Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αδελφός νεκρού Ρομά: «Δεν εκπυρσοκρότησε το όπλο, ο αστυνομικός πυροβόλησε»

Ενι­σχύ­ο­νται τα ερω­τή­μα­τα για τις συν­θή­κες θανά­του του 17χρονου Ρομά, που σκο­τώ­θη­κε στη Βοιω­τία κατά τη διάρ­κεια κατα­δί­ω­ξης από την Αστυ­νο­μία, μετά από τις δηλώ­σεις του αδελ­φού του ο οποί­ος υπο­στη­ρί­ζει ότι ο αστυ­νο­μι­κός τον πυρο­βό­λη­σε εν ψυχρώ.

Το περι­στα­τι­κό έγι­νε το βρά­δυ του Σαβ­βά­του, όταν αυτο­κί­νη­το με τέσ­σε­ρις Ρομά δεν στα­μά­τη­σε για αστυ­νο­μι­κό έλεγ­χο στην περιο­χή της Αλιάρ­του. Ακο­λού­θη­σε κατα­δί­ω­ξη στην οποία ενε­πλά­κη­σαν ισχυ­ρές δυνά­μεις της αστυνομίας.

Η αστυ­νο­μία, στην ανα­κοί­νω­ση που εξέ­δω­σε ανα­φέ­ρει πως ο οδη­γός «προ­σέ­κρου­σε σε σταθ­μευ­μέ­νο όχη­μα και ακι­νη­το­ποι­ή­θη­κε». Στη συνέ­χεια «οι αστυ­νο­μι­κοί της ομά­δας Ο.Π.Κ.Ε. προ­σέγ­γι­σαν το όχη­μα προ­κει­μέ­νου προ­βούν σε έλεγ­χο υψη­λού κιν­δύ­νου, κατά τη διάρ­κεια του οποί­ου ο ελεγ­χό­με­νος οδη­γός τραυ­μα­τί­στη­κε μετά από πυρο­βο­λι­σμό, του οποί­ου οι συν­θή­κες τέλε­σης ερευνώνται».

Ανε­πι­σή­μως, η αστυ­νο­μία «διαρ­ρέ­ει» πως το θύμα προ­σπά­θη­σε να απο­σπά­σει το όπλο αστυ­νο­μι­κού, το οποίο εκπυρ­σο­κρό­τη­σε, με απο­τέ­λε­σμα ο νεα­ρός να πέσει νεκρός.

Ωστό­σο, ο 16χρονος αδερ­φός του νεκρού, ο οποί­ος ήταν μαζί του στο αυτο­κί­νη­το, δήλω­σε στο newsit πως «είναι όλα ψέμα­τα, δεν εκπυρ­σο­κρό­τη­σε το όπλο».

«Ήμα­σταν με τον αδερ­φό μου, την κοπέ­λα του και την αδερ­φή της. Δεν είχε βγά­λει ακό­μα το δίπλω­μα, τώρα που θα γινό­ταν 18 θα πήγαι­νε να το βγά­λει. Είχα­με πάρει το αυτο­κί­νη­το για βόλ­τα. Πηγαί­να­με από την Αλί­αρ­το προς το Λεο­ντά­ρι Θηβών. Του έκα­ναν σινιά­λο του αδερ­φού μου να στα­μα­τή­σει αλλά επει­δή είχε στρο­φές εκεί, δεν ήθε­λε για­τί φοβή­θη­κε μήπως ερχό­ταν κάποιος και γινό­ταν κάνα τρα­κά­ρι­σμα», είπε. Και συνε­χί­ζο­ντας υπο­στή­ρι­ξε πως «φοβή­θη­κε ο αδερ­φός μου επει­δή είχα­με και τα κορί­τσια μέσα. Λίγο πιο πέρα, στα 800 μέτρα άνα­ψε τα αλάρμ και σταμάτησε».

Ο αδερ­φός του 17χρονου νεκρού και αυτό­πτης μάρ­τυ­ρας ανέ­φε­ρε ότι «ο αστυ­νο­μι­κός κατέ­βη­κε από το αμά­ξι με νεύ­ρα, πλη­σί­α­σε, χτύ­πη­σε με το όπλο το τζα­μί, από την μεριά του αδερ­φού μου με δύνα­μη. Άνοι­ξε την πόρ­τα ο αδερ­φός μου, δεν πρό­λα­βε να κατέ­βει και ο αστυ­νο­μι­κός του έρι­ξε δύο κλω­τσιές στα πλευ­ρά, μια στα πόδια, στο καλά­μι, τον άρπα­ξε από την μπλού­ζα και τον πυρο­βό­λη­σε. Γέμι­σε η άσφαλ­τος αίμα­τα του αδερ­φού μου. Χωρίς να κάνει τίπο­τα. Υπάρ­χουν μαρ­τυ­ρί­ες. Ούτε κατα­δί­ω­ξη, ούτε τίπο­τα. Εκεί­νη την στιγ­μή δεν μπο­ρού­σα­με να κάνου­με κάτι εγώ και τα δύο κορίτσια».

Σύμ­φω­να με τον 16χρονο «μετά ο αστυ­νο­μι­κός που έρι­ξε στον αδελ­φό μου, έκλαι­γε. Μετά ένας άλλος αστυ­νο­μι­κός πήρε τον αδερ­φό μου και τον πήγε στο νοσο­κο­μείο της Θήβας. Έφυ­γα και εγώ με το αμά­ξι για το νοσο­κο­μείο. Τα κορί­τσια έμει­ναν στο χωριό. Αργά το βρά­δυ ήρθαν αστυ­νο­μι­κοί στο νοσο­κο­μείο και πήγα να καταθέσω».

ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ: Ένα ακό­μα όπλο στρά­φη­κε ενα­ντί­ον ενός Ρομά, υπό συν­θή­κες που «ακό­μη ερευνώνται»

 

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο