Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Έφυγε» από τη ζωή ο Ίβιτσα Όσιμ

Το ευρω­παϊ­κό, αλλά και το παγκό­σμιο ποδό­σφαι­ρο θρη­νούν από το πρωί της 1ης Μαΐ­ου 2022 τον θάνα­το του Ίβι­τσα Όσιμ, άλλο­τε προ­πο­νη­τή του Πανα­θη­ναϊ­κού, σε ηλι­κία 81 ετών.

Ο γεν­νη­θείς στις 6/05/1941 στο Σαρά­γε­βο, Ίβι­τσα Όσιμ, υπήρ­ξε μία από τις πιο εμβλη­μα­τι­κές μορ­φές στον χώρο της προ­πο­νη­τι­κής, τόσο ως παί­κτης, αλλά κυρί­ως ως τεχνι­κός. Ως παί­κτης αγω­νί­στη­κε για 18 χρό­νια σε αρκε­τές ομά­δες, όπως η Σεντάν, η Βαλαν­σιέν και η Στρα­σμπούρ, ενώ χρί­στη­κε διε­θνής με την Εθνι­κή Γιου­γκο­σλα­βί­ας 16 φορές, πετυ­χαί­νο­ντας και 8 γκολ.

Ως προ­πο­νη­τής άφη­σε σπου­δαίο έργο κι όλοι στον χώρο του ποδο­σφαί­ρου μιλού­σαν με τα καλύ­τε­ρα λόγια για τις μεθό­δους του. Συνερ­γά­στη­κε με την Ζελέσ­νι­τσαρ, την Παρ­τι­ζάν, την Στουρμ Γκρατς, ενώ διε­τέ­λε­σε και ομο­σπον­δια­κός προ­πο­νη­τής της Σερ­βί­ας και της Ιαπωνίας.

Ήταν από τους πλέ­ον αγα­πη­τούς στο ελλη­νι­κό φίλα­θλο κοι­νό, ιδιαί­τε­ρα στους οπα­δούς του Πανα­θη­ναϊ­κού. Ο εκλι­πών το 1982 δια­δέ­χθη­κε στον πάγκο του «τρι­φυλ­λιού» τον Βασί­λη Δανι­ήλ κι έμει­νε εκεί για περί­που δύο χρό­νια. Επί των ημε­ρών του ο Πανα­θη­ναϊ­κός πήρε το Κύπελ­λο την σεζόν 1992–1993 επι­κρα­τώ­ντας στον τελι­κό με 1–0 του Ολυμπιακού.

Μετά την απο­χώ­ρη­σή του από την ελλη­νι­κή ομά­δα ανέ­λα­βε την αυστρια­κή Στουρμ Γκρατς, στην οποία έμει­νε 8 χρό­νια (1994–2002). Στη συνέ­χεια, από το 2003 έως το 2006 συνέ­χι­σε στην Ιαπω­νία για λογα­ρια­σμό της Τσί­μπα Γιου­νάι­τεντ, ενώ τη σεζόν 2006–2007 συνερ­γά­στη­κε με την ποδο­σφαι­ρι­κή ομο­σπον­δία της “χώρας του ανα­τέλ­λο­ντος ηλίου”.

Τα τελευ­ταία χρό­νια της ζωής του τα πέρα­σε στο Γκρατς.

Ναπο­λέ­ων Σου­κα­τζί­δης Το μεγα­λείο ενός αγω­νι­στή της Αντί­στα­σης, του Θέμου Κορνάρου

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο