Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη: Έξι νεκροί και 81 τραυματίες ‑Μια γυναίκα πίσω από την επίθεση

Μια γυναί­κα βρί­σκε­ται πίσω από την επί­θε­ση στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη δήλω­σε ο Τούρ­κος αντι­πρό­ε­δρος Φουάτ Οκτάι.

Σύμ­φω­να με τον τελευ­ταίο απο­λο­γι­σμό που έδω­σε, έξι άνθρω­ποι σκο­τώ­θη­καν και 81 τραυ­μα­τί­στη­καν, εκ των οποί­ων δύο σοβαρά.

«Θεω­ρού­με ότι πρό­κει­ται για μια τρο­μο­κρα­τι­κή επί­θε­ση λόγω της έκρη­ξης βόμ­βας που πυρο­δό­τη­σε μια δρά­στης που ήταν γυναί­κα, σύμ­φω­να με τις πρώ­τες πλη­ρο­φο­ρί­ες», δήλω­σε ο Οκτάι σε δημοσιογράφους.

Ασθε­νο­φό­ρα έσπευ­σαν στο σημείο στην κατά­με­στη λεω­φό­ρο Ιστι­κλάλ, την οποία η αστυ­νο­μία απέ­κλει­σε γρή­γο­ρα. Η περιο­χή, στη συνοι­κία Μπέ­γιο­γλου στο ευρω­παϊ­κό τμή­μα της τουρ­κι­κής μητρό­πο­λης, ήταν γεμά­τη, ως συνή­θως τα σαβ­βα­το­κύ­ρια­κα, από ανθρώ­πους που έκα­ναν ψώνια, από του­ρί­στες και οικογένειες.

Βίντεο που έλα­βε το Reuters δεί­χνει τη στιγ­μή που σημειώ­θη­κε η έκρη­ξη στο κέντρο της λεω­φό­ρου, στέλ­νο­ντας συντρίμ­μια στον αέρα και αφή­νο­ντας ανθρώ­πους να κεί­το­νται στο έδαφος.

«Οι προ­σπά­θειες να νική­σουν την Τουρ­κία και τον τουρ­κι­κό λαό μέσω τρο­μο­κρα­τί­ας θα απο­τύ­χουν σήμε­ρα όπως και στο παρελ­θόν, όπως θα απο­τύ­χουν ξανά στο μέλ­λον», είπε ο Ερντο­γάν σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου πριν ανα­χω­ρή­σει για την Ινδο­νη­σία για να παρευ­ρε­θεί στη σύνο­δο της G20.

«Ο λαός μας μπο­ρεί να είναι βέβαιος ότι οι ένο­χοι πίσω από την επί­θε­ση θα λάβουν την τιμω­ρία που τους αξί­ζει», τόνι­σε, προ­σθέ­το­ντας ότι οι αρχι­κές πλη­ρο­φο­ρί­ες υπο­δη­λώ­νουν ότι «μια γυναί­κα έπαι­ξε ρόλο» στην επίθεση.

Μη επα­λη­θευ­μέ­να πλά­να από μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης δεί­χνουν μια γυναί­κα να αφή­νει μια τσά­ντα κοντά σε πεζούς, ενώ δευ­τε­ρό­λε­πτα αργό­τε­ρα ακο­λού­θη­σε μια έκρη­ξη. Ωστό­σο, οι αρχές υπο­γράμ­μι­σαν ότι η έρευ­να βρί­σκε­ται στο αρχι­κό της στάδιο.

«Θα είναι λάθος να πού­με ότι πρό­κει­ται αναμ­φί­βο­λα για μια τρο­μο­κρα­τι­κή επί­θε­ση, αλλά οι αρχι­κές εξε­λί­ξεις και οι πρώ­τες πλη­ρο­φο­ρί­ες από τον κυβερ­νή­τη μου είναι ότι η επί­θε­ση μυρί­ζει τρο­μο­κρα­τία», συμπλή­ρω­σε ο Τούρ­κος πρόεδρος.

«Άνθρωποι πάγωσαν»

Κανείς δεν έχει ανα­λά­βει την ευθύ­νη για την έκρη­ξη, αλλά η Κων­στα­ντι­νού­πο­λη και άλλες τουρ­κι­κές πόλεις έχουν γίνει στό­χος στο παρελ­θόν από Κούρ­δους αυτο­νο­μι­στές, ισλα­μι­στές μαχη­τές και άλλες οργανώσεις.

«Όταν άκου­σα την έκρη­ξη, πάγω­σα από τον φόβο, οι άνθρω­ποι πάγω­σαν, κοι­τά­ζο­ντας ο ένας τον άλλο. Μετά οι άνθρω­ποι άρχι­σαν να τρέ­χουν μακριά. Τι άλλο μπο­ρεί να κάνει κανείς», είπε ο Μεχ­μέτ Ακούς, 45 ετών, εργα­ζό­με­νος σε ένα εστια­τό­ριο στην Ιστικλάλ.

«Με πήραν τηλέ­φω­νο οι συγ­γε­νείς μου, ξέρουν ότι δου­λεύω στην Ιστι­κλάλ. Τους καθη­σύ­χα­σα», είπε στο Reuters.

Ένα ελι­κό­πτε­ρο πέτα­γε πάνω από το σημείο της έκρη­ξης και πολ­λά ασθε­νο­φό­ρα ήταν σταθ­μευ­μέ­να στην κοντι­νή πλα­τεία Ταξίμ.

Το αστυ­νο­μι­κό τμή­μα Κασι­μπά­σα ανέ­φε­ρε ότι όλες οι αστυ­νο­μι­κές δυνά­μεις του τμή­μα­τος έχουν ανα­πτυ­χθεί στο σημείο, αλλά δεν έδω­σε περισ­σό­τε­ρες λεπτομέρειες.

Τοπι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης ανέ­φε­ραν ότι το γρα­φείο του γενι­κού εισαγ­γε­λέα της Κων­στα­ντι­νού­πο­λης ξεκί­νη­σε έρευ­να για την έκρηξη.

Η Τουρ­κι­κή Ερυ­θρά Ημι­σέ­λη­νος τόνι­σε ότι μονά­δες αίμα­τος μετα­φέ­ρο­νται σε κοντι­νά νοσοκομεία.

Εάν επι­βε­βαιω­θεί, θα είναι η πρώ­τη μεγά­λη έκρη­ξη βόμ­βας στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη εδώ και αρκε­τά χρόνια.

Μια διπλή βομ­βι­στι­κή επί­θε­ση έξω από γήπε­δο ποδο­σφαί­ρου της Κων­στα­ντι­νού­πο­λης τον Δεκέμ­βριο του 2016 σκό­τω­σε 38 άτο­μα και τραυ­μά­τι­σε 155 σε μια επί­θε­ση την ευθύ­νη της οποί­ας ανέ­λα­βε ένα παρα­κλά­δι του Εργα­τι­κού Κόμ­μα­τος του Κουρ­δι­στάν (PKK).

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο