Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Άνοιξε το πέρασμα της Ράφα — Περνά ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας

Φορ­τη­γά που μετα­φέ­ρουν ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια για τη Λωρί­δα της Γάζας άρχι­σαν σήμε­ρα να δια­σχί­ζουν το πέρα­σμα της Ράφα, που συν­δέ­ει την Αίγυ­πτο με τον παλαι­στι­νια­κό θύλα­κα, δήλω­σαν πηγή των υπη­ρε­σιών ασφα­λεί­ας και αξιω­μα­τού­χος της αιγυ­πτια­κής Ερυ­θράς Ημισελήνου.

Ωστό­σο η παλαι­στι­νια­κή οργά­νω­ση Χαμάς εκτί­μη­σε ότι αυτή η βοή­θεια «δεν θα αλλά­ξει τις κατα­στρο­φι­κές ιατρι­κές συν­θή­κες στη Γάζα».

Η κρα­τι­κή τηλε­ό­ρα­ση της Αιγύ­πτου έδει­ξε εικό­νες από πολ­λά φορ­τη­γά να περ­νούν το συνο­ρια­κό πέρα­σμα, κατά την 15η ημέ­ρα του πολέ­μου μετα­ξύ του Ισρα­ήλ και της Χαμάς και μετά την επι­βο­λή πλή­ρους πολιορ­κί­ας στη Γάζα από το Ισρα­ήλ εξαι­τί­ας της οποί­ας οι 2,4 εκα­τομ­μύ­ρια κάτοι­κοι του θύλα­κα — οι μισοί από τους οποί­ους παι­διά και έφη­βοι- βρί­σκο­νται χωρίς νερό, ηλε­κτρι­κό ρεύ­μα και καύσιμα.

Είκο­σι φορ­τη­γά της αιγυ­πτια­κής Ερυ­θράς Ημι­σε­λή­νου, που έχει ανα­λά­βει την παρά­δο­ση της βοή­θειας από διά­φο­ρες υπη­ρε­σί­ες του ΟΗΕ, εισήλ­θαν στην αιγυ­πτια­κή πλευ­ρά του περά­σμα­τος της Ράφα.

Στην παλαι­στι­νια­κή πλευ­ρά δημο­σιο­γρά­φος του AFP είδε 36 άδεια ημι-ρυμουλ­κά να εισέρ­χο­νται στο πέρα­σμα με κατεύ­θυν­ση την Αίγυ­πτο, έτοι­μα να φορ­τω­θούν τη βοήθεια.

Τέσ­σε­ρα ασθε­νο­φό­ρα, δύο οχή­μα­τα του ΟΗΕ και δύο οχή­μα­τα του Ερυ­θρού Σταυ­ρού ήταν ορα­τά στην παλαι­στι­νια­κή πλευρά.

Χθες Παρα­σκευή ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας του ΟΗΕ Αντό­νιο Γκου­τέ­ρες ζήτη­σε από τη Ράφα όπου μετέ­βη — το μονα­δι­κό πέρα­σμα προς τη Λωρί­δα της Γάζας που δεν ελέγ­χε­ται από το Ισρα­ήλ– «την άμε­ση διέ­λευ­ση» ανθρω­πι­στι­κής βοή­θειας προς τον θύλακα.

Το Ισρα­ήλ αρνεί­ται κατη­γο­ρη­μα­τι­κά να ανοί­ξει τα περά­σμα­τα που δια­θέ­τει η χώρα προς τη Γάζα, αλλά οι ΗΠΑ κατά­φε­ραν να πεί­σουν τις ισραη­λι­νές αρχές να δώσουν την άδειά τους για την απο­στο­λή βοή­θειας μέσω της Αιγύπτου.

Το Ισρα­ήλ έχει τονί­σει ότι θα φρο­ντί­σει η βοή­θεια αυτή να μην φτά­σει στη Χαμάς, αλλά μόνο στους «αμά­χους» και μάλι­στα «στο νότιο τμή­μα της Λωρί­δας της Γάζας», καθώς έχει ζητή­σει την εκκέ­νω­ση του βόρειου τμήματος.

 

Οι Χαλα­σο­χώ­ρη­δες, Μια πολι­τι­κή σάτι­ρα του Αλέ­ξαν­δρου Παπαδιαμάντη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο