Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ένας από τους πιο ζεστούς Ιανουάριους των τελευταίων ετών υπήρξε ο φετινός

Ένας από τους πιο ζεστούς Ιανουά­ριους των τελευ­ταί­ων ετών υπήρ­ξε ο φετι­νός. Η μέση μηνιαία τιμή της μέγι­στης θερ­μο­κρα­σί­ας τον Ιανουά­ριο 2023 ήταν η υψη­λό­τε­ρη των τελευ­ταί­ων 14 ετών στο μεγα­λύ­τε­ρο μέρος της χώρας, σύμ­φω­να με το δίκτυο 53 μετε­ω­ρο­λο­γι­κών σταθ­μών του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθηνών/meteo.gr που λει­τουρ­γούν ανελ­λι­πώς από το 2010 μέχρι σήμερα.

Ο φετι­νός Ιανουά­ριος ήταν ο θερ­μό­τε­ρος, του­λά­χι­στον από το 2010, στη Βόρεια Ελλά­δα, στη Θεσ­σα­λία, στην Πελο­πόν­νη­σο και στα Νησιά του Αιγαί­ου (εκτός Κρή­της). Στις υπό­λοι­πες περιο­χές κατα­τάσ­σε­ται ως ο δεύ­τε­ρος θερ­μό­τε­ρος, πίσω από το 2014 για τη Δυτι­κή Ελλά­δα, και πίσω από το 2021 για τη Στε­ρεά Ελλά­δα και την Κρήτη.

Στη Βόρεια Ελλά­δα και στη Θεσ­σα­λία κατα­γρά­φη­καν οι περισ­σό­τε­ρες ημέ­ρες με θετι­κές απο­κλί­σεις θερ­μο­κρα­σί­ας. Στο Μακρο­χώ­ρι Βέροιας, 29 από τις 31 ημέ­ρες του μήνα ήtαν θερ­μό­τε­ρες από τη μέση τιμή της περιό­δου 2010–2019, όπως και στα Τρί­κα­λα και στο Δίον, όπου 28 ημέ­ρες κατα­γρά­φη­καν θετι­κές αποκλίσεις.

Στην Αθή­να η μέση μηνιαία τιμή από­κλι­σης της μέγι­στης θερ­μο­κρα­σί­ας ήταν +1,8°C, με 25 ημέ­ρες να είναι θερ­μό­τε­ρες από τα κανο­νι­κά για την επο­χή επί­πε­δα, και στη Θεσ­σα­λο­νί­κη κατα­γρά­φη­κε ο πιο θερ­μός Ιανουά­ριος από το 2010, με θετι­κή από­κλι­ση +3,6°C και 24 ημέ­ρες θετι­κών απο­κλί­σε­ων θερ­μο­κρα­σί­ας. Ένα ακό­μη ενδια­φέ­ρον στοι­χείο είναι ότι σε κανέ­ναν μετε­ω­ρο­λο­γι­κό σταθ­μό δεν κατα­γρά­φη­καν αρνη­τι­κές μέσες μηνιαί­ες απο­κλί­σεις θερμοκρασίας.

 

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο