Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έντονη ανησυχία για την γερμανική οικονομία

Έντο­νο προ­βλη­μα­τι­σμό προ­κα­λούν οι νέες προ­βλέ­ψεις για την γερ­μα­νι­κή οικο­νο­μία που παρου­σιά­στη­καν στο Βερο­λί­νο την Τετάρ­τη και προ­βλέ­πουν ανά­πτυ­ξη μόλις στο 0,1% του ΑΕΠ.

Νέο ηχη­ρό καμπα­νά­κι για την γερ­μα­νι­κή οικο­νο­μία χτυ­πά σήμε­ρα στο Βερο­λί­νο από τα κορυ­φαία γερ­μα­νι­κά ινστι­τού­τα, τα οποία προ­βλέ­πουν εξαι­ρε­τι­κά χαμη­λή ανά­πτυ­ξη μόλις στο 0,1%. Ανα­θε­ω­ρούν έτσι δρα­στι­κά προς τα κάτω τις εκτι­μή­σεις, δεδο­μέ­νου ότι μόλις το φθι­νό­πω­ρο του 2023 ανέ­με­ναν ανά­πτυ­ξη γύρω στο 1,3%.

Για τους Γερ­μα­νούς οικο­νο­μoλό­γους η γερ­μα­νι­κή οικο­νο­μία φαί­νε­ται ότι δεν έχει συνέλ­θει ακό­μη από το σοκ της παν­δη­μί­ας και σημειώ­νουν μάλι­στα στη νέα έκθε­ση ότι ουσια­στι­κά η παρα­γω­γι­κό­τη­τα της χώρας δεν έχει ανα­κάμ­ψει έκτοτε.

«Η γερ­μα­νι­κή οικο­νο­μία ασθε­νεί». Αυτό είναι το συμπέ­ρα­σμα στο οποίο κατα­λή­γουν τα γερ­μα­νι­κά οικο­νο­μι­κά ινστι­τού­τα, κι αυτό σε ένα πλαί­σιο «αντί­ξο­ων ανέ­μων» που φυσούν τόσο στην εγχώ­ρια, αλλά και τη διε­θνή αγορά.

Διαρ­θρω­τι­κοί επι­βα­ρυ­ντι­κοί παράγοντες

Η συρ­ρί­κνω­ση της ανά­πτυ­ξης οφεί­λε­ται πάντως, σύμ­φω­να με την έκθε­ση, σε σει­ρά ήδη γνω­στών διαρ­θρω­τι­κών παρα­γό­ντων, όπως η μετα­φο­ρά μεγά­λου μέρους της παρα­γω­γής στο εξω­τε­ρι­κό, η μεί­ω­ση των εξα­γω­γών, τα δομι­κά προ­βλή­μα­τα στον κρί­σι­μο κατα­σκευα­στι­κό κλά­δο αλλά και το διε­θνές οικο­νο­μι­κό περι­βάλ­λον που δεν ευνο­εί τη Γερμανία.

Ήδη σε ένα πρώ­το σχό­λιό του στη γερ­μα­νι­κή ραδιο­φω­νία ο εκπρό­σω­πος της Κ.Ο. των Φιλε­λευ­θέ­ρων (FDP) για θέμα­τα προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού, Ράιν­χαρντ Χού­μπεν, εκτι­μά ότι και «το 2024 θα είναι μια δύσκο­λη χρο­νιά» άρα θα πρέ­πει να ανα­μέ­νο­νται λιγό­τε­ρα περι­θώ­ρια ευε­λι­ξί­ας στη δημο­σιο­νο­μι­κή πολιτική.

Η έκθε­ση που παρου­σιά­στη­κε το πρωί της Τετάρ­της συντά­χθη­κε από το Γερ­μα­νι­κό Ινστι­τού­το Οικο­νο­μι­κών Μελε­τών του Βερο­λί­νου, το Ινστι­τού­το Παγκό­σμιας Οικο­νο­μί­ας του Κιέ­λου, το Ινστι­τού­το Οικο­νο­μι­κών Ερευ­νών Λάι­μπνιτς στο Χάλε, το Ινστι­τού­το Οικο­νο­μι­κών Ερευ­νών Λάι­μπνιτς στο Έσσεν και το Ινστι­τού­το Ifo του Μονάχου.

Ως προς τον πλη­θω­ρι­σμό οι προ­βλέ­ψεις των οικο­νο­μι­κών ινστι­τού­των κάνουν λόγο για μεί­ω­ση στο 2,3% μέσα στο τρέ­χον έτος και 1,8% το 2025.

Πηγή: DW

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο