Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ένα ακόμη εργοδοτικό έγκλημα, με νεκρούς εργάτες θύματα στον βωμό του κέρδους

🔳  Ο θάνατος των εργατών κέρδη στις τσέπες του κεφαλαίου

Το τελευ­ταίο εργο­δο­τι­κό έγκλη­μα, με θύμα­τα τρεις εργά­τες, που έρχε­ται να προ­στε­θεί στη μακρά μαύ­ρη λίστα της εργο­δο­σί­ας και της κυβέρ­νη­σης, της πολι­τι­κής που λογα­ριά­ζει σαν «κόστος» την προ­στα­σία της ζωής των εργα­ζο­μέ­νων, έρχε­ται να προ­στε­θεί στα απα­νω­τά χτυ­πή­μα­τα της «απε­λευ­θε­ρω­μέ­νης» Ενέργειας.
Εργο­λα­βο­ποί­η­ση, προ­σω­πι­κό με ημε­ρο­μη­νία λήξης, εξο­ντω­τι­κή δου­λειά, απαρ­χαιω­μέ­νες υπο­δο­μές και μέσα στρώ­νουν το έδα­φος για τέτοια τρα­γι­κά δυστυ­χή­μα­τα.
Ταυ­τό­χρο­να, η κυβερ­νη­τι­κή πολι­τι­κή, προ­μη­νύ­ει τη χει­ρο­τέ­ρευ­ση των συν­θη­κών δου­λειάς, όπως με τα 10ωρα, που απο­τε­λούν έναν ακό­μα …σίγου­ρο δρό­μο για περισ­σό­τε­ρα κέρ­δη αλλά και θύμα­τα — εργάτες.
Τρεις εργαζόμενοι νεκροί από ηλεκτροπληξία Γυμνό Ερέτριας Εύβοια 1 Απρ 2020

Σε αυτό το έδα­φος, της φθη­νής εργα­τι­κής δύνα­μης, προ­σελ­κύ­ο­νται επεν­δύ­σεις και «χτί­ζε­ται» το αφή­γη­μα της Ελλά­δας — κόμ­βου Ενέρ­γειας, ένα όρα­μα της αστι­κής τάξης, που περι­λαμ­βά­νει άλλω­στε και την Εύβοια, ως την περι­βό­η­τη «μπα­τα­ρία» της χώρας.

▪️ Στο μετα­ξύ «Τα αίτια του εργα­τι­κού δυστυ­χή­μα­τος διερευνώνται»…
Την έρευ­να για τα ακρι­βή αίτια που προ­κά­λε­σαν το εργα­τι­κό δυστύ­χη­μα έχει ανα­λά­βει το ΑΤ Ερέτριας.
Χθες το μεση­μέ­ρι είχαν προ­σα­χθεί για κατά­θε­ση ο εργο­δη­γός, ο μηχα­νι­κός και η επι­βλέ­που­σα του έργου, ενώ το βρά­δυ οι προ­σα­γω­γές μετα­τρά­πη­καν σε συλ­λή­ψεις με κατη­γο­ρί­ες για ανθρω­πο­κτο­νία εξ αμε­λεί­ας και πρό­κλη­ση σωμα­τι­κών βλα­βών.
Μέσα από την έρευ­να ανα­μέ­νε­ται να δοθούν απα­ντή­σεις σε μια σει­ρά από ερω­τή­μα­τα που προ­κύ­πτουν, όπως για­τί κατά τη διάρ­κεια των εργα­σιών δεν είχε γίνει δια­κο­πή στη μετα­φο­ρά ρεύ­μα­τος στο δίκτυο της μέσης τάσης, που τελι­κά σκό­τω­σε τους εργά­τες, που μάλ­λον ‑όπως στις περισ­σό­τε­ρες περι­πτώ­σεις, θα την πλη­ρώ­σει «ο ανθρώ­πι­νος παρά­γο­ντας», μακριά από τα πραγ­μα­τι­κά αίτια και αιτί­ους.

Νεκροί από ηλεκτροπληξία Εργοδοτικό έγκλημα

Να επι­ση­μά­νου­με πως αρχι­κά το εργο­δο­τι­κό έγκλη­μα, αν και έγι­νε γνω­στό με λεπτο­μέ­ρειες από τον τοπι­κό ηλε­κτρο­νι­κό τύπο, δεδο­μέ­νου πως συνέ­βη δίπλα στα σπί­τια παρου­σία 10άδων μαρ­τύ­ρων, παρου­σιά­στη­κε σε λίγες γραμ­μές από τα μεγά­λα ειδη­σε­ο­γρα­φι­κά (ΑΠΕ CNN κλπ), μαζί με την «ανα­κοί­νω­ση του Ομί­λου ΕΛΛΑΚΤΩΡ για το εργα­τι­κό δυστύ­χη­μα στο Γυμνό Ευβοί­ας» όπου ‑με περισ­σή υπο­κρι­σία μιλά για “συνα­δέλ­φους”!! …  «η εται­ρεία εκφρά­ζει τη δέσμευ­σή της να στα­θεί δίπλα στις οικο­γέ­νειες των θυμά­των και του τραυ­μα­τία συνα­δέλ­φου μας».

Όσο για τα τηλε­ο­πτι­κά δελ­τία ειδή­σε­ων, στά­θη­καν στην παρα­φι­λο­λο­γία της «κακιάς ώρας» και στο «διε­ρευ­νώ­νται τυχόν ευθύ­νες», απο­κρύ­πτο­ντας επι­με­λώς τις ανα­κοι­νώ­σεις τόσο του ΠΑΜΕ και του Σωμα­τεί­ου Ενέρ­γειας όσο και του ΚΚΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο