Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ: Ένα ακόμα όπλο στράφηκε εναντίον ενός Ρομά, υπό συνθήκες που «ακόμη ερευνώνται»

Σε ανα­κοί­νω­σή της η Πανελ­λα­δι­κή Συνο­μο­σπον­δία Ελλή­νων Ρομά (ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ) για τον θάνα­το του 17χρονου στη Βοιω­τία από αστυ­νο­μι­κά πυρά σημειώνει:

«Δεν έχου­με άλλα λόγια που να μπο­ρούν να περι­γρά­ψουν την οργή και την θλί­ψη μας. Μεσά­νυ­χτα Σαβ­βά­του 11/11/2023 προς Κυρια­κή 12/11/2023, 17χρονος Ρομ έπε­σε νεκρός από αστυ­νο­μι­κά πυρά, έπει­τα από κατα­δί­ω­ξη. Ένα ακό­μα όπλο στρά­φη­κε ενα­ντί­ον ενός Ρομ, υπό συν­θή­κες που “ακό­μη ερευνώνται”.

Πόση ακό­μη έρευ­να χρειά­ζε­ται για νεκρούς Ρομά μέχρι να απο­φα­σί­σου­με ως κρά­τος και ως κοι­νω­νία να αντι­με­τω­πί­σου­με προ­λη­πτι­κά και με θάρ­ρος τον ρατσι­σμό και την μισαλ­λο­δο­ξία για να μην θρη­νεί σήμε­ρα ακό­μα μια οικογένεια.

Ένα πάθη­μα (Νίκος Σαμπά­νης 2021), που έγι­νε πάθη­μα (Κώστας Φρα­γκού­λης 2022) και ξανα­γί­νε­ται πάθη­μα σήμε­ρα. Πάντα για Ρομά.

Ελπί­ζου­με ειλι­κρι­νά να είναι το τελευ­ταίο και θα εργα­στού­με εντα­τι­κά για αυτό. Η Πανελ­λα­δι­κή Συνο­μο­σπον­δία Ελλή­νων Ρομά “ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ” εκφρά­ζει θερ­μά συλ­λυ­πη­τή­ρια στην οικο­γέ­νεια και τους οικεί­ους του παι­διού και είναι δίπλα τους».

Νεκρός νεαρός Ρομά μετά από αστυνομική καταδίωξη

Ένας 17χρονος Ρομά έχα­σε τη ζωή μετά από κατα­δί­ω­ξη με τη αστυ­νο­μία το βρά­δυ του Σαβ­βά­του, στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή της Αλιάρ­του στη Βοιωτία.

Σύμ­φω­να με ανα­κοί­νω­ση της Αστυ­νο­μί­ας, περι­πο­λι­κό του Αστυ­νο­μι­κού Τμή­μα­τος Αλιάρ­του κατα­δί­ω­ξε αυτο­κί­νη­το στο οποίο επέ­βαι­ναν 4 άτο­μα και κινεί­το με μεγά­λη ταχύ­τη­τα στην Επαρ­χια­κή Οδό Λιβα­δειάς – Θηβών.

Ακο­λού­θη­σε κατα­δί­ω­ξη στην οποία ενε­πλά­κη­σαν ισχυ­ρές δυνά­μεις της αστυ­νο­μί­ας. Το όχη­μα τελι­κά ακι­νη­το­ποι­ή­θη­κε από την ΟΠΚΕ και οι αστυ­νο­μι­κοί προ­σέγ­γι­σαν το όχη­μα προ­κει­μέ­νου προ­βούν σε έλεγ­χο «κατά τη διάρ­κεια του οποί­ου ο ελεγ­χό­με­νος οδη­γός τραυ­μα­τί­στη­κε μετά από πυρο­βο­λι­σμό, του οποί­ου οι συν­θή­κες τέλε­σης ερευ­νώ­νται» σύμ­φω­να με την ανακοίνωση.

Ο νεα­ρός μετα­φέρ­θη­κε στο Γενι­κό Νοσο­κο­μείο Θηβών όπου δια­πι­στώ­θη­κε ότι ήταν θανά­σι­μα τραυματισμένο.

Για την υπό­θε­ση ενη­με­ρώ­θη­κε σχε­τι­κά ο αρμό­διος Εισαγ­γε­λέ­ας, ο εμπλε­κό­με­νος αστυ­νο­μι­κός κρα­τεί­ται και σε βάρος του σχη­μα­τί­ζε­ται δικο­γρα­φία, ενώ παράλ­λη­λα δια­τά­χθη­κε Ένορ­κη Διοι­κη­τι­κή Εξέ­τα­ση για την πει­θαρ­χι­κή διε­ρεύ­νη­ση του περιστατικού.

Διαρ­ρο­ές από αστυ­νο­μι­κές πηγές ισχυ­ρί­ζο­νται ότι «κάτω από αδιευ­κρί­νι­στες συν­θή­κες ένας από τους Ρομά προ­σπά­θη­σε να απο­σπά­σει το όπλο αστυ­νο­μι­κού, που εκπυρ­σο­κρό­τη­σε, με απο­τέ­λε­σμα ο νεα­ρός να πέσει νεκρός».

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο