Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Άνευ προηγουμένου διπλωματικός μαραθώνιος Μπλίνκεν για την εξασφάλιση άνεσης στο Ισραήλ να δολοφονεί και τα σχέδια της επόμενης ημέρας

Άνευ προη­γου­μέ­νου διπλω­μα­τι­κός μαρα­θώ­νιος του Αμε­ρι­κα­νού υπουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών Άντο­νι Μπλί­κεν, καθώς οι ΗΠΑ φοβού­νται γενι­κευ­μέ­νη έκρη­ξη στη Μέση Ανα­το­λή. Σήμε­ρα ο Αμε­ρι­κά­νος ΥΠΕΞ έκα­νε αιφ­νι­δια­στι­κή επί­σκε­ψη τόσο στη Ραμά­λα για να συνα­ντή­σει ον πρό­ε­δρο της Παλαι­στι­νια­κής Αρχής Μαχ­μούντ Αμπάς όσο και στη Βαγδά­τη όπου συνα­ντή­θη­κε με όπου είχε συνά­ντη­ση με τον πρω­θυ­πουρ­γό Σία Αλ Σου­ντά­νι, αλλά επι­σκέ­φθη­κε και την αμε­ρι­κα­νι­κή πρε­σβεία στη Βαγδά­τη, για να ενη­με­ρω­θεί για θέμα­τα ασφα­λεί­ας και απει­λών για τις αμε­ρι­κα­νι­κές εγκα­τα­στά­σεις και το προ­σω­πι­κό που παρα­μέ­νει στο Ιράκ.

Τις τελευ­ταί­ες ώς ο Α. Μπλίν­κεν βρέ­θη­κε σε Ισρα­ήλ, Ιορ­δα­νία, Δυτι­κή Όχθη, Βαγδά­τη, Κύπρο και στο τέλος Τουρκία…

Η επί­σκε­ψη υπο­γραμ­μί­ζει τη σημα­σία της εμπλο­κής των ΗΠΑ στο Ιράκ και την ευρύ­τε­ρη Μέση Ανατολή.

Οι ΗΠΑ, παγι­δευ­μέ­νες μετα­ξύ της διε­θνούς οργής για τη δολο­φο­νία Παλαι­στι­νί­ων και τη στα­θε­ρή υπο­στή­ρι­ξή τους στο Ισρα­ήλ, τηρούν στα­θε­ρή στά­ση. Τάσ­σο­νται μεν ανα­φαν­δόν υπέρ του Ισρα­ήλ στο νέο αιμα­το­κύ­λι­σμα που ζει η περιο­χή, όμως η Ουά­σιγ­κτον ανη­συ­χεί για κλι­μά­κω­ση της κρί­σης σε στις γύρω χώρες, αλλά και για την είσο­δο και άλλον «παι­κτών» στην πολε­μι­κή σύγκρουση.

Με την επί­σκε­ψή του στη Βαγδά­τη ο Μπλίν­κεν θέλη­σε να στεί­λει μήνυ­μα στο Ιράν σχε­τι­κά με τη δέσμευ­ση της κυβέρ­νη­σης Μπάι­ντεν να υπε­ρα­σπι­στεί το προ­σω­πι­κό της στην περιο­χή. Οι ΗΠΑ εργά­ζο­νται για να απο­τρέ­ψουν το Ιράν και συμ­μά­χους του, ιδιαί­τε­ρα τη Χεζ­μπο­λάχ, από την είσο­δο στη σύγκρου­ση, μετα­φέ­ρο­ντας ακό­μη και μέσω περι­φε­ρεια­κών εταί­ρων την ετοι­μό­τη­τά τους να επέμ­βουν στρα­τιω­τι­κά ενα­ντί­ον τους.

Παράλ­λη­λα στο τρα­πέ­ζι των συζη­τή­σε­ων και τα σενά­ρια για την «επό­με­νη ημέ­ρα» της δολο­φο­νι­κής επι­δρο­μής. ιδιαί­τε­ρα στη συνά­ντη­σή του με τον Αμπούς αλλά και στις επα­φές που θα έχει στην Τουρ­κία η οποία έχο­ντας τα δικά της συμ­φέ­ρο­ντα παρου­σιά­ζε­ται ως προ­στά­τι­δα ηγέ­τι­δα δύνα­μη των μου­σουλ­μά­νων της περιοχής.

Ο Αμπάς είπε στον Μπλίν­κεν ότι θα πρέ­πει να υπάρ­ξει άμε­ση εκε­χει­ρία και να μετα­φερ­θεί ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια στη Γάζα, σύμ­φω­να με τον εκπρό­σω­πό του, Ναμπίλ Αμπού Ρου­ντέι­να. Επί­σης έκα­νε λόγο για «γενο­κτο­νία» που διε­ξή­χθη στη Λωρί­δα της Γάζας από το Ισρα­ήλ, το οποίο υπο­σχέ­θη­κε να «εξο­λο­θρεύ­σει» τη Χαμάς και βομ­βαρ­δί­ζει αδιά­κο­πα το έδα­φός της μετά τις 7 Οκτωβρίου.

Από την πλευ­ρά του ο Μπλίν­κεν υπο­στή­ρι­ξε ότι οι ΗΠΑ έχουν δεσμευ­τεί για τη μετα­φο­ρά της βοή­θειας στη Γάζα και την απο­κα­τά­στα­ση των απα­ραί­τη­των υπη­ρε­σιών εκεί, σύμ­φω­να με τον εκπρό­σω­πο του Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ Μάθιου Μίλερ.

Οι Μπλίν­κεν και Αμπάς «συζή­τη­σαν για τις προ­σπά­θειες απο­κα­τά­στα­σης της ηρε­μί­ας και της στα­θε­ρό­τη­τας στη Δυτι­κή Όχθη, περι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της ανά­γκης να στα­μα­τή­σει η εξτρε­μι­στι­κή βία κατά των Παλαι­στι­νί­ων και να λογο­δο­τή­σουν οι υπεύ­θυ­νοι», είπε ο Μίλερ.

Ο Μπλίν­κεν υπο­στή­ρι­ξε ότι μια «απο­τε­λε­σμα­τι­κή και εκσυγ­χρο­νι­σμέ­νη Παλαι­στι­νια­κή Αρχή» θα ήταν πιο λογι­κό να κυβερ­νή­σει τελι­κά τη Λωρί­δα της Γάζας, αλλά σημεί­ω­σε ότι «άλλες χώρες και διε­θνείς θεσμοί πιθα­νόν να έχουν έναν ρόλο στην εγγύ­η­ση της ασφά­λειας και στην δια­κυ­βέρ­νη­ση στο μετα­ξύ», αφή­νο­ντας έτσι ανοι­κτό το ενδε­χό­με­νο και για πολυ­ε­θνι­κή δύνα­μη κατοχής.

Ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών των ΗΠΑ, βρέ­θη­κε και στην Κύπρο, λίγες ώρες πριν την άφι­ξη του στην Τουρ­κία. Αυνα­ντή­θη­κε στο αερο­δρό­μιο της Λάρ­να­κας με τον Κύπρο Πρό­ε­δρο Ν. Χρι­στο­δου­λί­δη και συζή­τη­σαν για τη  δημιουρ­γία θαλάσ­σιου δια­δρό­μου για παρο­χή ανθρω­πι­στι­κής βοή­θειας από την Κύπρο με τελι­κό προ­ο­ρι­σμό τη Γάζα

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο