Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έτοιμη η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις

Ανοί­γει –κατά δήλω­ση Χρή­στου Σταϊ­κού­ρα ‑μιλώ­ντας στο ΟΤ Forum, το Τaxisnet για την υπο­βο­λή των φορο­λο­γι­κών δηλώ­σε­ων όπως απο­κά­λυ­ψε ο υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών. Παράλ­λη­λα ο υπουρ­γός ανα­φέρ­θη­κε και στον ΕΝΦΙΑ

Τι πρέπει να ξέρετε

Ο φόρος εισο­δή­μα­τος που θα προ­κύ­ψει από την εκκα­θά­ρι­ση των φορο­λο­γι­κών δηλώ­σε­ων μπο­ρεί να πλη­ρω­θεί: Εφά­παξ με έκπτω­ση φόρου 3% στην περί­πτω­ση που η εξό­φλη­ση του «λογα­ρια­σμού» της Εφο­ρί­ας γίνει έως 29 Ιου­λί­ου 2022.

Σε έως 8 ίσες μηνιαί­ες δόσεις με την πρώ­τη δόση να κατα­βάλ­λε­ται έως τις 29 Ιου­λί­ου 2022 και η τελευ­ταία δόση έως 28 Φεβρουα­ρί­ου 2023.

Λίγο πριν από την πρε­μιέ­ρα των φορο­λο­γι­κών δηλώ­σε­ων οι φορο­λο­γού­με­νοι θα πρέ­πει να γνω­ρί­ζουν τα εξής:

Δηλώ­σεις συζύ­γων. Στις κοι­νές δηλώ­σεις συζύ­γων διε­νερ­γεί­ται ξεχω­ρι­στή βεβαί­ω­ση του φόρου και εκδί­δο­νται δύο πρά­ξεις προσ­διο­ρι­σμού φόρου, μία για κάθε σύζυ­γο. Πιστω­τι­κά ποσά του ενός συζύγου/ΜΣΣ δεν συμ­ψη­φί­ζο­νται με τυχόν χρε­ω­στι­κά του άλλου και στην περί­πτω­ση που έχουν και οι δύο πιστω­τι­κά ποσά επι­στρέ­φο­νται στον κάθε δικαιού­χο χωριστά.

Χωρι­στές δηλώ­σεις συζύ­γων. Οι σύζυ­γοι υπο­βά­λουν χωρι­στή δήλω­ση εφό­σον το έχουν δηλώ­σει. Υπο­χρε­ω­τι­κά χωρι­στές δηλώ­σεις υπο­βάλ­λο­νται στις περι­πτώ­σεις που έχει δια­κο­πεί η έγγα­μη συμ­βί­ω­ση κατά τον χρό­νο υπο­βο­λής της δήλω­σης ή ο ένας από τους δύο συζύ­γους είναι σε κατά­στα­ση πτώ­χευ­σης ή έχει υπο­βλη­θεί σε δικα­στι­κή συμπαράσταση.

Ποιοι υποβάλλουν δήλωση

Το έντυ­πο Ε1 υπο­βάλ­λουν υπο­χρε­ω­τι­κά: Κάθε φυσι­κό πρό­σω­πο, εφό­σον έχει την κατοι­κία του στην Ελλά­δα, έχει συμπλη­ρώ­σει το 18ο έτος της ηλι­κί­ας του, ανε­ξάρ­τη­τα από το αν είναι εξαρ­τώ­με­νο μέλος ή όχι και απο­κτά πραγ­μα­τι­κό ή τεκ­μαρ­τό εισόδημα.

Οι φορο­λο­γού­με­νοι οι οποί­οι έχουν κάνει έναρ­ξη εργα­σιών ατο­μι­κής επι­χεί­ρη­σης, υπο­χρε­ού­νται σε υπο­βο­λή δήλω­σης φορο­λο­γί­ας εισο­δή­μα­τος σε κάθε περίπτωση.

Οι κάτοι­κοι εξω­τε­ρι­κού είναι υπό­χρε­οι για υπο­βο­λή δήλω­σης μόνο όταν απο­κτούν πραγ­μα­τι­κό εισό­δη­μα φορο­λο­γού­με­νο με οποιον­δή­πο­τε τρό­πο (π.χ. βάσει κλί­μα­κας ή αυτο­τε­λώς) ή απαλ­λασ­σό­με­νο από πηγές Ελλάδος.

Ο γονέ­ας ή το μέρος συμ­φώ­νου που ασκεί τη γονι­κή μέρι­μνα για τα εισο­δή­μα­τα των ανή­λι­κων τέκνων. Ο κηδε­μό­νας ή ο προ­σω­ρι­νός δια­χει­ρι­στής ή ο σύν­δι­κος πτώ­χευ­σης ή ο μεσεγ­γυού­χος ή ο δικα­στι­κός εκκα­θα­ρι­στής για περι­πτώ­σεις σχο­λά­ζου­σας κλη­ρο­νο­μιάς ή επι­δι­κί­ας ή πτώ­χευ­σης ή μεσεγ­γύ­η­σης, ή δικα­στι­κός εκκα­θά­ρι­σης κλη­ρο­νο­μιάς, αντί­στοι­χα. Ο επί­τρο­πος ή ο κηδε­μό­νας ή ο δικα­στι­κός συμπα­ρα­στά­της, στις περι­πτώ­σεις, αντί­στοι­χα, ανη­λί­κων ή αυτών που έχουν υπο­βλη­θεί σε δικα­στι­κή συμπαράσταση.

Οι κλη­ρο­νό­μοι του φορο­λο­γου­μέ­νου για το συνο­λι­κό εισό­δη­μά του μέχρι την ημέ­ρα του θανά­του του. Οσοι έχουν κάνει πρώ­τη δήλω­ση έναρ­ξης επι­τη­δεύ­μα­τος από 1–1‑2019 και μετά, για τα τρία πρώ­τα έτη άσκη­σης της δρα­στη­ριό­τη­τάς τους, εφαρ­μό­ζε­ται φορο­λο­γι­κός συντε­λε­στής 4,5% από 9%, με την προ­ϋ­πό­θε­ση ότι το ετή­σιο ακα­θά­ρι­στο εισό­δη­μα που προ­έρ­χε­ται από επι­χει­ρη­μα­τι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα ή και αγρο­τι­κή επι­χει­ρη­μα­τι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα είναι μέχρι 10.000 ευρώ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο