Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Άλμα διασωληνώσεων και θανάτων

Στα 3.133 ανήλ­θαν τα νέα κρού­σμα­τα του κορω­νοϊ­ού που ανα­κοί­νω­σε το από­γευ­μα του Σαβ­βά­του ο Εθνι­κός Οργα­νι­σμός Δημό­σιας Υγεί­ας. Κατα­γρά­φη­καν 72 νέοι θάνα­τοι, ενώ ο αριθ­μός των δια­σω­λη­νω­μέ­νων ασθε­νών έφτα­σε τους 728.

Ο συνο­λι­κός αριθ­μός των κρου­σμά­των ανέρ­χε­ται σε 252.590, εκ των οποί­ων 51.5% άνδρες, ενώ ο συνο­λι­κός αριθ­μός των νεκρών φθά­νει πλέ­ουν στους 7.826, το 95,7% των οποί­ων είχαν υπο­κεί­με­νο νόση­μα ή/και ηλι­κία 70 ετών και άνω.

Σε σύγκρι­ση με τα 2.535 κρού­σμα­τα που είχαν ανα­κοι­νω­θεί το προη­γού­με­νο Σάβ­βα­το σημειώ­νε­ται μια αύξη­ση της τάξης του 23,6%, οφει­λό­με­νη σε σημα­ντι­κό βαθ­μό στο ότι τα κρού­σμα­τα αυτού του Σαβ­βά­του περι­λαμ­βά­νουν και πολ­λά περι­στα­τι­κά που ανι­χνεύ­θη­καν την Παρα­σκευή, μία ημέ­ρα μετά την αργία της 25ης Μαρτίου.

Με βάση τη γεω­γρα­φι­κή κατα­νο­μή των νέων κρου­σμά­των που ανα­κοί­νω­σε ο ΕΟΔΥ, στην Αττι­κή εντο­πί­στη­καν 1.510 νέες περι­πτώ­σεις, 358 στη Θεσ­σα­λο­νί­κη και 152 στην Αχα­ΐα. Πολύ υψη­λός ήταν ο αριθ­μός των νέων κρου­σμά­των στην Κοζά­νη, ανερ­χό­με­νος στα 110.

Ο μέσος όρος εισα­γω­γών του τελευ­ταί­ου επταη­μέ­ρου στα νοσο­κο­μεία είναι 451 ασθε­νείς. Η διά­με­ση ηλι­κία των κρου­σμά­των είναι 44 έτη, ενώ η διά­με­ση ηλι­κία των θανό­ντων είναι 79 έτη.

Σε σύγκρι­ση με τον αριθ­μό των 60 νεκρών του προη­γού­με­νου Σαβ­βά­του κατα­γρά­φε­ται μια εβδο­μα­διαία αύξη­ση 20% αυτό το Σάβ­βα­το, ενώ οι δια­σω­λη­νω­μέ­νοι έχουν αυξη­θεί κατά 56, από τους 672 μία εβδο­μά­δα νωρί­τε­ρα. Το 64.4% των δια­σω­λη­νω­μέ­νων είναι άνδρες και η διά­με­ση ηλι­κία τους είναι 68 έτη.

Στο τελευ­ταίο επτα­ή­με­ρο όμως κατα­γρά­φε­ται και ένας αριθ­μός 84 ασθε­νών που εξήλ­θαν νικη­τές από τις ΜΕΘ, φέρ­νο­ντας το σχε­τι­κό σύνο­λο στους 1.656 από την αρχή της παν­δη­μί­ας, σε σχέ­ση με 1.572 έως μία εβδο­μά­δα πριν.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο