Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αίτημα του ΚΚΕ στη Βουλή για στήριξη του αίτήματος απονομής του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στην Ιατρική Ταξιαρχία της Κούβας

Αίτημα του ΚΚΕ

Σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας με την Κούβα και στήριξη του αιτήματος απονομής του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στην Ιατρική Ταξιαρχία της Κούβας

Προς τον Πρό­ε­δρο, τον Αντι­πρό­ε­δρο και τα μέλη της Κοι­νο­βου­λευ­τι­κής Ομά­δας Φιλί­ας με την Κούβα

Κυρί­ες και κύριοι βουλευτές,

Όπως ήδη γνω­ρί­ζε­τε, με στό­χο την αντι­με­τώ­πι­ση των τρα­γι­κών συνε­πειών της παν­δη­μί­ας COVID-19, που μέχρι σήμε­ρα έχει προ­σβάλ­λει πάνω από 25 εκ ανθρώ­πους και έχει οδη­γή­σει σε περισ­σό­τε­ρους από 850 χιλιά­δες θανά­τους σε όλο τον κόσμο, η Κού­βα έσπευ­σε από την πρώ­τη στιγ­μή να συν­δρά­μει στην παγκό­σμια προσπάθεια.

Συγκε­κρι­μέ­να, η Κού­βα έχει στεί­λει 45 Ταξιαρ­χί­ες της Διε­θνούς Δύνα­μης ενά­ντια σε Φυσι­κές Κατα­στρο­φές και Σοβα­ρές Επι­δη­μί­ες “Χέν­ρι Ριβ” σε 38 χώρες, σ’ όλο τον κόσμο, απο­τε­λού­με­νες από 3.772 για­τρούς, νοση­λευ­τές και προ­σω­πι­κό υγεί­ας. Αυτοί οι επι­στή­μο­νες έχουν περι­θάλ­ψει περισ­σό­τε­ρους από 250 χιλιά­δες ανθρώ­πους, που μολύν­θη­καν με τον ιό Covid – 19, σώζο­ντας τη ζωή σε περισ­σό­τε­ρους από 8 χιλιά­δες ασθενείς.

Αυτή η κορυ­φαία εκδή­λω­ση αλλη­λεγ­γύ­ης έχει γίνει αντι­κεί­με­νο παγκό­σμιου θαυ­μα­σμού και επαί­νων, ιδιαί­τε­ρα από τη στιγ­μή που προ­έρ­χε­ται από μια μικρή χώρα που βρί­σκε­ται αντι­μέ­τω­πη με απα­ρά­δε­κτες κυρώ­σεις και ένα πολυ­ε­τές εγκλη­μα­τι­κό εμπάρ­γκο, που επι­βλή­θη­κε από τις ΗΠΑ και σύμ­μα­χα κρά­τη, ανά­με­σα στα οποία βρί­σκο­νται και χώρες στις οποί­ες η Κού­βα προ­σέ­φε­ρε πολύ­τι­μη βοή­θεια, εν μέσω μάλι­στα κατάρ­ρευ­σης των δικών τους συστη­μά­των υγείας.

Το ιατρι­κό προ­σω­πι­κό αυτής της Διε­θνούς Δύνα­μης συνε­χί­ζει μια μακρά παρά­δο­ση εθε­λο­ντι­κής προ­σφο­ράς, αλλη­λεγ­γύ­ης κι ανι­διο­τέ­λειας, έχο­ντας προ­σφέ­ρει πολύ­τι­μη βοή­θεια σε περι­πτώ­σεις κατα­στρο­φών και σοβα­ρών επι­δη­μιών σε περισ­σό­τε­ρους από 3,5 εκα­τομ­μύ­ρια ανθρώ­πους σε όλον τον κόσμο. Χαρα­κτη­ρι­στι­κή ήταν η συμ­βο­λή τους, την περί­ο­δο 2014–2015, όταν περισ­σό­τε­ροι από 400 για­τροί και νοση­λευ­τές συνέ­βα­λαν στην αντι­με­τώ­πι­ση του θανα­τη­φό­ρου ιού Έμπο­λα στη Δυτι­κή Αφρι­κή, απο­τε­λώ­ντας τη μεγα­λύ­τε­ρη ιατρι­κή επι­χεί­ρη­ση που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε ποτέ στο έδα­φος των χωρών Σιέ­ρα Λεό­νε, Γουι­νέα και Λιβερία.

Ως ελά­χι­στη ανα­γνώ­ρι­ση αυτής της προ­σφο­ράς εξε­λίσ­σε­ται σε διε­θνές επί­πε­δο καμπά­νια για την απο­νο­μή του φετι­νού Βρα­βεί­ου Νόμπελ Ειρή­νης στη Διε­θνή Δύνα­μη Εξει­δι­κευ­μέ­νων Ιατρών σε Φυσι­κές Κατα­στρο­φές και Σοβα­ρές Επι­δη­μί­ες “Χέν­ρι Ριβ”.

Κατό­πιν αυτών, θεω­ρού­με ανα­γκαίο να συγκλη­θεί η Κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα Φιλί­ας με την Κού­βα προ­κει­μέ­νου να συζη­τή­σει και να στη­ρί­ξει το παρα­πά­νω αίτη­μα απο­νο­μής του Βρα­βεί­ου Νόμπελ Ειρήνης.

Γιάν­νης Γκιόκας.
Βου­λευ­τής Ανατ. Αττι­κής του ΚΚΕ.
Γραμ­μα­τέ­ας της Κοι­νο­βου­λευ­τι­κής Ομά­δας Φιλί­ας με την Κούβα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο