία θα κυμαν­θεί από 24 έως 38 βαθ­μούς στη Βόρεια Ελλά­δα (στη Δυτι­κή Μακε­δο­νία από 17 έως 34 βαθ­μούς), 26 έως 39–40 βαθ­μούς στην Κεντρι­κή και Νότια Ελλά­δα (στη Θεσ­σα­λία έως τους 41 βαθ­μούς), 22 έως 39 βαθ­μούς στη Δυτι­κή Ελλά­δα, 24 έως 37 βαθ­μούς στις Κυκλά­δες και έως τους 38–39 βαθ­μούς στην Κρή­τη, 24 έως 38 βαθ­μούς στα νησιά του Ανα­το­λι­κού Αιγαί­ου και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν στο Αιγαίο από βορειο­δυ­τι­κές διευ­θύν­σεις ασθε­νείς και στο Νοτιο­α­να­το­λι­κό Αιγαίο σχε­δόν μέτριοι 4 μπο­φόρ, ενώ στο Ιόνιο από βορειο­δυ­τι­κές διευ­θύν­σεις ασθε­νείς έως σχε­δόν μέτριοι 3–4 μποφόρ.

Ηλιο­φά­νεια και πολύ υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες ανα­μέ­νο­νται την Κυρια­κή στην Αττι­κή. Η θερ­μο­κρα­σία θα κυμαν­θεί από 28 έως 39 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν από μετα­βλη­τές διευ­θύν­σεις ασθενείς.

Ηλιο­φά­νεια και πολύ υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες ανα­μέ­νο­νται και στη Θεσ­σα­λο­νί­κη. Η θερ­μο­κρα­σία θα κυμαν­θεί από 27 έως 38 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Οι άνε­μοι στο Θερ­μαϊ­κό θα πνέ­ουν από μετα­βλη­τές διευ­θύν­σεις ασθενείς.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο