Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ένταση στις σχέσεις Βελιγραδίου-Πρίστινας: Εμπάργκο στα σερβικά προϊόντα από την κυβέρνηση του Κοσόβου

Η σύλ­λη­ψη τριών Κοσο­βά­ρων αστυ­νο­μι­κών από την σερ­βι­κή αστυ­νο­μία, την περα­σμέ­νη Τετάρ­τη 14 Ιου­νί­ου, εντεί­νει την αντι­πα­ρά­θε­ση ανά­με­σα στο Βελι­γρά­δι και την Πρί­στι­να. Όπως ισχυ­ρί­ζο­νται οι σερ­βι­κές αρχές, οι αστυ­νο­μι­κοί αυτοί εισήλ­θαν οπλι­σμέ­νοι στο έδα­φος της κεντρι­κής Σερ­βί­ας, κάτι που απορ­ρί­πτει η Πρί­στι­να υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι πρό­κει­ται για απαγωγή.

Η κυβέρ­νη­ση του Κοσό­βου σε αντί­ποι­να επέ­βα­λε την απα­γό­ρευ­ση εισα­γω­γής σερ­βι­κών προ­ϊ­ό­ντων. Στις συνο­ρια­κές δια­βά­σεις από την Σερ­βία προς το Κόσο­βο έχουν ακι­νη­το­ποι­η­θεί δεκά­δες φορ­τη­γά που φέρουν σερ­βι­κές πινα­κί­δες κυκλο­φο­ρί­ας και στα οποία οι τελω­νεια­κές αρχές του Κοσό­βου δεν επι­τρέ­πουν την είσο­δο. Τα προ­ϊ­ό­ντα, που εισά­γο­νται στο Κόσο­βο από την Σερ­βία, προ­ο­ρί­ζο­νται κυρί­ως για τις περιο­χές όπου ο σερ­βι­κός πλη­θυ­σμός απο­τε­λεί πλειοψηφία.

Η αντι­πα­ρά­θε­ση αυτή ενι­σχύ­ει την έντα­ση και στον βορ­ρά του Κοσό­βου. Το υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών ανα­κοί­νω­σε ότι το βρά­δυ της Πέμ­πτης σημειω­θή­καν τρία επει­σό­δια στις πόλεις Βόρεια Μιτρό­βι­τσα και Ζβέ­τσαν. Σε δύο περι­πτώ­σεις άγνω­στοι πέτα­ξαν χει­ρο­βομ­βί­δες κρό­του έξω από αστυ­νο­μι­κά τμή­μα­τα ενώ πετρο­βο­λή­θη­κε και περι­πο­λι­κό όχη­μα της αστυ­νο­μί­ας. Στην πόλη Ζβέ­τσαν επί­θε­ση με πέτρες δέχθη­καν και δημο­σιο­γρά­φοι της δημό­σιας τηλε­ό­ρα­σης του Κοσό­βου με απο­τέ­λε­σμα να υπο­στεί ζημιές το αυτο­κί­νη­το στο οποίο επέβαιναν.

Στο μετα­ξύ, η ΕΕ και οι ΗΠΑ κατα­βάλ­λουν προ­σπά­θειες για την απο­κλι­μά­κω­ση της έντασης.

Ο ύπα­τος εκπρό­σω­πος Εξω­τε­ρι­κής πολι­τι­κής της ΕΕ Ζοζέπ Μπο­ρέλ δήλω­σε ότι την επό­με­νη εβδο­μά­δα θα διορ­γα­νώ­νει συνά­ντη­ση στις Βρυ­ξέλ­λες του προ­έ­δρου της Σερ­βί­ας Αλε­ξά­νταρ Βού­τσιτς με τον πρω­θυ­πουρ­γό του Κοσό­βου ‘Αλμπιν Κούρ­τι. Οι ΗΠΑ δια του εκπρο­σώ­που Τύπου του Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ Μάθιου Μίλερ κάλε­σαν τις δύο πλευ­ρές να κάνουν βήμα­τα για την απο­κλι­μά­κω­ση της έντα­σης και ζήτη­σαν από την Σερ­βία να αφή­σει ελεύ­θε­ρους τους τρεις Κοσο­βά­ρους αστυνομικούς.

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο