Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης: Ακυρώθηκε η τελετή βράβευσης της Παλαιστίνιας λογοτέχνιδας Α. Σίμπλι

Σε μια ακό­μα πρά­ξη υπε­ρά­σπι­σης και συστρά­τευ­σης με το ιμπε­ρια­λι­στι­κό κρά­τος του Ισρα­ήλ προ­χώ­ρη­σε μια από τις μεγα­λύ­τε­ρες πολι­τι­στι­κές εκθέ­σεις της Γερμανίας.

Συγκε­κρι­μέ­να η Γερ­μα­νι­κή Λογο­τε­χνι­κή Ενω­ση LitProm απο­φά­σι­σε να ακυ­ρώ­σει την τελε­τή βρά­βευ­σης της Παλαι­στί­νιας λογο­τέ­χνι­δας Αντά­νια Σίμπλι στην Εκθε­ση Βιβλί­ου της Φραν­κφούρ­της «λόγω του πολέ­μου που ξεκί­νη­σε η Χαμάς, κάτω από τον οποίο υπο­φέ­ρουν εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι στο Ισρα­ήλ και την Παλαι­στί­νη». Ετσι κι αλλιώς η Εκθε­ση Βιβλί­ου της Φραν­κφούρ­της έχει ταχθεί υπέρ του Ισρα­ήλ, σκο­πεύ­ο­ντας μάλι­στα να κάνει δρά­σεις για να γίνουν οι φωνές από το Ισρα­ήλ «πιο ορατές».

Το βιβλίο της Α. Σίμπλι με τίτλο «Minor Detail» αφη­γεί­ται την αλη­θι­νή ιστο­ρία του βια­σμού και της δολο­φο­νί­ας μιας Παλαι­στί­νιας, το 1949, από Ισραη­λι­νούς στρατιώτες.

Το 2020 η LitProm το είχε χαρα­κτη­ρί­σει «ένα έργο τέχνης με αυστη­ρή σύν­θε­ση που αφη­γεί­ται τη δύνα­μη των συνό­ρων και το τι κάνουν οι βίαιες συγκρού­σεις στους ανθρώ­πους», όμως ήδη από το καλο­καί­ρι υπήρ­χαν αντι­δρά­σεις στο να δοθεί το βρα­βείο στην Σίμπλι, καθώς όπως έλε­γαν ορι­σμέ­νοι κρι­τι­κοί το βιβλίο της απει­κο­νί­ζει «το κρά­τος του Ισρα­ήλ ως μια μηχα­νή δολοφονίας».

Η από­φα­ση της LitProm προ­κά­λε­σε μεγά­λες αντι­δρά­σεις από συγ­γρα­φείς και εκδό­τες από όλο τον κόσμο, οι οποί­οι κατη­γό­ρη­σαν την Εκθε­ση Βιβλί­ου της Φραν­κφούρ­της ότι με αυτόν τον τρό­πο απο­κλεί­ει τις παλαι­στι­νια­κές φωνές.

Σε ανοι­χτή επι­στο­λή περισ­σό­τε­ροι από 350 συγ­γρα­φείς, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων του Ιρλαν­δού μυθι­στο­ριο­γρά­φου Κολμ Τόι­μπιν, του Αμε­ρι­κα­νο­λί­βυου βρα­βευ­μέ­νου με Πού­λι­τζερ Χισάμ Ματάρ, του Βρε­τα­νού ιστο­ρι­κού Ουί­λιαμ Νταλ­ρίμπλ, εγκα­λούν τους διορ­γα­νω­τές ανα­φέ­ρο­ντας ότι έχουν «την ευθύ­νη να δημιουρ­γούν χώρους για τους Παλαι­στί­νιους συγ­γρα­φείς, για να μπο­ρούν να μοι­ρά­ζουν τις σκέ­ψεις, τα συναι­σθή­μα­τα, τους προ­βλη­μα­τι­σμούς τους για τη λογο­τε­χνία σε αυτούς τους χαλε­πούς και­ρούς και όχι να τα καταπνίγουν».

Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο