Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έκλεψαν 18.530 ευρώ από πολίτη στην Πιερία με μήνυμα στο κινητό

Η Γενι­κή Περι­φε­ρεια­κή Αστυ­νο­μι­κή Διεύ­θυν­ση Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας, καλεί τους πολί­τες με ανα­κοί­νω­σή της, να είναι ιδιαί­τε­ρα προ­σε­κτι­κοί στα μηνύ­μα­τα που δέχο­νται για ηλε­κτρο­νι­κούς τρα­πε­ζι­κούς λογα­ρια­σμούς, με αφορ­μή τη περί­πτω­ση απά­της πολί­τη στην Πιε­ρία, μέσω κινη­τού τηλε­φώ­νου με τη χρή­ση μηνύματος.

Συγκε­κρι­μέ­να, διε­ξά­γε­ται έρευ­να για υπό­θε­ση εξα­πά­τη­σης πολί­τη, απ τον τρα­πε­ζι­κό λογα­ρια­σμό του οποί­ου αφαι­ρέ­θη­καν 18.530 ευρώ.

Το θύμα έλα­βε μήνυ­μα (sms) στο κινη­τό του τηλέ­φω­νο, που εμφα­νι­ζό­ταν ως απο­στο­λέ­ας τρά­πε­ζα και τον ενη­μέ­ρω­νε δήθεν ότι η χρε­ω­στι­κή του κάρ­τα έχει απε­νερ­γο­ποι­η­θεί και θα έπρε­πε να ενερ­γο­ποι­η­θεί εκ νέου.

Για την ενερ­γο­ποί­η­ση έπρε­πε να χρη­σι­μο­ποι­ή­σει υπερ­σύν­δε­σμο (link) που εμφα­νι­ζό­ταν στο μήνυ­μα και τον οδη­γού­σε σε ιστο­σε­λί­δα που προ­σο­μοί­α­ζε την ιστο­σε­λί­δα της τρά­πε­ζας, ζητώ­ντας να εισά­γει το όνο­μα χρή­στη (username) και τον κωδι­κό χρή­στη (password) του τρα­πε­ζι­κού του λογα­ρια­σμού (e‑banking).

Έτσι κατά­φε­ραν να υφαρ­πά­ξουν τα παρα­πά­νω στοι­χεία και να έχουν πλή­ρη πρό­σβα­ση στον τρα­πε­ζι­κό του λογα­ρια­σμό, όπου πραγ­μα­το­ποί­η­σαν 4 εμβά­σμα­τα σε τρα­πε­ζι­κό τους λογα­ρια­σμό, συνο­λι­κού ποσού 18.530 ευρώ.

Με αφορ­μή το παρα­πά­νω περι­στα­τι­κό, η ΕΛ.ΑΣ προ­τρέ­πει τους πολί­τες να είναι ιδιαί­τε­ρα προ­σε­κτι­κοί και σε περί­πτω­ση που λάβουν παρό­μοια ειδο­ποί­η­ση είτε μέσω μηνύ­μα­τος (sms) είτε μέσω ηλε­κτρο­νι­κού ταχυ­δρο­μεί­ου (email), να δια­γρά­φουν το μήνυ­μα και σε καμία περί­πτω­ση να μην «πατά­νε» πάνω στον υπερ­σύν­δε­σμο (link).

Επι­ση­μαί­νε­ται ότι οι τρά­πε­ζες ποτέ δεν στέλ­νουν μηνύ­μα­τα (sms) στο κινη­τό τηλέ­φω­νο ή στο ηλε­κτρο­νι­κό ταχυ­δρο­μείο (emails) των πελα­τών τους, ζητώ­ντας να εισά­γουν το όνο­μα χρή­στη (username) και τον κωδι­κό χρή­στη (password) του τρα­πε­ζι­κού τους λογαριασμού.

belogiannis ploumpidis banner

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο