Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έκτη ημέρα καύσωνα στην Ευρώπη, πολύ υψηλές θερμοκρασίες και πυρκαγιές

Μετά τις θερ­μο­κρα­σί­ες ρεκόρ όπου κατα­γρά­φη­καν χθες, Παρα­σκευή, στη νότια Γαλ­λία, που άγγι­ξαν σχε­δόν τους 46 βαθ­μούς Κελ­σί­ου, η πρω­το­φα­νής για μήνα Ιού­νιο ζέστη ανέ­βη­κε προς το βορ­ρά την έκτη ημέ­ρα του καύ­σω­να, πριν αρχί­σει να υπο­χω­ρεί από αύριο Κυριακή.

Επί του παρό­ντος, του­λά­χι­στον οκτώ θάνα­τοι έχουν ανα­φερ­θεί λόγω του καύ­σω­να στη Γαλ­λία (τέσ­σε­ρις, συν ένας ασθε­νής του οποί­ου η κατά­στα­ση της υγεί­ας είναι πολύ κρί­σι­μη), στην Ισπα­νία (δύο) και στην Ιτα­λία (δύο). Τα θύμα­τα είναι συνή­θως ηλι­κιω­μέ­νοι ή εργά­τες που δου­λεύ­ουν σε εργο­τά­ξια. Ωστό­σο, ο απο­λο­γι­σμός αυτός πιθα­νόν να αλλά­ξει, καθώς θάνα­τοι που ανα­φέρ­θη­καν σήμε­ρα σε διά­φο­ρες περιο­χές επήλ­θαν πριν από μέρες.

Ο καύ­σω­νας, εξαι­ρε­τι­κής έντα­σης για μήνα Ιού­νιο, προ­κά­λε­σε πολ­λές φωτιές στις καλ­λιέρ­γειες, ανα­γκά­ζο­ντας μερι­κές φορές την εκκέ­νω­ση σπι­τιών, ενώ μεγά­λες είναι οι ζημιές στους αμπε­λώ­νες της νότιας Γαλ­λί­ας. Κοντά στο Μον­πε­λιέ, οι επαγ­γελ­μα­τί­ες μιλούν για πύρι­νη λαί­λα­πα, όπως είπε η αμπε­λουρ­γός Κατρίν Μπερ­νάρ. “Τα αμπέ­λια ψήθη­καν, οι κου­τσου­πιές ή τα “δέντρα του Ιού­δα” όπως ονο­μά­ζο­νται ξερά­θη­καν τελεί­ως… αυτό συμ­βαί­νει μερι­κές φορές στις αρχές του φθι­νο­πώ­ρου, ενώ έχει περά­σει το καλο­καί­ρι”, λέει ταραγ­μέ­νη. “Δεν συνέ­βη ποτέ στις 29 Ιουνίου”.

“Είμαι 30 χρό­νια αμπε­λουρ­γός. Ουδέ­πο­τε είχα δει αμπέ­λι καμέ­νο από τον καύ­σω­να, όπως χθες”, δηλώ­νει επί­σης ο Ζερόμ Ντε­σπέ, αμπε­λουρ­γός και αντι­πρό­ε­δρος του μεγα­λύ­τε­ρου αγρο­τι­κού συν­δι­κά­του της Γαλλίας.

Χθες, για πρώ­τη φορά από τον 19ο αιώ­να που κρα­τού­νται μετε­ω­ρο­λο­γι­κά δεδο­μέ­να, η γαλ­λι­κή μετε­ω­ρο­λο­γι­κή υπη­ρε­σία κατέ­γρα­ψε 45,9 βαθ­μούς Κελ­σί­ου στην περιο­χή Γκαρντ –όσο μια “κανο­νι­κή ημέ­ρα του Αυγού­στου στην Κοι­λά­δα του Θανά­του” στην Καλι­φόρ­νια, σύμ­φω­να με τη Meteo-France.

Αυτές οι πολύ υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες που έρχο­νται από τη Σαχά­ρα προ­κά­λε­σαν περί­που 40 πυρ­κα­γιές, οι οποί­ες κατέ­στρε­ψαν περισ­σό­τε­ρα από 6.000 στρέμ­μα­τα και περί­που δέκα σπί­τια στη Γκαρντ, για την κατά­σβε­ση των οποί­ων κινη­το­ποιού­νται 750 πυροσβέστες.

Σήμε­ρα, ο “κόκ­κι­νος” συνα­γερ­μός –μέγι­στο επί­πε­δο– σε τέσ­σε­ρις περιο­χές της νότιας Γαλ­λί­ας υπο­χώ­ρη­σε και η περιο­χή επα­νήλ­θε στον “πορ­το­κα­λί” συνα­γερ­μό που άλλω­στε συνε­χί­ζει να επε­κτεί­νε­ται στα τέσ­σε­ρα πέμ­πτα του γαλ­λι­κού εδάφους.

Καθο­ρι­στι­κές οι επό­με­νες ημέρες

Ωστό­σο, ειδι­κά στην Ισπα­νία σήμε­ρα, όπου ο υδράρ­γυ­ρος ξεπέ­ρα­σε κατά πολύ τους 36 βαθ­μούς Κελ­σί­ου στο μεγα­λύ­τε­ρο μέρος της χώρας, ακό­μη και τους 40 βαθ­μούς στη Μαδρί­τη και στο νότο, οι φλό­γες ήταν οι πιο καταστροφικές.

Μια εστία φωτιάς που εκδη­λώ­θη­κε το βρά­δυ της Παρα­σκευ­ής κοντά στην πόλη Αλμο­ρόξ, στην κεντρι­κή Ισπα­νία, κατέ­στρε­ψε του­λά­χι­στον 16.000 στρέμ­μα­τα, σύμ­φω­να με τους πυρο­σβέ­στες. Η πυρ­κα­γιά έφτα­σε στην περιο­χή της Μαδρί­της και σε αυτήν του Τολέ­δο σε από­στα­ση 60 χλμ., όπου ζητή­θη­κε η βοή­θεια πυρο­σβε­στι­κών αερο­σκα­φών Καναντέρ.

Στην Κατα­λο­νία, στη βορειο­α­να­το­λι­κή Ισπα­νία, η πολύ μεγά­λη πυρ­κα­γιά που ξέσπα­σε χθες το πρωί τέθη­κε τελι­κά υπό έλεγ­χο και σήμε­ρα “δεί­χνει να στα­θε­ρο­ποιεί­ται”, σύμ­φω­να με την περι­φε­ρεια­κή κυβέρ­νη­ση, η οποία συνε­χί­ζει να παρα­κο­λου­θεί με αγω­νία τις τελευ­ταί­ες φωτιές. “Οι και­ρι­κές συν­θή­κες παρα­μέ­νουν ακραί­ες σήμε­ρα και οι επό­με­νες ώρες θα είναι καθο­ρι­στι­κές”, προ­σθέ­τει σε ανακοίνωση.

Στη Γαλ­λία, αυτό το Σάβ­βα­το ανα­μέ­νε­ται να είναι η τελευ­ταία μέρα του καύ­σω­να, με τη θερ­μο­κρα­σία να φθά­νει τους 36 βαθ­μούς το από­γευ­μα στο Παρίσι.

Η Βρε­τα­νία μπο­ρεί να έχει μέχρι στιγ­μής σήμε­ρα την πιο ζεστή μέρα του έτους με τις θερ­μο­κρα­σί­ες να φτά­νουν έως και τους 35 βαθ­μούς, σύμ­φω­να με τη μετε­ω­ρο­λο­γι­κή της υπηρεσία.

Αλλά η ζέστη θα είναι ακό­μη απο­πνι­κτι­κή αύριο, Κυρια­κή, στη Γερ­μα­νία, όπου η μετε­ω­ρο­λο­γι­κή υπη­ρε­σία φοβά­ται για θερ­μο­κρα­σία-ρεκόρ 39 βαθ­μών Κελ­σί­ου, μετά τους 29 έως τους 36 βαθ­μούς σήμε­ρα. Οι πολύ υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες θα αρχί­σουν να υπο­χω­ρούν από τη Δευ­τέ­ρα, αλλά η ζέστη θα συνεχιστεί.

Σύμ­φω­να με τις γερ­μα­νι­κές ειδι­κές υπη­ρε­σί­ες, η μέση θερ­μο­κρα­σία για τον Ιού­νιο στη χώρα είναι ήδη κατά 4 βαθ­μούς υψη­λό­τε­ρη σε σχέ­ση με αυτές του Ιου­νί­ου παγκο­σμί­ως την περί­ο­δο ανα­φο­ράς 1981–2010.

Υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες ανα­μέ­νο­νται επί­σης στην κεντρι­κή και τη βόρεια Ιτα­λία, με 35 βαθ­μούς Κελ­σί­ου στην Τοσκά­νη και στο Λάτσιο στην κεντρο­δυ­τι­κή Ιτα­λία. Τα νοσο­κο­μεία στην οικο­νο­μι­κή πρω­τεύ­ου­σα, το Μιλά­νο, είχαν μια αύξη­ση 35% στα επεί­γο­ντα περι­στα­τι­κά λόγω του καύ­σω­να, σύμ­φω­να με τα τοπι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης. Η ζήτη­ση για ηλε­κτρι­κή ενέρ­γεια στην πόλη έχει αυξη­θεί καθώς οι πολί­τες κατα­φεύ­γουν στον κλι­μα­τι­σμό με απο­τέ­λε­σμα να προ­κα­λού­νται δια­κο­πές ρεύ­μα­τος σε κατα­στή­μα­τα και εστιατόρια.

Θερ­μο­κρα­σί­ες ρεκόρ τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες για Ιού­νιο μήνα κατα­γρά­φη­καν και στο Πιε­μό­ντε της Ιτα­λί­ας που ο υδράρ­γυ­ρος έφθα­σε τους 40 βαθ­μούς, και ήδη 38,9 βαθ­μούς την Πέμ­πτη στην Τσε­χία και 38,6 βαθ­μούς στη Γερμανία.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο