Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έχουν παρενέργειες τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού;

Περισ­σό­τε­ρες από 13 δισε­κα­τομ­μύ­ρια δόσεις εμβο­λί­ων χορη­γή­θη­καν παγκο­σμί­ως κατά τη διάρ­κεια της παν­δη­μί­ας του κορω­νοϊ­ού — μόνο στη Γερ­μα­νία χορη­γή­θη­καν 192 εκα­τομ­μύ­ρια δόσεις, αριθ­μός ρεκόρ για εμβο­λια­σμούς κατά της ίδιας ασθέ­νειας μέσα σε τόσο σύντο­μο χρο­νι­κό διάστημα.

Όμως ορι­σμέ­νοι αντι­με­τώ­πι­σαν ποι­κί­λα και ενί­ο­τε σοβα­ρά συμ­πτώ­μα­τα μετά τον εμβο­λια­σμό τους, αδυ­να­τώ­ντας πλέ­ον να ζήσουν μια φυσιο­λο­γι­κή ζωή. Τώρα, κάποιοι ζητούν από την εται­ρεία κατα­σκευ­ής εμβο­λί­ων BioNTech απο­ζη­μιώ­σεις για τις βλά­βες που υπέστησαν.

Τι είναι το σύνδρομο Post-Vac;

Πολ­λοί άνθρω­ποι αισθάν­θη­καν πόνο στο σημείο της ένε­σης, κόπω­ση, πονο­κέ­φα­λο ή ρίγη. Τα συμ­πτώ­μα­τα αυτά εξα­φα­νί­ζο­νται μετά από σύντο­μο χρο­νι­κό διά­στη­μα και θεω­ρού­νται φυσιο­λο­γι­κή αντί­δρα­ση στο εμβό­λιο. Το σύν­δρο­μο μετά τον εμβο­λια­σμό (Post-Vac) είναι όμως κάτι περισ­σό­τε­ρο. Αλλά κανείς δεν γνω­ρί­ζει τι ακριβώς.

Το σύν­δρο­μο Post-Vac περι­λαμ­βά­νει διά­φο­ρα συμ­πτώ­μα­τα και κλι­νι­κές περι­πτώ­σεις, παρό­μοιες σε πολ­λά σημεία με αυτά του Long-Covid: σύν­δρο­μο χρό­νιας κόπω­σης (CFS/ME), ημι­κρα­νί­ες, μυϊ­κούς πόνους ή καρ­διαγ­γεια­κά νοσήματα.

Όσο πολύ­πλευ­ρα και αν είναι τα συμ­πτώ­μα­τα, έχουν ένα κοι­νό χαρα­κτη­ρι­στι­κό: εμφα­νί­ζο­νται σε σύντο­μο χρο­νι­κό διά­στη­μα μετά τον εμβο­λια­σμό κατά του κορω­νοϊ­ού. Και επει­δή οι παρε­νέρ­γειες και οι βλά­βες του εμβο­λια­σμού τελούν πάντο­τε σε στε­νή χρο­νι­κή σύν­δε­ση με τη χορή­γη­ση του εμβο­λί­ου, καθί­στα­ται προ­φα­νές πως σχε­τί­ζο­νται με αυτό.

Για όσους πάσχουν από τέτοια συμ­πτώ­μα­τα, η αντί­δρα­ση είναι απο­λύ­τως κατα­νοη­τή, λέει ο Χάραλντ Πρες από το νοσο­κο­μείο Charité του Βερο­λί­νου και το Γερ­μα­νι­κό Κέντρο Νευ­ρο­εκ­φυ­λι­στι­κών Νόσων (DZNE). Ωστό­σο, τονί­ζει επί­σης ότι το σύν­δρο­μο Post-Vac είναι «εντε­λώς υπε­ρε­κτι­μη­μέ­νο ως προς τις δια­στά­σεις του».

Μέχρι και τον Οκτώ­βριο του 2022, το Ινστι­τού­το Paul Ehrlich, η ομο­σπον­δια­κή αρχή που είναι υπεύ­θυ­νη για τα εμβό­λια και τα φάρ­μα­κα στη Γερ­μα­νία, η οποία έχει επί­σης συντά­ξει εκθέ­σεις για την ασφά­λεια των εμβο­λί­ων κατά του κορω­νοϊ­ού, είχε ενη­με­ρω­θεί για περί­που 51.000 ύπο­πτες περι­πτώ­σεις σοβα­ρών παρενεργειών.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η πρώ­τη ένδει­ξη για ότι ένας πονο­κέ­φα­λος, τυχόν αίσθη­μα εξά­ντλη­σης ή κάποια μυϊ­κή αδυ­να­μία ενδέ­χε­ται πράγ­μα­τι να σχε­τί­ζο­νται με τον εμβο­λια­σμό είναι το χρο­νι­κό πλαί­σιο: εάν τα συμ­πτώ­μα­τα εμφα­νί­ζο­νται λίγες ημέ­ρες έως εβδο­μά­δες μετά τη χορή­γη­ση του εμβο­λί­ου, είναι πιθα­νή η σύνδεση.

Ωστό­σο, το κατά πόσον αυτό ισχύ­ει όντως, σπα­νί­ως μπο­ρεί να απο­δει­χθεί με βεβαιό­τη­τα, λέει ο Πρες. «Δεν υπάρ­χει ένας και μονα­δι­κός βιο­δεί­κτης που να γίνε­ται απο­δε­κτός από την ευρύ­τε­ρη επι­στη­μο­νι­κή κοινότητα».

Ένας τέτοιος βιο­δεί­κτης θα ήταν, για παρά­δειγ­μα, ένα συγκε­κρι­μέ­νο αντί­σω­μα που παρά­γει ο οργα­νι­σμός ως αντί­δρα­ση στον εμβο­λια­σμό. Οι ερευ­νη­τές ανα­κά­λυ­ψαν ένα ειδι­κό αντί­σω­μα στο αίμα ατό­μων που έπα­σχαν από μυο­καρ­δί­τι­δα μετά τον εμβο­λια­σμό. Η μυο­καρ­δί­τι­δα θεω­ρεί­ται πιθα­νή, σπά­νια παρε­νέρ­γεια μετά τον εμβο­λια­σμό με το Corminaty, το εμβό­λιο της BioNTech/Pfizer. Από την άλλη, το εμβό­λιο Vector της AstraZeneca έχει επί­σης εντο­πι­στεί ως αιτία φλε­βι­κών θρομ­βώ­σε­ων. «Είναι σπά­νιο, αλλά ήταν σαφές ότι το εμβό­λιο είχε προ­κα­λέ­σει ένα πολύ συγκε­κρι­μέ­νο μοτί­βο εγκε­φα­λι­κής φλε­βι­κής θρόμ­βω­σης που δεν εντο­πί­ζε­ται αλλιώς, καθώς σχε­τί­ζε­ται με έναν πολύ συγκε­κρι­μέ­νο τύπο αντι­σώ­μα­τος», λέει ο Πρες.

Πάντως, οι πονο­κέ­φα­λοι, η χρό­νια κόπω­ση ή τα καρ­διαγ­γεια­κά νοσή­μα­τα δεν προ­έ­κυ­ψαν μονά­χα λόγω της παν­δη­μί­ας και των μαζι­κών εμβο­λια­σμών. «Μόνο στη Γερ­μα­νία, γίνο­νται καθη­με­ρι­νά 30 νέες δια­γνώ­σεις πολ­λα­πλής σκλή­ρυν­σης», λέει ο Πρες. Η σύν­δε­ση τέτοιων συμ­πτω­μά­των με τον εμβο­λια­σμό χωρίς αδιά­σει­στα στοι­χεία, δύσκο­λα θα βοη­θού­σε τους πάσχο­ντες. Χωρίς τη σωστή διά­γνω­ση, είναι δύσκο­λη η εύρε­ση της κατάλ­λη­λης θερα­πεί­ας. Έτσι, οι επι­στή­μο­νες που ασχο­λού­νται με το ζήτη­μα του συν­δρό­μου Post-Vac, υπο­ψιά­ζο­νται συχνά πως πολ­λές κλι­νι­κές περι­πτώ­σεις οφεί­λο­νται σε άλλα αίτια.

Πώς επηρεάζεται ο οργανισμός μετά τον εμβολιασμό;

Το ανθρώ­πι­νο ανο­σο­ποι­η­τι­κό σύστη­μα είναι εξαι­ρε­τι­κά πολύ­πλο­κο και δεν υπάρ­χουν αξιό­πι­στα στοι­χεία σχε­τι­κά με το τι ακρι­βώς συμ­βαί­νει στο σώμα των ασθε­νών μετά τον εμβολιασμό.

Η ανο­σο­λό­γος Κρι­στί­νε Φαλκ υπο­ψιά­ζε­ται ότι ο πυρή­νας του προ­βλή­μα­τος θα μπο­ρού­σε να είναι μια δια­σταυ­ρού­με­νη αντί­δρα­ση με την πρω­τε­ΐ­νη ακί­δα του εμβο­λί­ου. Όπως συμ­βαί­νει και με ορι­σμέ­νους ασθε­νείς με Long-Covid, κατά την αντί­δρα­ση αυτή σχη­μα­τί­ζο­νται τα λεγό­με­να αυτο­α­ντι­σώ­μα­τα, που μπο­ρεί να επι­τε­θούν κατά λάθος στις δομές του ίδιου του σώμα­τος. Επο­μέ­νως, δεν είναι περί­ερ­γο ότι τα συμ­πτώ­μα­τα του Long-Covid, δηλα­δή μετά από μία λοί­μω­ξη με κορω­νο­ϊό, μπο­ρεί να είναι παρό­μοια με εκεί­να του συν­δρό­μου Post-Vac.

Στην περί­πτω­ση του κορω­νοϊ­ού που έλα­βε δια­στά­σεις παν­δη­μί­ας, εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι εμβο­λιά­στη­καν και, ταυ­το­χρό­νως, εκα­τομ­μύ­ρια μολύν­θη­καν από τον ιό. Γι’ αυτό και σπα­νί­ως μπο­ρεί να δια­πι­στω­θεί με βεβαιό­τη­τα, όπως λέει η Φαλκ, εάν τα άτο­μα που αντι­με­τω­πί­ζο­νται ως πάσχο­ντες από σύν­δρο­μο Post-Vac δεν έχουν επί­σης υπο­στεί λοί­μω­ξη λίγο πριν ή μετά τον εμβο­λια­σμό. Για να απο­δο­θούν τα πολ­λα­πλά συμ­πτώ­μα­τα των πασχό­ντων στον εμβο­λια­σμό με αξιο­πι­στία, θα πρέ­πει να απο­κλει­στεί το ενδε­χό­με­νο να είχαν μολυν­θεί από τον SARS-CoV‑2 οποια­δή­πο­τε στιγ­μή. Και αυτό σπα­νί­ως είναι εφικτό.

Πηγή: Deutsche Welle

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο