Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Άνοιξε η πλατφόρμα για τη ρύθμιση χρεών στη εφορία

Άνοι­ξε η πλατ­φόρ­μα της ΑΑΔΕ για την ηλε­κτρο­νι­κή υπο­βο­λή των αιτή­σε­ων υπα­γω­γής στη ρύθ­μι­ση των 24- 48 δόσε­ων για όσους έχουν οφει­λές στην Εφο­ρία. Οι φορο­λο­γού­με­νοι θα μπο­ρούν να τακτο­ποι­ή­σουν τακτι­κές οφει­λές (φόρος εισο­δή­μα­τος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ) σε έως 24 δόσεις χωρίς εισο­δη­μα­τι­κά κρι­τή­ρια. Για τις έκτα­κτες οφει­λές (φόρος κλη­ρο­νο­μιάς, φόροι που προ­κύ­πτουν μετά από έλεγ­χο) θα υπάρ­χουν εισο­δη­μα­τι­κά κριτήρια.

Στην πάγια ρύθ­μι­ση μπο­ρούν να εντα­χθούν όσοι φορο­λο­γού­με­νοι είχαν αρρύθ­μι­στες οφει­λές την 1η Νοεμ­βρί­ου 2019, αλλά και όσοι έχουν εντά­ξει τα χρέη τους στη ρύθ­μι­ση των 12- 24 δόσε­ων μετά την 1η Νοεμ­βρί­ου 2019.

Ειδι­κό­τε­ρα:

- Στη ρύθ­μι­ση υπά­γο­νται οφει­λές που δεν είχαν υπα­χθεί σε οποια­δή­πο­τε νομο­θε­τι­κή ρύθ­μι­ση η οποία κατά την 1η Νοεμ­βρί­ου 2019 ήταν σε ισχύ. Μετά από επι­λο­γή του οφει­λέ­τη δύνα­νται να ρυθ­μι­στούν και:

*οι βεβαιω­μέ­νες μη ληξι­πρό­θε­σμες, κατά την ημε­ρο­μη­νία υπο­βο­λής της αίτη­σης υπα­γω­γής στη ρύθ­μι­ση, οφει­λές ή δόσεις οφει­λών και

*οι βεβαιω­μέ­νες και ληξι­πρό­θε­σμες, κατά την ημε­ρο­μη­νία υπο­βο­λής της αίτη­σης υπα­γω­γής στη ρύθ­μι­ση, οφει­λές που τελούν σε ανα­στο­λή πληρωμής.

-Οι τακτι­κές οφει­λές (ΕΝΦΙΑ φόρος εισο­δή­μα­τος) μπο­ρούν να ρυθ­μι­στούν έως και σε 24 δόσεις χωρίς εισο­δη­μα­τι­κά κριτήρια.

-Οι έκτα­κτες οφει­λές (φόρος κλη­ρο­νο­μιάς, πρό­στι­μα) μπο­ρούν να ρυθ­μι­στούν έως και σε 48 δόσεις ανά­λο­γα με το ύψος του εισοδήματος.

-Η κατα­βο­λή της πρώ­της δόσης γίνε­ται μέσα σε 3 εργά­σι­μες ημέ­ρες από την ημέ­ρα υπο­βο­λής της αίτη­σης, ενώ οι επό­με­νες δόσεις την τελευ­ταία εργά­σι­μη ημέ­ρα των επό­με­νων μηνών.

-Η ελά­χι­στη μηνιαία δόση δια­μορ­φώ­νε­ται στα 30 ευρώ.

-Η καθυ­στέ­ρη­ση πλη­ρω­μής μίας δόσης έχει ως συνέ­πεια την επι­βά­ρυν­ση της με προ­σαύ­ξη­ση 15%. Η δόση αυτή με την ανα­λο­γού­σα προ­σαύ­ξη­ση πρέ­πει να κατα­βλη­θεί το αργό­τε­ρο έως την ημε­ρο­μη­νία λήξης της προ­θε­σμί­ας κατα­βο­λής της επό­με­νης δόσης.

-Σε οφει­λές που ρυθ­μί­ζο­νται έως και 12 δόσεις, ο τόκος θα υπο­λο­γί­ζε­ται με βάση το τελευ­ταίο δημο­σιευ­μέ­νο μέσο ετή­σιο επι­τό­κιο δανεί­ων σε ευρώ χωρίς καθο­ρι­σμέ­νη διάρ­κεια αλλη­λό­χρε­ων λογα­ρια­σμών που χορη­γού­νται από όλα τα πιστω­τι­κά ιδρύ­μα­τα στην Ελλά­δα σε μη χρη­μα­το­πι­στω­τι­κές επι­χει­ρή­σεις, όπως αυτό δημο­σιεύ­ε­ται από την Τρά­πε­ζα της Ελλά­δο ς πλέ­ον 0,25%, ετη­σί­ως υπολογιζόμενο.

-Σε οφει­λές που ρυθ­μί­ζο­νται σε περισ­σό­τε­ρες από 12 μηνιαί­ες δόσεις, το επι­τό­κιο προ­σαυ­ξά­νε­ται κατά 1,5%.

-Στην περί­πτω­ση που κάποιος οφει­λέ­της του Δημο­σί­ου στα­μα­τή­σει να πλη­ρώ­νει τις δόσεις για την εξό­φλη­ση του χρέ­ους (τακτι­κής ή έκτα­κτης οφει­λής), για να μπο­ρέ­σει να επα­νε­ντα­χθεί στη ρύθ­μι­ση θα πρέ­πει να πλη­ρώ­σει διπλή προ­κα­τα­βο­λή, θα αφαι­ρε­θούν οι δόσεις που ήταν συνε­πής, ενώ το επι­τό­κιο θα είναι προ­σαυ­ξη­μέ­νο κατά 1,5 μονάδες.

-Όσοι οφει­λέ­τες είναι συνε­πείς στην εκπλή­ρω­ση των όρων της ρύθ­μι­σης, κατά την κατα­βο­λή της τελευ­ταί­ας δόσης, θα απαλ­λάσ­σο­νται από την πλη­ρω­μή ποσού που ισού­ται με το 25% των τόκων που έχουν επι­βα­ρύ­νει το ποσό των δόσε­ων της ρυθ­μι­ζό­με­νης οφειλής.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο