Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έκθετο το Βρετανικό Μουσείο: Την επιστροφή των αρχαιοτήτων ζητά και η Κίνα

Την επι­στρο­φή χιλιά­δων κινε­ζι­κών κει­μη­λί­ων λόγω ανη­συ­χιών ότι το μου­σείο του Λον­δί­νου δεν μπο­ρεί πλέ­ον να εγγυ­η­θεί την ασφά­λειά τους, κάλε­σε το Βρε­τα­νι­κό Μου­σείο η κινε­ζι­κή εφη­με­ρί­δα Global Times.

Η έκκλη­ση προς το Βρε­τα­νι­κό Μου­σείο να επι­στρέ­ψει κινε­ζι­κά εκθέ­μα­τα πρό­ε­κυ­ψε μετά το σκάν­δα­λο που έχει ξεσπά­σει με την κλο­πή εκθεμάτων.

Στο άρθρο τους, οι Global Times υπο­στή­ρι­ξαν ότι το παγκο­σμί­ου φήμης μου­σείο απέ­τυ­χε να φρο­ντί­σει σωστά την «πολι­τι­στι­κή περιου­σία που ανή­κει σε άλλες χώρες».

«Τα τερά­στια κενά στη δια­χεί­ρι­ση και την ασφά­λεια των πολι­τι­στι­κών αντι­κει­μέ­νων στο Βρε­τα­νι­κό Μου­σείο που εκτέ­θη­καν από αυτό το σκάν­δα­λο οδή­γη­σαν στην κατάρ­ρευ­ση ενός μακρο­χρό­νιου και ευρέ­ως δια­δε­δο­μέ­νου ισχυ­ρι­σμού ότι «τα ξένα πολι­τι­στι­κά αντι­κεί­με­να προ­στα­τεύ­ο­νται καλύ­τε­ρα στο Βρε­τα­νι­κό Μου­σείο», ανα­φέ­ρε­ται στο κεί­με­νο του κινε­ζι­κού μέσου.

Τόσο η κινε­ζι­κή κυβέρ­νη­ση όσο και το Βρε­τα­νι­κό Μου­σείο δεν έχουν τοπο­θε­τη­θεί επί του θέματος.

«Επιστρέψτε τα αντικείμενα στον αρχικό τους ιδιοκτήτη»

Το hashtag «Βρε­τα­νι­κό Μου­σείο παρα­κα­λώ επι­στρέψ­τε κινε­ζι­κές αρχαιό­τη­τες» ήταν στην κορυ­φή των trends του Weibo μέχρι το μεση­μέ­ρι της Δευτέρας.

«Επι­στρέψ­τε τα αντι­κεί­με­να στον αρχι­κό τους ιδιο­κτή­τη», γρά­φει ένα σχό­λιο που συγκέ­ντρω­σε πάνω από 32.000 likes.

«Τώρα που η χώρα είναι πλού­σια και οι πολί­τες τις πιο ισχυ­ροί, ήρθε η ώρα να έχου­με τους θησαυ­ρούς μας πίσω στο σπί­τι», λέει ένα άλλο σχόλιο.

Ωστό­σο οι εκκλή­σεις αυτές δεν έρχο­νται μόνο από την Κίνα.

Η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση, ζητά επί­σης την επι­στρο­φή των Γλυ­πτών του Παρ­θε­νώ­να, χωρίς ωστό­σο να έχει γίνει κάποια αυστη­ρή ανα­φο­ρά στο θέμα της κλο­πής, ανα­φέ­ρουν οι FT.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από: ieidiseis.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο