Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έγκλημα στα Τέμπη: Εντός της ημέρας η πρόταση δυσπιστίας από το ΠΑΣΟΚ που θέλει να φορέσει αντιπολιτευτικό φερετζέ

Εντός της ημέ­ρας ‑το πιθα­νό­τε­ρο μετά τις 3 μ.μ. που έχει προ­γραμ­μα­τι­στεί συνε­δρί­α­ση της Ολο­μέ­λειας της Βου­λής- ανα­μέ­νε­ται να κατα­τε­θεί η πρό­τα­ση δυσπι­στί­ας προς την κυβέρ­νη­ση από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο …θυμή­θη­κε όψι­μα να βάλει αντι­πο­λι­τευ­τι­κό κοστού­μι μπας και περι­σώ­σει τα ποσο­στά του.

Για να γίνει απο­δε­κτή η κατά­θε­ση πρό­τα­σης δυσπι­στί­ας, πρέ­πει να συνο­δεύ­ε­ται από του­λά­χι­στον 50 υπο­γρα­φές βου­λευ­τών (1/6 των βου­λευ­τών), κάτι που θεω­ρεί­ται ότι θα επι­τευ­χθεί, αφού θα συγκε­ντρώ­σει τις υπο­γρα­φές των κομ­μά­των της αντι­πο­λί­τευ­σης. Στη συνέ­χεια θα ακο­λου­θή­σει τρι­ή­με­ρη συζήτηση.

«Ανα­λαμ­βά­νω τη θεσμι­κή πρω­το­βου­λία και καλώ όλα τα κόμ­μα­τα του δημο­κρα­τι­κού τόξου να στα­θούν στο ύψος των περι­στά­σε­ων», δήλω­σε o πρό­ε­δρος του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρου­λά­κης, με αφορ­μή το δημο­σί­ευ­μα για αλλοί­ω­ση των δια­λό­γων του σταθ­μάρ­χη Λάρι­σας με τον μηχα­νο­δη­γό της μοι­ραί­ας αμα­ξο­στοι­χί­ας. Βεβαί­ως, με αυτή την πρω­το­βου­λία δεν μπο­ρεί να ξεχα­στεί η στά­ση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει ψηφί­σει πάνω από το 70% των νομο­σχε­δί­ων της κυβέρ­νη­σης Μητσο­τά­κη και έχει συν­δια­μορ­φώ­σει το πλαί­σιο της απε­λευ­θέ­ρω­σης των σιδη­ρο­δρο­μι­κών συγκοι­νω­νιών που δημιούρ­γη­σε το έδα­φος για το έγκλη­μα των Τεμπων.

Άλλω­στε, το ΠΑΣΟΚ είναι που όλο αυτό το διά­στη­μα, όχι μόνο έβγα­ζε λάδι την Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση, αλλά την παρου­σί­α­ζε ως θεμα­το­φύ­λα­κα της ασφά­λειας των σιδη­ρο­δρο­μι­κών συγκοι­νω­νιών. Το ΠΑΣΟΚ ήταν το ίδιο κόμ­μα που έκα­νε ότι μπο­ρού­σε για να «θάψει» την πρω­το­βου­λία του ΚΚΕ για την σύστα­ση Εξε­τα­στι­κής Επι­τρο­πής, ενώ η Προ­α­να­κρι­τι­κή Επι­τρο­πή που πρό­τει­νε αφο­ρού­σε την οικο­νο­μι­κή ζημιά που προ­κά­λε­σε στην ΕΕ η μη υλο­ποί­η­ση της σύμ­βα­σης 717, υιο­θε­τού­σε δηλα­δή μέχρι κεραί­ας την ευρω­ε­νω­σια­κή λογι­κή του «κόστους — οφέ­λους» που βάζει σε αυτό το ζύγι όλα τα ανα­γκαία μέτρα ασφαλείας.

Όμως, οι εργα­ζό­με­νοι και η νεο­λαία ξέρουν ότι το πραγ­μα­τι­κό δίλημ­μα είναι «τα κέρ­δη τους ή οι ζωές μας», όπως δια­τρά­νω­σαν με τις συγκλο­νι­στι­κές τους κινη­το­ποι­ή­σεις πριν ένα χρό­νο και ξανα­φώ­να­ξαν τώρα στην απερ­γία της 28ης Φλεβάρη.

Από κοντά στο ξέπλυ­μα της ΕΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ που δια του προ­έ­δρου του, Στ. Κασ­σε­λά­κη, παρου­σιά­ζει την Ελλά­δα ως εξαί­ρε­ση από την «ευρω­παϊ­κή κανο­νι­κό­τη­τα», λες και δεν είναι η ίδια μήτρα, τα συμ­φέ­ρο­ντα των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων που δημιουρ­γούν σε κάθε καπι­τα­λι­στι­κό κρά­τος σκάν­δα­λα, δια­φθο­ρά και εγκλή­μα­τα κατά της ζωής του λαού.

Σε άρθρο του στην «Εφη­με­ρί­δα των Συντα­κτών», ο Στ. Κασ­σε­λά­κης ζητά­ει άμε­ση παραί­τη­ση του πρω­θυ­πουρ­γού και προ­κή­ρυ­ξη εκλο­γών, «όπως άλλω­στε θα γινό­ταν σε κάθε δημο­κρα­τι­κή χώρα» μετά τις απο­κα­λύ­ψεις για ένα τερά­στιο σκάν­δα­λο. «Επι­μέ­νω στη διε­νέρ­γεια εκλο­γών ‑και των ευρω­ε­κλο­γών- με την παρου­σία διε­θνών παρα­τη­ρη­τών και προ­σβλέ­πω στη συν­δρο­μή των ευρω­παϊ­κών θεσμών», πρό­σθε­σε, εξω­ρα­ΐ­ζο­ντας προ­κλη­τι­κά τους «ευρω­παϊ­κούς θεσμούς» που είναι σάπιοι μέχρι το μεδούλι.

Η υπό­θε­ση έχει και οσμή σύγκρου­σης επι­χει­ρη­μα­τι­κών συμ­φε­ρό­ντων, χωρίς βέβαια αυτό να παρα­γρά­φει τις ευθύ­νες της κυβέρ­νη­σης για το έγκλη­μα των Τεμπών. Απα­ντώ­ντας στις αιτιά­σεις κυβερ­νη­τι­κών στε­λε­χών ότι δέχε­ται «πόλε­μο από οικο­νο­μι­κά συμ­φέ­ρο­ντα», ο όμι­λος της «Alter Ego» του εφο­πλι­στή Β. Μαρι­νά­κη, που έχει στην κατο­χή του το «Βήμα» (την εφη­με­ρί­δα που έκα­νε τις απο­κα­λύ­ψεις για την αλλοί­ω­ση των δια­λό­γων) κάλε­σε την κυβέρ­νη­ση «αντί να μετέρ­χε­ται εκφρά­σεις που παρα­πέ­μπουν ευθέ­ως στο επι­τε­λι­κό παρα­κρά­τος, να συμ­βάλ­λει απο­φα­σι­στι­κά στη διευ­κό­λυν­ση της Δικαιοσύνης».

ΚΚΕ: Δεν αναγνωρίζουμε στο ΠΑΣΟΚ πραγματικό αντιπολιτευτικό ρόλο

Από την πλευ­ρά του το ΚΚΕ δεν ανα­γνω­ρί­ζει στο ΠΑΣΟΚ και τον πρό­ε­δρό του κανέ­να πραγ­μα­τι­κό και ουσια­στι­κό αντι­πο­λι­τευ­τι­κό ρόλο απέ­να­ντι στην κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, καθώς είναι εκεί­νο το κόμ­μα που όλα αυτά τα χρό­νια έχει στη­ρί­ξει όσο λίγοι την πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης Μητσο­τά­κη και μάλι­στα σε κρί­σι­μα ζητή­μα­τα. Ενώ και στα ζητή­μα­τα που εμφα­νί­ζε­ται να δια­φω­νεί, π.χ. νόμος για τα ιδιω­τι­κά ΑΕΙ, υιο­θε­τεί τη βασι­κή στρα­τη­γι­κή γραμ­μή της ΝΔ, όπως είναι η ανα­θε­ώ­ρη­ση του άρθρου 16 κι ο εξω­ραϊ­σμός της ΕΕ.

Ακό­μη και για το έγκλη­μα των Τεμπών η πρό­τα­σή του αφο­ρού­σε μόνο στη διε­ρεύ­νη­ση αδι­κη­μά­των που σχε­τί­ζο­νται με την οικο­νο­μι­κή ζημία της ΕΕ. Προ­φα­νώς τώρα και κάτω από την επί­δρα­ση των δημο­σκο­πή­σε­ων, ανα­ζη­τά διέ­ξο­δο στα πολι­τι­κά του αδιέξοδα.

Ωστό­σο, εφό­σον κατα­τε­θεί πρό­τα­ση μομ­φής απέ­να­ντι στην κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, το ΚΚΕ θα τη στη­ρί­ξει με το δικό του σκε­πτι­κό, όπως κάνει πάντα.

Άλλω­στε, το ΚΚΕ εκφρά­ζει την μομ­φή του απέ­να­ντι στην κυβέρ­νη­ση της ΝΔ καθη­με­ρι­νά, με την πρω­το­πό­ρα συμ­βο­λή του στους εργα­τι­κούς, λαϊ­κούς και νεα­νι­κούς αγώ­νες που έχουν στρι­μώ­ξει την κυβέρ­νη­ση και στους οποί­ους το ΠΑΣΟΚ ήταν, όχι μόνο προ­κλη­τι­κά απών, αλλά και τις περισ­σό­τε­ρες φορές απέναντι.

Καμία απόπειρα συγκάλυψης δεν πρόκειται να εμποδίσει την αλήθεια για το έγκλημα

Σε σχό­λιό του για το δημο­σί­ευ­μα περί αλλοί­ω­σης των δια­λό­γων, το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Το δημο­σί­ευ­μα του “Βήμα­τος της Κυρια­κής”, που ανα­φέ­ρε­ται σε παρα­ποί­η­ση απο­δει­κτι­κών στοι­χεί­ων του εγκλή­μα­τος των Τεμπών για να ενι­σχυ­θεί από την πρώ­τη στιγ­μή η κυβερ­νη­τι­κή θεω­ρία του “ανθρώ­πι­νου λάθους”, παρα­πέ­μπει ευθέ­ως σε μια ακό­μη προ­σπά­θεια συγκάλυψης.

Τα ερω­τή­μα­τα για το πώς, από ποιους και με ποιων εντο­λή έγι­νε αυτή η παρα­ποί­η­ση, αλλά και πώς έφτα­σαν στα χέρια των “μοντέρ” τα συγκε­κρι­μέ­να στοι­χεία απαι­τούν άμε­σες και σαφείς απαντήσεις.

Καμία από­πει­ρα συγκά­λυ­ψης δεν πρό­κει­ται να εμπο­δί­σει την αλή­θεια να έρθει στο φως».

Πηγή: 902.gr

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο