Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αιτήσεις για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα — Κριτήρια — Δικαιολογητικά — Υποβολή αίτησης

Από σήμε­ρα Τρί­τη 4 Ιού­νη μέχρι και την Πέμ­πτη 4 Ιού­λη, μπο­ρούν να υπο­βάλ­λουν ηλε­κτρο­νι­κή αίτη­ση για τη χορή­γη­ση του στε­γα­στι­κού επι­δό­μα­τος για το ακα­δη­μαϊ­κό έτος 2018 — 2019 οι δικαιού­χοι φοιτητές.

Σύμ­φω­να με τις οδη­γί­ες του υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας, οι ενδια­φε­ρό­με­νοι θα πρέ­πει να επι­σκέ­πτο­νται την ειδι­κή εφαρ­μο­γή στε­γα­στι­κού επι­δό­μα­τος στην ηλε­κτρο­νι­κή διεύ­θυν­ση https://stegastiko.minedu.gov.gr (ή μέσω της ιστο­σε­λί­δας του υπουρ­γεί­ου), προ­κει­μέ­νου να υπο­βά­λουν ηλε­κτρο­νι­κά την αίτη­σή τους. Για την είσο­δό τους στην ηλε­κτρο­νι­κή εφαρ­μο­γή, οι αιτού­ντες θα χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν το όνο­μα χρή­στη (username) και τον κωδι­κό (password) που τους χορη­γή­θη­κε από την ΑΑΔΕ για τις ηλε­κτρο­νι­κές υπη­ρε­σί­ες του TAXISnet.

Προ­ϋ­πό­θε­ση για την υπο­βο­λή της αίτη­σης είναι ο φοι­τη­τής για τον οποίο χορη­γεί­ται το επί­δο­μα, να είναι Έλλη­νας υπή­κο­ος ή υπή­κο­ος άλλης χώρας της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης, να είναι κάτο­χος ακα­δη­μαϊ­κής ταυ­τό­τη­τας σε ισχύ και να είναι κάτο­χος ΑΦΜ. Η υπη­κο­ό­τη­τα συν­δέ­ε­ται μόνο με το πρό­σω­πο του φοι­τη­τή και όχι με των γονέ­ων ή κηδε­μό­νων αυτού.

Πριν προ­χω­ρή­σε­τε σε δημιουρ­γία αίτη­σης για το Ακα­δη­μαϊ­κό έτος 2018–2019, θα πρέ­πει πρώ­τα να έχε­τε υπο­βά­λει φορο­λο­γι­κή δήλω­ση για το φορο­λο­γι­κό έτος 2018. Σε αντί­θε­τη περί­πτω­ση η αίτη­σή σας θα απορ­ρι­φθεί αυτό­μα­τα με την υπο­βο­λή της.

Διαδικασία υποβολής της αίτησης

Για την είσο­δό τους στην ηλε­κτρο­νι­κή εφαρ­μο­γή ο δικαιού­χος (γονέ­ας ή φοι­τη­τής) θα χρη­σι­μο­ποι­ή­σει το όνο­μα χρή­στη (username) και τον κωδι­κό (password), που του χορη­γή­θη­κε από την ΑΑΔΕ για τις ηλε­κτρο­νι­κές υπη­ρε­σί­ες του taxisnet. Η εισα­γω­γή των κωδι­κών πρό­σβα­σης επέ­χει θέση δήλω­σης συναί­νε­σης δια­σταύ­ρω­σης των στοι­χεί­ων του.

Ο αιτών για το φοι­τη­τι­κό επί­δο­μα συμπλη­ρώ­νει υπο­χρε­ω­τι­κά στα αντί­στοι­χα πεδία της αίτη­σης τα ακό­λου­θα στοιχεία:

α) τον αριθ­μό της ακα­δη­μαϊ­κής ταυ­τό­τη­τας του φοιτητή

β) τον Αριθ­μό Φορο­λο­γι­κού Μητρώ­ου (Α.Φ.Μ.) του ιδί­ου, του/της συζύ­γου και του φοι­τη­τή εάν δικαιού­χος είναι ο γονέ­ας ή μόνο το Α.Φ.Μ. του ιδί­ου στην περί­πτω­ση που δικαιού­χος είναι ο φοι­τη­τής (σύμ­φω­να με το άρθρο 2 ΚΥΑ)

γ) τον αριθ­μό του ηλε­κτρο­νι­κού μισθω­τη­ρί­ου συμβολαίου

δ) τον αριθ­μό του τρα­πε­ζι­κού του λογα­ρια­σμού (ΙΒΑΝ)

Η ορι­στι­κή υπο­βο­λή της αίτη­σης επέ­χει θέση υπεύ­θυ­νης δήλω­σης του δικαιού­χου ότι τα δηλω­θέ­ντα από αυτόν στοι­χεία που υπό­κει­νται σε επε­ξερ­γα­σία είναι αληθή.

Έλεγχος Κριτηρίων — Δικαιολογητικά

1. Για τον χαρα­κτη­ρι­σμό του φοι­τη­τή ως δικαιού­χου, ο έλεγ­χος των κρι­τη­ρί­ων διε­νερ­γεί­ται, ανά­λο­γα με την περί­πτω­ση ως εξής:

α) Ο φοι­τη­τής είναι ορφα­νός και από τους δύο γονείς: υπο­βάλ­λε­ται πιστο­ποι­η­τι­κό οικο­γε­νεια­κής κατά­στα­σης στην αρμό­δια υπη­ρε­σία του Ιδρύματος.

β) Οι γονείς του φοι­τη­τή είναι κάτοι­κοι εξω­τε­ρι­κού: υπο­βάλ­λε­ται βεβαί­ω­ση μόνι­μης κατοι­κί­ας των γονέ­ων του φοι­τη­τή στην αρμό­δια υπη­ρε­σία του Ιδρύ­μα­τος. Σε περί­πτω­ση που δεν επα­λη­θευ­τεί κάποιο από τα παρα­πά­νω, ο εξου­σιο­δο­τη­μέ­νος υπάλ­λη­λος του Ιδρύ­μα­τος επι­λέ­γει το αντί­στοι­χο πεδίο και η αίτη­ση απορρίπτεται.

γ) Ο φοι­τη­τής είναι πάνω από είκο­σι πέντε (25 ) ετών: ελέγ­χε­ται ηλε­κτρο­νι­κά από τα στοι­χεία του Μητρώ­ου της Ανε­ξάρ­τη­της Αρχής Δημο­σί­ων Εσό­δων καθώς και από τον ΑΜΚΑ του φοι­τη­τή που έχει κατα­χω­ρι­στεί στο Πλη­ρο­φο­ρια­κό Σύστη­μα της ηλε­κτρο­νι­κής υπη­ρε­σί­ας από­κτη­σης Ακα­δη­μαϊ­κής Ταυ­τό­τη­τας. Αφο­ρά σε φοι­τη­τές που έχουν γεν­νη­θεί πριν την 1–1‑1993, οι οποί­οι δεν εμφα­νί­ζο­νται ως εξαρ­τώ­με­να μέλη στις φορο­λο­γι­κές δηλώ­σεις των γονέ­ων τους.

δ) Ο φοι­τη­τής είναι υπό­χρε­ος σε υπο­βο­λή φορο­λο­γι­κής δήλω­σης και δεν θεω­ρεί­ται εξαρ­τώ­με­νο μέλος. Eλέγ­χε­ται με αυτό­μα­τη δια­σύν­δε­ση — δια­λει­τουρ­γι­κό­τη­τα του Πλη­ρο­φο­ρια­κού Συστή­μα­τος υπο­βο­λής αιτή­σε­ων με τα αρχεία της Ανε­ξάρ­τη­της Αρχής Δημο­σί­ων Εσόδων.

Για τη χορή­γη­ση του επι­δό­μα­τος, ο έλεγ­χος των κρι­τη­ρί­ων και η υπο­βο­λή των απαι­τού­με­νων, κατά περί­πτω­ση, δικαιο­λο­γη­τι­κών έχει ως εξής:

α) Οικο γενεια­κό εισό­δη­μα : ελέγ­χε­ται το οικο­γε­νεια­κό εισό­δη­μα του προη­γού­με­νου φορο­λο­γι­κού έτους με αυτό­μα­τη δια­σύν­δε­ση — δια­λει­τουρ­γι­κό­τη­τα του Πλη­ρο­φο­ρια­κού Συστή­μα­τος υπο­βο­λής αιτή­σε­ων με τα αρχεία της Ανε­ξάρ­τη­της Αρχής Δημο­σί­ων Εσό­δων από όπου αντλού­νται τα σχε­τι­κά στοιχεία.

Σε περί­πτω­ση που δεν επι­τευ­χθεί ο έλεγ­χος (μη εκκα­θά­ρι­ση της δήλω­σης), η αίτη­ση παρα­μέ­νει σε εκκρε­μό­τη­τα και επα­νε­ξε­τά­ζε­ται με την ίδια δια­δι­κα­σία μετά την παρέ­λευ­ση τριμήνου.

Σε περί­πτω­ση που ο αιτών είναι ο φοι­τη­τής και δεν υπο­χρε­ού­ται σε υπο­βο­λή φορο­λο­γι­κής δήλω­σης, προ­σκο­μί­ζε­ται υπεύ­θυ­νη δήλω­ση – θεω­ρη­μέ­νη για το γνή­σιο της υπο­γρα­φής– στην αρμό­δια υπη­ρε­σία του Ιδρύ­μα­τος. Ειδι­κά στην περί­πτω­ση φοι­τη­τών που καθί­στα­νται δικαιού­χοι επει­δή οι γονείς τους είναι κάτοι­κοι εξω­τε­ρι­κού και μόνο εξαι­τί­ας του λόγου αυτού, ο αιτών φοι­τη­τής υπο­χρε­ού­ται να προ­σκο­μί­σει στην αρμό­δια υπη­ρε­σία του Ιδρύ­μα­τος όλα τα δικαιο­λο­γη­τι­κά που αφο­ρούν στο εισό­δη­μα και στην περιου­σια­κή του κατά­στα­ση, τόσο του ιδί­ου όσο και των γονέ­ων του ή του γονέα τον οποίο βαρύ­νει, αν αυτός είναι δια­ζευγ­μέ­νος ή είναι άγα­μη μητέ­ρα ή έχει απο­βιώ­σει ο ένας γονέ­ας, τόσο για την Ελλά­δα όσο και για το εξωτερικό.

Τα εισο­δή­μα­τα της αλλο­δα­πής αθροί­ζο­νται με τυχόν εισο­δή­μα­τα τα οποία δηλώ­νο­νται στην Ελλά­δα και η κατοι­κία της αλλο­δα­πής λαμ­βά­νε­ται υπό­ψη. Διευ­κρι­νί­ζε­ται ότι τα δικαιο­λο­γη­τι­κά της αλλο­δα­πής θα πρέ­πει να είναι επί­ση­μα μετα­φρα­σμέ­να με ευθύ­νη του δικαιού­χου. Η επα­λή­θευ­ση των σχε­τι­κών κρι­τη­ρί­ων χορή­γη­σης του επι­δό­μα­τος πραγ­μα­το­ποιεί­ται από την αρμό­δια υπη­ρε­σία του Ιδρύ­μα­τος μετά τον έλεγ­χο των σχε­τι­κών δικαιολογητικών.

β) Μη υπέρ­βα­ση του προ­βλε­πό­με­νου, από τον κανο­νι­σμό σπου­δών, χρο­νι­κού ορί­ου εξα­μή­νων φοί­τη­σης: ελέγ­χε­ται με αυτό­μα­τη δια­σύν­δε­ση — δια­λει­τουρ­γι­κό­τη­τα του Πλη­ρο­φο­ρια­κού Συστή­μα­τος υπο­βο­λής αιτή­σε­ων με το Πλη­ρο­φο­ρια­κό Σύστη­μα της ηλε­κτρο­νι­κής υπη­ρε­σί­ας από­κτη­σης Ακα­δη­μαϊ­κής Ταυτότητας.

Σε περί­πτω­ση που από τα στοι­χεία της Ακα­δη­μαϊ­κής Ταυ­τό­τη­τας προ­κύ­πτει λαν­θα­σμέ­νη ένδει­ξη (π.χ. λόγω προη­γού­με­νης δια­κο­πής σπου­δών) το σχε­τι­κό κρι­τή­ριο επι­βε­βαιώ­νε­ται από την αρμό­δια υπη­ρε­σία του Ιδρύ­μα­τος. Σημειώ­νε­ται ότι το επί­δο­μα χορη­γεί­ται στους δικαιού­χους που δεν έχουν υπερ­βεί τα έτη σπου­δών της αντί­στοι­χης Σχο­λής ή Τμή­μα­τος, σύμ­φω­να με τον κανο­νι­σμό λει­τουρ­γί­ας τους, συνυ­πο­λο­γι­ζό­με­νου του χρό­νου κατά τον οποίο έλα­βαν το επί­δο­μα στη διάρ­κεια σπου­δών του φοι­τη­τή σε άλλο Τμή­μα ή Σχολή.

γ) Επι­τυ­χής εξέ­τα­ση στα μισά μαθή­μα­τα του προη­γού­με­νου ακα­δη­μαϊ­κού έτους, σύμ­φω­να με το ενδει­κτι­κό πρό­γραμ­μα σπου­δών: Η Γραμ­μα­τεία του Τμή­μα­τος ή της Σχο­λής εκδί­δει τη σχε­τι­κή βεβαί­ω­ση και ο εξου­σιο­δο­τη­μέ­νος υπάλ­λη­λος επι­βε­βαιώ­νει το αντί­στοι­χο πεδίο στην ηλε­κτρο­νι­κή εφαρμογή.

δ) Μισθω­τή­ριο συμ­βό­λαιο: ελέγ­χε­ται με αυτό­μα­τη δια­σύν­δε­ση — δια­λει­τουρ­γι­κό­τη­τα του Πλη­ρο­φο­ρια­κού Συστή­μα­τος υπο­βο­λής αιτήσεων.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο