Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έφυγε από τη ζωή η δημοσιογράφος Ήρα Φελουκατζή

Το διοι­κη­τι­κό συμ­βού­λιο της ΕΣΗΕΑ ανα­κοί­νω­σε την απώ­λεια της δημο­σιο­γρά­φου και επί χρό­νια αντα­πο­κρί­τριας στο Παρί­σι, Ήρας Φελου­κα­τζή, η οποία «έφυ­γε» σήμε­ρα από τη ζωή.

Όπως ανα­φέ­ρε­ται σε ανα­κοί­νω­ση της ΕΣΗΕΑ, η Ήρα Φελου­κα­τζή γεν­νή­θη­κε στη Σάμο το 1943. Τη δημο­σιο­γρα­φι­κή της στα­διο­δρο­μία ξεκί­νη­σε το 1965 με ρεπορ­τάζ στα περιο­δι­κά «Φαντα­σία», «Ελλη­νί­δα», «Μόδα», «Εργό­χει­ρον», «Γυναί­κα και Coctail», ενώ το 1966 εγκα­τα­στά­θη­κε στο Παρί­σι, όπου σπού­δα­σε δημο­σιο­γρα­φία. Το 1968 άρχι­σε να εργά­ζε­ται ως αντα­πο­κρί­τρια της εφη­με­ρί­δας «Απο­γευ­μα­τι­νή», ενώ στη συνέ­χεια έδι­νε αντα­πο­κρί­σεις για τις εφη­με­ρί­δες «Τα Νέα», «Το Βήμα», «Ελευ­θε­ρο­τυ­πία», το περιο­δι­κό «Ταχυ­δρό­μος», την «ΕΡΤ 2» και το «MEGA CHANNEL». Επί­σης, υπήρ­ξε συνερ­γά­της των γαλ­λι­κών ΜΜΕ «Matin», «Nouvel Observateur», «Canard Enchîné», «L’Aurore», «Journal du Dimanche», «TF1», «France 3», «RTL», «Radio RMC» κ.ά..

Παράλ­λη­λα με τη δημο­σιο­γρα­φία, υπήρ­ξε ποι­ή­τρια και μυθι­στο­ριο­γρά­φος. Η Ήρα Φελου­κα­τζή συμ­με­τεί­χε στο κίνη­μα των Γάλ­λων ποι­η­τών, διορ­γα­νώ­νο­ντας λογο­τε­χνι­κές εκδη­λώ­σεις στο Παρί­σι αλλά και εκδη­λώ­σεις που πρό­βα­λαν τη διε­θνή ποί­η­ση και τον διά­λο­γο των δημιουρ­γών πέρα από τα σύνο­ρα. Το βιβλίο της «Η Υπέρ­βα­ση — Εσω­τε­ρι­κό ταξί­δι προς το φως» είναι το πρώ­το μυθι­στό­ρη­μα που έγρα­ψε στη γαλ­λι­κή γλώσ­σα και κυκλο­φό­ρη­σε, εκτός από τη Γαλ­λία, στον Κανα­δά και σε πολ­λές γαλ­λό­φω­νες χώρες.

Η Ήρα Φελου­κα­τζή υπήρ­ξε μια αξιό­λο­γη συνά­δελ­φος που έχαι­ρε γενι­κής ανα­γνώ­ρι­σης. Η επαγ­γελ­μα­τι­κή της επάρ­κεια την οδή­γη­σε στο να έχει συνερ­γα­σί­ες και με πλή­θος γαλ­λι­κών μέσων ενη­μέ­ρω­σης, ενώ με την κοι­νω­νι­κή και την πολι­τι­στι­κή της δρά­ση άφη­σε έντο­νο απο­τύ­πω­μα στο Παρίσι.

Το Διοι­κη­τι­κό Συμ­βού­λιο συλ­λυ­πεί­ται θερ­μά τους οικεί­ους της και απο­χαι­ρε­τά την εκλε­κτή δημο­σιο­γρά­φο που τίμη­σε το επάγ­γελ­μά μας» σημειώ­νει η Ένω­ση Συντακτών.

Η κηδεία και η απο­τέ­φρω­ση της Ήρας Φελου­κα­τζή, θα γίνουν στο Παρίσι.

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο