Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κούβα: Τίμησαν τη μνήμη του αδικοχαμένου επαναστάτη Καμίλο Σιενφουέγος

Εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες κόσμου κάθε ηλι­κί­ας, σε κάθε γωνιά της Κού­βας, τίμη­σαν χθες τη μνή­μη του αδι­κο­χα­μέ­νου επα­να­στά­τη Καμί­λο Σιεν­φου­έ­γος που χάθη­κε στη θάλασ­σα στις 28 Οκτώ­βρη 1959 όταν εξα­φα­νί­στη­κε το μικρό αερο­πλά­νο με το οποίο επέ­στρε­φε στην Αβά­να από το Κάμαγουεϊ. 

Κάθε 28η Οκτώ­βρη, ο Κου­βα­νι­κός λαός ρίχνει λου­λού­δια στη θάλασ­σα, τιμώ­ντας με αυτόν τον τρό­πο τον πρό­ω­ρα χαμέ­νο Κομαντάντε.

Φέτος, στις εκδη­λώ­σεις μνή­μης για τον Σιεν­φου­έ­γος συμ­με­τεί­χαν και αντι­προ­σω­πεί­ες κομ­μου­νι­στι­κών και εργα­τι­κών κομ­μά­των που συμ­με­τέ­χουν στην 22η Διε­θνή Συνά­ντη­ση στην Αβάνα.

Ο Καμί­λο Σιεν­φου­έ­γος από τα φοι­τη­τι­κά του χρό­νια συμ­με­τεί­χε ενερ­γά στην αντι­δι­κτα­το­ρι­κή πάλη για την ανα­τρο­πή του δικτά­το­ρα Μπα­τί­στα. Κυνη­γη­μέ­νος δια­φεύ­γει στις ΗΠΑ, όπου ζει και εργά­ζε­ται σαν μετα­νά­στης. Καθώς δεν δια­θέ­τει έγγρα­φα παρα­μο­νής, συλ­λαμ­βά­νε­ται και απε­λαύ­νε­ται πίσω στην Κού­βα και αργό­τε­ρα κατα­φεύ­γει στο Μεξι­κό. Ήταν ένας από τους 82 αντάρ­τες που με επι­κε­φα­λής τον Φιντέλ ξεκί­νη­σαν το 1956 από το Μεξι­κό με το θρυ­λι­κό πλοιά­ριο Γκράν­μα και απο­βι­βά­στη­καν στις ακτές της Κού­βας, ξεκι­νώ­ντας τον ένο­πλο αγώνα.

Ως διοι­κη­τής της Δεύ­τε­ρης Φάλαγ­γας, μαζί με τον Τσε, συμ­με­τεί­χε στην κατά­λη­ψη της Σάντα Κλά­ρα, ενώ κρί­σι­μη θεω­ρεί­ται η κατά­λη­ψη από τις στρα­τιω­τι­κές δυνά­μεις, που είχε υπό τις δια­τα­γές του, της πόλης Γιαγκουαχάι.

Ο Καμί­λο μπή­κε πρώ­τος στην Αβά­να στις 2 Γενά­ρη του 1959 και ανα­δεί­χτη­κε από τις επα­να­στα­τι­κές αρχές σε επι­κε­φα­λής των Επα­να­στα­τι­κών ένο­πλων δυνά­με­ων της Κούβας.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο