Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ακρίβεια — φτώχεια: Ο κύκλος της φοροληστείας συνεχίζεται

Ο κύκλος της φορο­λη­στεί­ας σε βάρος του λαού συνε­χί­ζε­ται, με τα νοι­κο­κυ­ριά να «ματώ­νουν» και το εισό­δη­μά τους να εξαϋ­λώ­νε­ται, με άμε­ση επί­πτω­ση να ανα­γκά­ζε­ται να κόβει από βασι­κές του ανά­γκες για να μπο­ρέ­σει να τα βγά­λει πέρα.

Ηδη, τα έσο­δα από φόρους το οκτά­μη­νο Ιανουά­ριος — Αύγου­στος 2023 έχουν φτά­σει τα περί­που 40 δισ. ευρώ, αυξη­μέ­να κατά 3,4 δισ., σύμ­φω­να με τα στοι­χεία που δημο­σιο­ποί­η­σε χτες το υπουρ­γείο Οικο­νο­μί­ας και Οικο­νο­μι­κών. Την ώρα που οι μισθοί είναι καθη­λω­μέ­νοι και η ακρί­βεια θερί­ζει το λαϊ­κό εισό­δη­μα, η κυβέρ­νη­ση πανη­γυ­ρί­ζει αφε­νός μεν για το «ματω­μέ­νο πλε­ό­να­σμα» που διευ­ρύ­νε­ται και φτά­νει τα 5,585 δισ. ευρώ (ένα­ντι στό­χου για 2,314 δισ. ευρώ), αφε­τέ­ρου για­τί με αυτό θα επι­στρέ­ψει κάποια ψίχου­λα στους πλη­γέ­ντες από τις πλημ­μύ­ρες στη Θεσ­σα­λία. Και ανα­κοι­νώ­νει μέτρα που δεν καλύ­πτουν στο ελά­χι­στο τις πραγ­μα­τι­κές ανά­γκες του λαού.

Οπως ανα­φέ­ρε­ται στην ανα­κοί­νω­ση του υπουρ­γεί­ου, «το ύψος των καθα­ρών εσό­δων του κρα­τι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού ανήλ­θε σε 43,105 δισ. ευρώ, παρου­σιά­ζο­ντας αύξη­ση κατά 47 εκατ. ευρώ. Το υπό­λοι­πο ποσό της υπε­ρε­κτέ­λε­σης προ­έρ­χε­ται από την καλύ­τε­ρη από­δο­ση των φόρων εισο­δή­μα­τος φυσι­κών και νομι­κών προ­σώ­πων του προη­γού­με­νου έτους που εισπρά­χθη­καν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουα­ρί­ου 2023, καθώς και από την καλύ­τε­ρη από­δο­ση στην είσπρα­ξη των φόρων τρέ­χο­ντος έτους». Το ύψος των καθα­ρών εσό­δων του κρα­τι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού ανήλ­θε σε 43,105 δισ. ευρώ, παρου­σιά­ζο­ντας αύξη­ση κατά 47 εκατ. ευρώ ή 0,1% ένα­ντι του στό­χου που έχει περι­λη­φθεί για το αντί­στοι­χο διά­στη­μα στην ειση­γη­τι­κή έκθε­ση του Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού 2023. Είναι δε χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι τα έσο­δα από φόρους τον Αύγου­στο ανήλ­θαν σε 6,243 δισ. ευρώ, αυξη­μέ­να κατά 1,170 δισ. ευρώ ή 23,1%.

Ράλι τιμών σε σούπερ μάρκετ και βενζινάδικα

Την ίδια στιγ­μή, ο πλη­θω­ρι­σμός «καλ­πά­ζει» και τον Αύγου­στο αυξή­θη­κε ακό­μα περισ­σό­τε­ρο σε σχέ­ση με τα προ­κα­ταρ­κτι­κά στοι­χεία της επί­ση­μης στα­τι­στι­κής υπη­ρε­σί­ας της Ευρω­παϊ­κής Ενωσης.

Σύμ­φω­να με την ανα­κοί­νω­ση των τελι­κών στοι­χεί­ων της Eurostat, οι τιμές κατα­να­λω­τή στην Ελλά­δα σημεί­ω­σαν άνο­δο της τάξε­ως του 3,5% τον περα­σμέ­νο μήνα σε σύγκρι­ση με έναν χρό­νο νωρί­τε­ρα, παρα­μέ­νο­ντας στο ίδιο επί­πε­δο σε σχέ­ση με τον Ιού­λιο. Σε επί­πε­δο Ευρω­ζώ­νης, ο αντί­στοι­χος δεί­κτης «έτρε­ξε» με ρυθ­μό 5,2%, χαμη­λό­τε­ρα από το 5,3% του Ιου­λί­ου και της πρώ­της ανάγνωσης.

Η αύξη­ση στις τιμές τρο­φί­μων και ποτών και τον Αύγου­στο ήρθε ως συνέ­χεια στις μεγά­λες αυξή­σεις, που έφτα­σαν το 9,7%. Επί­σης, κατά 4,7% ενι­σχύ­θη­καν οι τιμές των μη ενερ­γεια­κών βιο­μη­χα­νι­κών προ­ϊ­ό­ντων και κατά 5,5% οι τιμές στον κλά­δο των υπηρεσιών.

Επι­πλέ­ον, συνε­χί­ζε­ται το διε­θνές ράλι ανό­δου στις τιμές του πετρε­λαί­ου την Τρί­τη. Το brent δια­πραγ­μα­τευό­ταν λίγο πριν τις 10 το πρωί της Τρί­της πάνω από τα 95 δολά­ρια το βαρέ­λι, ενώ το αργό πλη­σί­α­ζε τα 93 δολά­ρια το βαρέ­λι. Σε επί­πε­δο 30ημέρου και από τις χαμη­λό­τε­ρες τιμές του Αυγού­στου, η αύξη­ση ξεπερ­νά το 15% στο brent και το 18% στο αργό. Στην ελλη­νι­κή αγο­ρά τα τελευ­ταία στοι­χεία δεί­χνουν ότι και στην Αττι­κή ετοι­μά­ζε­ται να κυριαρ­χή­σει η τιμή άνω των 2 ευρώ για την αμό­λυ­βδη. Ηδη, τις τελευ­ταί­ες μέρες, η μέση τιμή στην Ελλά­δα είχε φτά­σει τα 2,037 ευρώ, ενώ το πετρέ­λαιο κίνη­σης τα 1,844 ευρώ.

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο