Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ένας φορτιστής για όλα στην ΕΕ

Το Συμ­βού­λιο των υπουρ­γών έδω­σε σήμε­ρα την τελι­κή του έγκρι­ση σχε­τι­κά με την οδη­γία για τον κοι­νό φορ­τι­στή. Αυτό σημαί­νει ότι το 2024, μια θύρα USB‑C θα κατα­στεί υπο­χρε­ω­τι­κή για μια ολό­κλη­ρη σει­ρά ηλε­κτρο­νι­κών συσκευών, όπως κινη­τά τηλέ­φω­να, ταμπλέ­τες και ακου­στι­κά. Δεν θα είναι πλέ­ον απα­ραί­τη­τη η αγο­ρά δια­φο­ρε­τι­κού φορ­τι­στή κάθε φορά που κάποιος απο­κτά νέο κινη­τό τηλέ­φω­νο ή παρό­μοια συσκευή: τα πάντα θα μπο­ρούν μπο­ρούν να επα­να­φορ­τι­στούν χρη­σι­μο­ποιώ­ντας τον ίδιο φορτιστή.

Η ύπαρ­ξη κοι­νού φορ­τι­στή θα διευ­κο­λύ­νει τους κατα­να­λω­τές και θα μειώ­σει σημα­ντι­κά τα ηλε­κτρο­νι­κά απόβλητα.

Οι νέοι κανόνες

Οι νέοι κανό­νες θα κάνουν υπο­χρε­ω­τι­κή τη θύρα φόρ­τι­σης USB‑C για μια ολό­κλη­ρη σει­ρά ηλε­κτρο­νι­κών συσκευών. Αυτό σημαί­νει ότι οι περισ­σό­τε­ρες συσκευ­ές θα μπο­ρούν να φορ­τι­στούν χρη­σι­μο­ποιώ­ντας τον ίδιο φορ­τι­στή. Για να γνω­ρί­ζουν οι κατα­να­λω­τές τι ακρι­βώς αγο­ρά­ζουν, η οδη­γία εισά­γει ένα εικο­νό­γραμ­μα που προσ­διο­ρί­ζει εάν μια νέα συσκευή συνο­δεύ­ε­ται από φορ­τι­στή και μια ετι­κέ­τα που υπο­δει­κνύ­ει την από­δο­ση φόρτισης.

Η οδη­γία επι­τρέ­πει επί­σης στους κατα­να­λω­τές να επι­λέ­ξουν εάν θα αγο­ρά­σουν μια νέα συσκευή με ή χωρίς φορ­τι­στή. Αυτό όχι μόνο θα εξοι­κο­νο­μή­σει χρή­μα­τα από τους κατα­να­λω­τές, αλλά θα μειώ­σει επί­σης τα ηλε­κτρο­νι­κά από­βλη­τα που σχε­τί­ζο­νται με την παρα­γω­γή, τη μετα­φο­ρά και την απόρ­ρι­ψη των φορ­τι­στών. Τέσ­σε­ρα χρό­νια μετά την έναρ­ξη ισχύ­ος της οδη­γί­ας, η Επι­τρο­πή θα αξιο­λο­γή­σει εάν αυτός ο δια­χω­ρι­σμός των πωλή­σε­ων θα πρέ­πει να κατα­στεί υποχρεωτικός.

Αν και γίνε­ται πιο δημο­φι­λής, η ασύρ­μα­τη φόρ­τι­ση δεν έχει ακό­μη εναρ­μο­νι­στεί σε όλες τις συσκευ­ές. Για να μπο­ρέ­σει αυτή η τεχνο­λο­γία να γίνει δια­θέ­σι­μη για περισ­σό­τε­ρες συσκευ­ές, η Επι­τρο­πή θα εργα­στεί για την εναρ­μό­νι­ση της ασύρ­μα­της φόρ­τι­σης για ηλε­κτρο­νι­κές συσκευ­ές και τη δια­λει­τουρ­γι­κό­τη­τα με βάση τις τεχνο­λο­γι­κές εξελίξεις.

 Κατηγορίες σχετικών συσκευών

Οι νέοι κανό­νες θα ισχύ­ουν για ένα ευρύ φάσμα φορη­τών συσκευών:

- κινη­τά τηλέφωνα

- ταμπλέ­τες και ηλε­κτρο­νι­κοί αναγνώστες

- ψηφια­κές φωτο­γρα­φι­κές μηχα­νές και κον­σό­λες βιντεοπαιχνιδιών

- ακου­στι­κά και φορη­τά ηχεία

- ασύρ­μα­τα ποντί­κια και πληκτρολόγια

- φορη­τά συστή­μα­τα πλοήγησης

Επι­πλέ­ον, όλοι οι φορη­τοί υπο­λο­γι­στές θα καλύ­πτο­νται επί­σης από τους νέους κανό­νες 40 μήνες μετά την έναρ­ξη ισχύ­ος της οδηγίας.

Ιστορικό-

Το 2020, οι κατα­να­λω­τές της ΕΕ αγό­ρα­σαν περί­που 420 εκα­τομ­μύ­ρια ηλε­κτρο­νι­κές συσκευ­ές και, κατά μέσο όρο, δια­θέ­τουν τρεις φορ­τι­στές για να φορ­τί­ζουν αυτές τις ηλε­κτρο­νι­κές συσκευ­ές — εκ των οποί­ων χρη­σι­μο­ποιούν τακτι­κά δύο. Παρό­λα αυτά, το 38% των κατα­να­λω­τών ανα­φέ­ρει ότι αντι­με­τώ­πι­σε προ­βλή­μα­τα με τη φόρ­τι­ση των συσκευών επει­δή δεν υπήρ­χε δια­θέ­σι­μος συμ­βα­τός φορ­τι­στής. Για την αντι­με­τώ­πι­ση αυτών των ζητη­μά­των, στις 23 Σεπτεμ­βρί­ου 2021 η Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή υπέ­βα­λε πρό­τα­ση για έναν κοι­νό φορτιστή.

Στις 26 Ιανουα­ρί­ου 2022, λιγό­τε­ρο από έξι μήνες μετά την έναρ­ξη των δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων στο Συμ­βού­λιο, τα κρά­τη μέλη συμ­φώ­νη­σαν ομό­φω­να για τη θέση του Συμ­βου­λί­ου σχε­τι­κά με την οδη­γία για τον κοι­νό φορτιστή.

Στις 7 Ιου­νί­ου 2022, το Συμ­βού­λιο και το Ευρω­παϊ­κό Κοι­νο­βού­λιο κατέ­λη­ξαν σε προ­σω­ρι­νή συμ­φω­νία για την οδη­γία για τον κοι­νό φορ­τι­στή, η οποία εγκρί­θη­κε από τους εκπρο­σώ­πους των κρα­τών μελών της ΕΕ στις 29 Ιου­νί­ου 2022.

Κώστας Καρυω­τά­κης ΑΠΑΝΤΑ μια άλλη ανάγνωση

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο