Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Άρθρο του Δ. Κουτσούμπα στα «ΝΕΑ»: «Κρίσιμες μέρες… Ο λαός στο προσκήνιο!»

Άρθρο του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρη Κου­τσού­μπα, με τίτλο «Κρί­σι­μες μέρες… Ο λαός στο προ­σκή­νιο!» φιλο­ξε­νεί­ται στην εφη­με­ρί­δα «Τα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο».

Ακο­λου­θεί το άρθρο:

«Ο απο­φα­σι­στι­κός, μαζι­κός και ανυ­πο­χώ­ρη­τος αγώ­νας για την υπε­ρά­σπι­ση της ζωής του λαού, του βιο­τι­κού επι­πέ­δου και εισο­δή­μα­τός του, για μια αξιο­πρε­πή ζωή με σύγ­χρο­να δικαιώ­μα­τα, για ένα μέλ­λον χωρίς την ανα­σφά­λεια και την αβε­βαιό­τη­τα του σήμε­ρα, μπο­ρεί να φωτί­σει το δρό­μο του σήμερα.

Το ΚΚΕ δεν υιο­θε­τεί την παρα­λυ­τι­κή λογι­κή της “ανα­μο­νής” και καλεί τον εργα­ζό­με­νο λαό και τη νεο­λαία να κάνει το ίδιο, αφού όντως δεν πρό­κει­ται να βγει τίπο­τε θετι­κό από κάποιες κινή­σεις, χει­ρι­σμούς και επι­λο­γές που κάνει η άρχου­σα τάξη της χώρας και το πολι­τι­κό της προ­σω­πι­κό, για να εγκλω­βί­σουν τη λαϊ­κή δυσαρέσκεια.

Ο ίδιος ο λαός μπο­ρεί και πρέ­πει να γίνει ο πρω­τα­γω­νι­στής των εξε­λί­ξε­ων. Με εστί­ες αντί­στα­σης και μέτω­πα πάλης σε κάθε κλά­δο, σε κάθε χώρο δου­λειάς και σπου­δών, σε κάθε πόλη, γει­το­νιά και χωριό. Με προ­ο­πτι­κή να συνα­ντη­θούν όλοι και όλες στις πανελ­λα­δι­κές κινη­το­ποι­ή­σεις, στις μαχη­τι­κές και μαζι­κές απερ­για­κές μάχες του επό­με­νου δια­στή­μα­τος, με πρώ­τη και μεγα­λύ­τε­ρη αυτή της πανελ­λα­δι­κής απερ­γί­ας στις 9 του Νοέμβρη.

Οι μέρες που ζού­με είναι κρί­σι­μες. Προ­στί­θε­νται νέες εστί­ες έντα­σης και ιμπε­ρια­λι­στι­κών αντα­γω­νι­σμών ανά­με­σα στο ευρω­α­τλα­ντι­κό (ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ) και το υπό δια­μόρ­φω­ση ευρω­α­σια­τι­κό (Κίνα — Ρωσία) κέντρο. Ανα­πό­σπα­στο κομ­μά­τι αυτών των αντα­γω­νι­σμών είναι και η επι­δεί­νω­ση στις ελλη­νο­τουρ­κι­κές σχέ­σεις, με την κλι­μά­κω­ση της επι­θε­τι­κό­τη­τας της τουρ­κι­κής άρχου­σας τάξης.

Πυκνώ­νουν τα σύν­νε­φα μιας νέας καπι­τα­λι­στι­κής οικο­νο­μι­κής κρί­σης στην ΕΕ. Όλοι προ­ε­τοι­μά­ζουν τους λαούς για τους “δύσκο­λους χει­μώ­νες” που έρχονται.

Δεν επα­να­παύ­ουν κανέ­ναν πλέ­ον τα παρα­μύ­θια της προ­πα­γάν­δας που παρου­σιά­ζουν όλα αυτά σαν “φυσι­κά φαι­νό­με­να”, ή ότι πρό­κει­ται απλά για μια “κακή συγκυ­ρία”. Πίσω από κάθε λαϊ­κό πρό­βλη­μα, από τη φτώ­χεια, την ακρί­βεια, τον πόλε­μο μέχρι την κατα­στο­λή και τις υπο­κλο­πές, τα σκάν­δα­λα και τη δια­φθο­ρά, ο ένο­χος και οι αιτί­ες είναι οι ίδιες πάνω-κάτω.

Πρό­κει­ται για την πολι­τι­κή, που ακο­λου­θούν όλες οι κυβερ­νή­σεις, αφού την ώρα που τα λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά δεν μπο­ρούν να βγά­λουν το μήνα, τα κέρ­δη των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων στην ενέρ­γεια, στις μετα­φο­ρές, στα τρό­φι­μα, στα φάρ­μα­κα, στον του­ρι­σμό, σπά­νε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Πρό­κει­ται για τερά­στια αδιέ­ξο­δα, για αξε­πέ­ρα­στες αντι­φά­σεις του καπι­τα­λι­στι­κού δρό­μου ανά­πτυ­ξης που έχει ως μονα­δι­κό σκο­πό και κίνη­τρο το κέρδος.

Η λαϊ­κή οργή πρέ­πει και μπο­ρεί να απο­κτή­σει πραγ­μα­τι­κό ριζο­σπα­στι­κό περιε­χό­με­νο και προ­σα­να­το­λι­σμό. Μόνο έτσι μπο­ρεί να ξανα­γεν­νη­θεί η ελπί­δα, η αισιοδοξία.

Οι δυσκο­λί­ες που αντι­με­τω­πί­ζουν οι κυβερ­νή­σεις σε όλη σχε­δόν την Ευρώ­πη, είτε ανή­κουν στην “πολι­τι­κή οικο­γέ­νεια” της ΝΔ, είτε στην “πολι­τι­κή οικο­γέ­νεια” του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις πολι­τι­κές φτε­ρού­γες όλων αυτών, απο­δει­κνύ­ουν ότι τα προ­βλή­μα­τά τους οξύ­νο­νται, ότι δεν είναι όλα ακίνητα.

Μπο­ρεί να δημιουρ­γη­θούν δυνα­τό­τη­τες κλο­νι­σμού της εξου­σί­ας τους. Αρκεί οι λαοί να εμπι­στευ­θούν τη δύνα­μή τους, να αξιο­ποι­ή­σουν προς όφε­λός τους αυτές τις δυσκο­λί­ες και όχι να βάλουν πλά­τη στο “μπά­λω­μά” τους, για να πάρει το βάρ­βα­ρο σύστη­μα μια ακό­μη ανά­σα, όπως άλλες φορές στο παρελθόν.

Τα προ­γράμ­μα­τα των μέχρι σήμε­ρα κυβερ­νή­σε­ων και αυτά που προ­τεί­νουν τώρα στο λαό οι επί­δο­ξοι μνη­στή­ρες της αστι­κής εξου­σί­ας, μπο­ρεί να μην είναι βέβαια πανο­μοιό­τυ­πα, όμως κινού­νται στις ίδιες ράγες, όλων αυτών των παρα­γό­ντων που κυρί­ως ευθύ­νο­νται για τη σημε­ρι­νή κατά­στα­ση της οικο­νο­μί­ας και της κοι­νω­νί­ας που είναι το αδη­φά­γο μεγά­λο κεφά­λαιο, οι αντι­λαϊ­κές κατευ­θύν­σεις και απο­φά­σεις της ΕΕ, οι επι­κίν­δυ­νοι σχε­δια­σμοί των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Αυτό που χρειά­ζε­ται σήμε­ρα για να βαδί­σου­με με γρή­γο­ρα και στα­θε­ρά ανο­δι­κά βήμα­τα προς το μέλ­λον, είναι ένα νέο αγω­νι­στι­κό ξεκί­νη­μα ενά­ντια στην ενερ­γεια­κή φτώ­χεια κι ακρί­βεια, ενά­ντια στη λεγό­με­νη “πρά­σι­νη μετά­βα­ση” των χρη­μα­τι­στη­ρί­ων της Ενέρ­γειας, της αφαί­μα­ξης των εργα­ζο­μέ­νων και της περι­βαλ­λο­ντι­κής κατα­στρο­φής, ενά­ντια στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο και την ‑με κάθε τρό­πο- συμ­με­το­χή της Ελλά­δας σε αυτόν, που τον χρυ­σο­πλη­ρώ­νει ο ελλη­νι­κός λαός με τις πολε­μι­κές δαπά­νες σήμε­ρα και με την απο­στο­λή ακρι­βών και σημα­ντι­κών οπλι­κών συστη­μά­των και που αύριο θα κατα­λή­ξει να τον πλη­ρώ­νει και με το αίμα των παι­διών του.

Το ΚΚΕ μπαί­νει μπρο­στά σε όλα αυτά.

Αυτό που επεί­γει είναι να ενι­σχυ­θεί το αγω­νι­στι­κό πνεύ­μα μέσα στην εργα­τι­κή τάξη και όλο το λαό, σε συμπό­ρευ­ση με το ΚΚΕ, που θα εκφρά­ζε­ται και στην αλλα­γή των πολι­τι­κών συσχε­τι­σμών παντού.

Το μήνυ­μα των σωμα­τεί­ων για τη γενι­κή απερ­γία στις 9 Νοέμ­βρη “Τρό­φι­μα και ρεύ­μα φτη­νά για το λαό – Συλ­λο­γι­κές συμ­βά­σεις κι αυξή­σεις στους μισθούς”, δεν μπο­ρεί παρά να μας αγγί­ζουν και ταυ­τό­χρο­να να μας κινη­το­ποιούν όλους και όλες».

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο