Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έξι στους δέκα «μόλις που τα βγάζουν πέρα»

Οκτώ στα δέκα ελλη­νι­κά νοι­κο­κυ­ριά (82%) δεν πρό­κει­ται να βάλουν ούτε ένα ευρώ στην άκρη τους επό­με­νους δώδε­κα μήνες, ενώ έξι στους δέκα κατα­να­λω­τές (62%) δηλώ­νουν πως «μόλις τα βγά­ζουν πέρα».

Αυτό προ­κύ­πτει από την έρευ­να οικο­νο­μι­κού κλί­μα­τος του Ιδρύ­μα­τος Οικο­νο­μι­κών και Βιο­μη­χα­νι­κών Ερευ­νών (ΙΟΒΕ) για τον μήνα Οκτώ­βριο. Πρό­κει­ται για στοι­χεία που επι­βε­βαιώ­νουν ότι η «έξο­δος από τα Μνη­μό­νια» που επι­κα­λεί­ται η κυβέρ­νη­ση, δεν είχε καμία ευερ­γε­τι­κή επί­δρα­ση στην τσέ­πη των Ελλή­νων πολι­τών, οι περισ­σό­τε­ροι από τους οποί­ους εξα­κο­λου­θούν να δυστυ­χούν και να υπο­φέ­ρουν εξαι­τί­ας των αντι­λαϊ­κών μνη­μο­να­κών μέτρων.

Η έρευ­να του ΙΟΒΕ, που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε σε αντι­προ­σω­πευ­τι­κό δείγ­μα 1.500 κατα­να­λω­τών, δεί­χνει ότι μόλις το 13% των ερω­τη­θέ­ντων θεω­ρεί αρκε­τά πιθα­νή την απο­τα­μί­ευ­ση το προ­σε­χές 12μηνο και 1% τη θεω­ρεί πολύ πιθα­νή. Αντι­θέ­τως, για το 12% δεν είναι πιθα­νή και για το 70% είναι… μακρι­νό όνει­ρο. Επι­πλέ­ον, από το 62% που ορια­κά τα βγά­ζει πέρα, το 11% έχει ανα­γκα­στεί να κατα­φύ­γει στις απο­τα­μιεύ­σεις του.

Οι απο­τα­μιεύ­σεις των νοι­κο­κυ­ριών στις ελλη­νι­κές τρά­πε­ζες μετά βίας ξεπερ­νού­σαν τον Σεπτέμ­βριο τα 131,7 δισ. ευρώ, σύμ­φω­να με την Τρά­πε­ζα της Ελλά­δος, ενώ τον Νοέμ­βριο του 2014 έφθα­ναν τα 164 δισ. ευρώ. Οι κατα­να­λω­τές που ανα­φέ­ρουν ότι απο­τα­μιεύ­ουν λίγο ή πολύ αυξή­θη­καν ορια­κά τον Οκτώ­βριο στο 14% του συνό­λου, ένα­ντι 12% τον Σεπτέμ­βριο και ο δεί­κτης της πρό­θε­σης για απο­τα­μί­ευ­ση τους προ­σε­χείς 12 μήνες δια­μορ­φώ­θη­κε τον Οκτώ­βριο στις ‑69,3 μονά­δες (από ‑75,3 τον Σεπτέμβριο).

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο