Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έτοιμο για νέο μακελειό το Ισραήλ — Διέταξε εκκένωση της Ράφα, πρώτο βήμα της χερσαίας επίθεσης

Έτοι­μο για νέο μακε­λειό το κρά­τος δολο­φό­νος του Ισρα­ήλ με εισβο­λή του κατο­χι­κού στρα­τού στη Ράφα, όπου έχουν συγκε­ντρω­θεί 1,2 εκα­τομ­μύ­ριο Παλαι­στί­νιοι ανα­ζη­τώ­ντας εκεί κατα­φύ­γιο από τις θηριω­δί­ες του Ισρα­ήλ. Μια πόλη που δέχε­ται βομ­βαρ­δι­σμούς με θύμα­τα αμάχους.

Ισραη­λι­νά μέσα ενη­μέ­ρω­σης ανα­φέ­ρουν ότι ο ισραη­λι­νός στρα­τός έχει αρχί­σει να δια­τάσ­σει τους Παλαι­στί­νιους που ζουν σε γει­το­νιές στην ανα­το­λι­κή Ράφα ‑κοντά στον περι­με­τρι­κό φρά­χτη με το Ισρα­ήλ- να εκκε­νώ­σουν την περιοχή.

Το ραδιό­φω­νο του ισραη­λι­νού στρα­τού ανέ­φε­ρε ότι η δια­τα­γή έρχε­ται πριν από μια «στρα­τιω­τι­κή επί­θε­ση» και ότι οι Παλαι­στί­νιοι καλού­νται να μετα­κι­νη­θούν προς τους καταυ­λι­σμούς για εκτο­πι­σμέ­νους στις περιο­χές Χαν Γιου­νίς και αλ Μαουάσι.

Σε ανα­κοί­νω­σή του στο «X», ο στρα­τός χαρα­κτή­ρι­σε την εκκέ­νω­ση ως «προ­σω­ρι­νή» και δήλω­σε ότι θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί σταδιακά.

Η ανα­κοί­νω­ση ήρθε μία μέρα μετά την κατάρ­ρευ­ση των συνο­μι­λιών για την εκε­χει­ρία ‑με ευθύ­νη του Ισρα­ήλ- αλλά και τη λογο­κρι­σία στο δίκτυο Al Jazeera.

ΥΠΕΞ Ισραήλ: Η επιχείρηση στη Ράφα είναι αναγκαία λόγω της άρνησης της Χαμάς να δεχθεί συμφωνία εκεχειρίας

Την προει­λημ­μέ­νη από­φα­ση και απει­λή για εισβο­λή στη Ράφα ασχέ­τως αν επι­τυγ­χα­νό­ταν συμ­φω­νία εκε­χει­ρί­ας, προ­σπά­θη­σε να δικαιο­λο­γή­σει το Ισρα­ήλ ρίχνο­ντας την ευθύ­νη στα Χαμάς. Η επι­χεί­ρη­ση του ισραη­λι­νού στρα­τού στη Ράφα είναι ανα­γκαία λόγω της απόρ­ρι­ψης από τη Χαμάς των προ­τά­σε­ων για κήρυ­ξη εκε­χει­ρί­ας στη Λωρί­δα της Γάζας οι οποί­ες προ­έ­βλε­παν την απε­λευ­θέ­ρω­ση κάποιων από τους ομή­ρους που κρα­τά η παλαι­στι­νια­κή οργά­νω­ση, δήλω­σε ο Ισραη­λι­νός υπουρ­γός Άμυ­νας Γιο­άβ Γκα­λάντ σήμερα.

Στην ανα­κοί­νω­σή του ο Γκα­λάντ διευ­κρί­νι­σε ότι μετέ­φε­ρε το μήνυ­μα αυτό στον Αμε­ρι­κα­νό ομό­λο­γό του Λόιντ Όστιν στη διάρ­κεια τηλε­φω­νι­κής επι­κοι­νω­νί­ας που είχαν τη νύκτα.

Βέβαια την ευθύ­νη για την κατάρ­ρευ­ση των δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων δεν την έχει η Χαμάς αλλά το Ισρα­ήλ που όλο το προη­γού­με­νο διά­στη­μα δια στό­μα­τος Νετα­νιά­χου απει­λεί ότι η εισβο­λή στη θα γίνει ακό­μη και αν επι­τευ­χθεί συμφωνία.

Ο πρω­θυ­πουρ­γός του Ισρα­ήλ Μπε­νια­μίν Νετα­νιά­χου επα­νέ­λα­βε πως η κυβέρ­νη­σή του δεν δέχε­ται τους όρους που θέτει η Χαμάς, η οποία ζητεί ορι­στι­κή κατά­παυ­ση του πυρός και από­συρ­ση των ισραη­λι­νών στρα­τευ­μά­των από όλο τον θύλα­κο προ­τού κλει­στεί συμ­φω­νία. Σε αυτό έχει και τις πλά­τες των συμ­μά­χων του Αμε­ρι­κα­νο­ευ­ρω­παί­ων οι οποί­οι παρου­σιά­ζουν την τρέ­χου­σα πρό­τα­ση εκε­χει­ρί­ας ως «πολύ γεν­ναιό­δω­ρη» για τους παλαιστίνιους.

Ο Μπε­νια­μίν Νετα­νιά­χου δεν έπα­ψε ποτέ να δια­τρα­νώ­νει την απο­φα­σι­στι­κό­τη­τά του να δια­τά­ξει επί­θε­ση στη Ράφα, «με ή χωρίς» συμ­φω­νία κατά­παυ­σης του πυρός. «Λέω στους ηγέ­τες όλου του κόσμου πως καμιά πίε­ση, καμιά από­φα­ση διε­θνούς θεσμού δεν θα εμπο­δί­σει το Ισρα­ήλ να αμυν­θεί», δήλω­σε κατά τη διάρ­κεια τελε­τής μνή­μης του Ολο­καυ­τώ­μα­τος στην Ιερουσαλήμ.

«Αν το Ισρα­ήλ πρέ­πει να μεί­νει μόνο του, θα μεί­νει μόνο του», επέ­μει­νε ο ισραη­λι­νός πρω­θυ­πουρ­γός, καταγ­γέλ­λο­ντας ταυ­τό­χρο­να «φοβε­ρό ηφαί­στειο του αντι­ση­μι­τι­σμού» σε όλο τον κόσμο, ταυ­τί­ζο­ντας αυθαί­ρε­τα την κατα­δί­κη της γενο­κτο­νί­ας που επι­χει­ρεί το Ισρα­ήλ στη Γάζα με τον αντισημιτισμό.

Το ισραηλινό σχέδιο

Ήδη από τα τέλη του περα­σμέ­νου μήνα είχε έρθει στο φως το σχέ­διο του Ισρα­ήλ για τη Ράφα, σύμ­φω­να με το οποίο αρχι­κά οι ισραη­λι­νές ένο­πλες ομά­δες θα απο­μα­κρύ­νουν του αμά­χους από την πόλη της Ράφας, σε συντο­νι­σμό με τις ΗΠΑ, την Αίγυ­πτο και άλλες αρα­βι­κές χώρες. Μέρος αυτού του εξα­θλιω­μέ­νου και λιμο­κτο­νού­ντος πλη­θυ­σμού θα μετα­φερ­θεί στη Χαν Γιού­νις, η οποία πάντως είναι κατε­στραμ­μέ­νη στο μεγα­λύ­τε­ρο μέρος της, και σε άλλες πόλεις της Γάζας ‑όλες σχε­δόν ισο­πε­δω­μέ­νες από τους βομ­βαρ­δι­σμούς και τις χερ­σαί­ες επι­χει­ρή­σεις. Στη συνέ­χεια, ο στρα­τός θα προ­χω­ρή­σει σε «εκκα­θά­ρι­ση» της Ράφας από τις δυνά­μεις της Χαμάς.

 

Να ακου­στεί μέχρι τη Γάζα: ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο