Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καλλιτεχνικά Σωματεία: Μεγάλη η συμμετοχή στην απεργία — Συλλαλητήριο σήμερα στο Σύνταγμα

Οι χώροι Πολι­τι­σμού «σιώ­πη­σαν» από το πρωί της Τετάρ­της. Η μεγά­λη επι­τυ­χία της πρώ­της μέρας της απερ­γί­ας δίνει ώθη­ση για ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρη συμ­με­το­χή στο μεγά­λο παν-καλ­λι­τε­χνι­κό συλ­λα­λη­τή­ριο στις 12 το μεση­μέ­ρι της Πέμ­πτης, στο Σύνταγμα.

Η συμ­με­το­χή είναι πρω­το­φα­νής! Δεκά­δες είναι τα θέα­τρα σε όλη τη χώρα που απερ­γούν, ενώ τις προη­γού­με­νες μέρες τα αιτή­μα­τα των ηθο­ποιών γίνο­νταν δεκτά με χει­ρο­κρο­τή­μα­τα από το κοι­νό, το οποίο ενη­μέ­ρω­ναν από σκη­νής μετά την ολο­κλή­ρω­ση της παρά­στα­σης. Το ένα μετά το άλλο τα σίριαλ δια­κό­πτουν τα γυρί­σμα­τά τους λόγω της συμ­με­το­χής των ηθο­ποιών, των τεχνι­κών στην απερ­γία. Μου­σι­κά σχή­μα­τα ακύ­ρω­σαν τις προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες εμφα­νί­σεις τους, ενώ η λίστα με τα ωδεία όλης της χώρας που απερ­γούν συνε­χώς μεγα­λώ­νει. Ηδη το Σωμα­τείο Ελλή­νων Ηθο­ποιών στη Γενι­κή Συνέ­λευ­σή του πήρε από­φα­ση για απερ­γία την Τετάρ­τη 8 Φλεβάρη.

Οι πρω­το­βου­λί­ες που πήραν στο κέντρο της Αθή­νας οι σπου­δα­στές των σχο­λών χορού, θεά­τρου και κινη­μα­το­γρά­φου έδι­ναν τον τόνο, ενώ ενη­μέ­ρω­ναν και τον κόσμο για τα δίκαια αιτή­μα­τά τους.

Με χαμό­γε­λο έγι­νε δεκτή και η ακύ­ρω­ση, από τη διοί­κη­ση της Εθνι­κής Λυρι­κής Σκη­νής των δύο παρα­στά­σε­ων, που ήταν προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες για χτες, μπρο­στά στη θέλη­ση των εργα­ζο­μέ­νων, αλλά και στον φόβο που προ­κά­λε­σε το κάλε­σμα για κινη­το­ποί­η­ση στις εγκα­τα­στά­σεις της Λυρι­κής. «Η σημε­ρι­νή επι­τυ­χία δεί­χνει ποια είναι η δύνα­μή μας, ποιο είναι το όπλο μας, ποιος είναι ο μονα­δι­κός δρό­μος που πρέ­πει να ακο­λου­θή­σου­με για να διεκ­δι­κή­σου­με τα δίκια μας. Κι αυτός ο δρό­μος γίνε­ται φωτει­νός όσο μεγα­λώ­νει η αλλη­λεγ­γύη των εργα­ζο­μέ­νων, όσο πιο δυνα­τό είναι το κοι­νό μέτω­πο, όσο οι εργα­ζό­με­νοι είμα­στε μια γρο­θιά απέ­να­ντι στις επι­διώ­ξεις διοί­κη­σης και κυβέρ­νη­σης», σημεί­ω­σε σε σχε­τι­κή ανα­κοί­νω­ση το Σωμα­τείο Εργα­ζο­μέ­νων της Εθνι­κής Λυρι­κής Σκη­νής. Ενώ ο Πανελ­λή­νιος Μου­σι­κός Σύλ­λο­γος υπο­γραμ­μί­ζει ότι «η σημε­ρι­νή νίκη ας γίνει παρά­δειγ­μα σε όλους τους εργα­ζό­με­νους στον Πολι­τι­σμό για το πώς ο αγώ­νας μας μπο­ρεί να σπά­σει την αδιάλ­λα­κτη στά­ση ακό­μα και της πιο σκλη­ρής εργο­δο­σί­ας με άμε­ση δια­σύν­δε­ση με το κράτος».

Θορυ­βη­μέ­νη η κυβέρ­νη­ση μετά τις μαζι­κές κινη­το­ποι­ή­σεις των καλ­λι­τε­χνών, που κρα­τούν πάνω από έναν μήνα, για την από­συρ­ση του ΠΔ 85/22 που υπο­βάθ­μι­ζε τις σπου­δές τους, κατέ­θε­σε τρο­πο­λο­γία για το συγκε­κρι­μέ­νο Διά­ταγ­μα. Οι καλ­λι­τέ­χνες όχι μόνο δεν «τσί­μπη­σαν» αλλά ανέ­δει­ξαν ότι με το τέχνα­σμα της εξαί­ρε­σής τους η κυβέρ­νη­ση προ­χω­ρά σε νέα επί­θε­ση στα μισθο­λο­γι­κά τους δικαιώ­μα­τα ενερ­γο­ποιώ­ντας μνη­μο­νια­κό νόμο που προ­βλέ­πει πως οι αμοι­βές θα καθο­ρί­ζο­νται από τον εκά­στο­τε υπουρ­γό με Υπουρ­γι­κή Από­φα­ση, ενώ δεν επα­νέρ­χο­νται οι αμοι­βές των καλ­λι­τε­χνών σε ΤΕ. Μάλι­στα, αυτό το μέτρο επε­κτεί­νε­ται και στους ΟΤΑ, όπου έως τώρα δεν ίσχυε. Αυτό μετα­φρά­ζε­ται σε μειώ­σεις μισθών και κατάρ­γη­ση του δικαιώ­μα­τος για ΣΣΕ. Ταυ­τό­χρο­να η κυβέρ­νη­ση παρα­πέ­μπει σε επι­τρο­πές το δίκαιο αίτη­μα των καλ­λι­τε­χνών για ουσια­στι­κή ανα­βάθ­μι­ση των καλ­λι­τε­χνι­κών σπου­δών, αίτη­μα που με ευθύ­νη όλων των κυβερ­νή­σε­ων είναι στον «αέρα».

Οι καλ­λι­τέ­χνες, οι εργα­ζό­με­νοι στον χώρο του Πολι­τι­σμού, οι σπου­δα­στές των καλ­λι­τε­χνι­κών σχο­λών με μια φωνή προ­βάλ­λουν τα δίκαια αιτή­μα­τά τους για τις σπου­δές και τη δου­λειά που δικαιού­νται. Κλι­μα­κώ­νουν τις διεκ­δι­κή­σεις τους για μια Εκπαί­δευ­ση που τους αξί­ζει αλλά και για όρους αμοι­βής και εργα­σί­ας που να τους επι­τρέ­πουν να ζουν από την άσκη­ση της Τέχνης τους κι όχι να την έχουν σαν πάρερ­γο. Παλεύ­ουν για συγκρό­τη­ση δημό­σιων και δωρε­άν ανώ­τα­των καλ­λι­τε­χνι­κών σχο­λών στα πανε­πι­στή­μια που να καλύ­πτουν τα αντι­κεί­με­να των ηθο­ποιών, των χορευ­τών, των μου­σι­κών, των σκη­νο­θε­τών και για Συλ­λο­γι­κές Συμ­βά­σεις Εργα­σί­ας παντού!

Σε 3ωρη στά­ση εργα­σί­ας προ­χω­ρά αύριο η Εκτε­λε­στι­κή Επι­τρο­πή της ΑΔΕΔΥ, από 11.00 έως 14.00, για τη διευ­κό­λυν­ση των εργα­ζο­μέ­νων των καλ­λι­τε­χνι­κών ειδι­κο­τή­των να συμ­με­τά­σχουν στη συγκέ­ντρω­ση, ενώ τη συμ­με­το­χή τους ανα­κοί­νω­σαν και οι εργα­ζό­με­νοι του υπουρ­γεί­ου Πολι­τι­σμού στον χώρο της πολι­τι­στι­κής κλη­ρο­νο­μιάς που παλεύ­ουν ενά­ντια στο νομο­σχέ­διο για την απο­κο­πή των μεγά­λων μου­σεί­ων της χώρας από την Αρχαιο­λο­γι­κή Υπη­ρε­σία, σημειώ­νο­ντας ότι «ο κόσμος του Πολι­τι­σμού απα­ντά ενωμένος».

Παν-καλ­λι­τε­χνι­κό συλ­λα­λη­τή­ριο θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί και στη Θεσ­σα­λο­νί­κη στις 12 το μεση­μέ­ρι στο Αγαλ­μα Βενι­ζέ­λου, ενώ η Α’ ΕΛΜΕ Θεσ­σα­λο­νί­κης προ­κη­ρύσ­σει 3ωρες στά­σεις εργα­σί­ας (8 π.μ. — 11 π.μ. και 6 μ.μ. — 9 μ.μ.) συμπλη­ρω­μα­τι­κές προς τις στά­σεις εργα­σί­ας της ΟΛΜΕ, για όσες και όσους εκπαι­δευ­τι­κούς καλ­λι­τε­χνι­κών μαθη­μά­των επι­θυ­μούν να συμ­με­τά­σχουν στην κινητοποίηση.

Στη Λάρι­σα οι εργα­ζό­με­νοι στον χώρο του Πολι­τι­σμού συνε­χί­ζουν την πολύ­μορ­φη δρα­στη­ριό­τη­τά τους με συγκέ­ντρω­ση στις 11 το πρωί στο Α’ Αρχαίο Θέα­τρο, ενώ την Κυρια­κή 5 Φλε­βά­ρη στις 11.30 π.μ. στο Εργα­τι­κό Κέντρο Λάρι­σας, οργα­νώ­νε­ται ανοι­χτή Γενι­κή Συνέ­λευ­ση από το Παράρ­τη­μα Λάρι­σας του ΠΜΣ με καλε­σμέ­νους καλ­λι­τέ­χνες όλων των ειδι­κο­τή­των για την εκτί­μη­ση των εξε­λί­ξε­ων, των κινη­το­ποι­ή­σε­ων, καθώς και τον προ­γραμ­μα­τι­σμό του επό­με­νου δια­στή­μα­τος. Την απερ­γία στη­ρί­ζουν η διοί­κη­ση του Εργα­τι­κού Κέντρου, οι καθη­γη­τές χορού και μου­σι­κής της Ανώ­τε­ρης Σχο­λής Χορού του δήμου Λαρι­σαί­ων και οι καθη­γη­τές χορού στη Δημο­τι­κή Σχο­λή Μπα­λέ­του, ο Σύλ­λο­γος Καθη­γη­τών του Δημο­τι­κού Ωδείου.

902.gr

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο