Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ακραίες θερμοκρασίες με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία αύριο στην Αθήνα και την Παρασκευή σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα

Επί­πε­δο επι­κιν­δυ­νό­τη­τας 3 με ακραί­ες θερ­μο­κρα­σί­ες, που έχουν σημα­ντι­κές επι­πτώ­σεις στην υγεία, προ­βλέ­πει η μονά­δα ΜΕΤΕΟ του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών αύριο, Πέμ­πτη 13 Ιου­λί­ου, για την Αθή­να και την Παρα­σκευή 14 Ιου­λί­ου για την Αθή­να, τη Θεσ­σα­λο­νί­κη και τη Λάρισα.

Επί­σης, αύριο στη Θεσ­σα­λο­νί­κη και τη Λάρι­σα ανα­μέ­νε­ται επί­πε­δο επι­κιν­δυ­νό­τη­τας 2 με εξαι­ρε­τι­κά υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες, και στην Πάτρα επί­πε­δο επι­κιν­δυ­νό­τη­τας 1 με πολύ υψη­λές θερμοκρασίες.

Την Παρα­σκευή επί­πε­δο επι­κιν­δυ­νό­τη­τας 2 με εξαι­ρε­τι­κά υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες θα έχει η Πάτρα και πολύ υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες (επί­πε­δο 1) τα Ιωάννινα.

Επι­προ­σθέ­τως, σημα­ντι­κή αύξη­ση της ευφλε­κτό­τη­τας των νεκρών δασι­κών καυ­σί­μων ανα­μέ­νε­ται στη χώρα μας τις επό­με­νες ημέ­ρες εξαι­τί­ας της στα­δια­κής επι­κρά­τη­σης πολύ θερ­μών και ξηρών συν­θη­κών. Κάτω από αυτές τις πυρο­με­τε­ω­ρο­λο­γι­κές συν­θή­κες (θερ­μός και ξηρός και­ρός), τα νεκρά δασι­κά καύ­σι­μα απο­βάλ­λουν υγρα­σία, ξεραί­νο­νται και τελι­κά διευ­κο­λύ­νουν την έναρ­ξη και την εξά­πλω­ση της φωτιάς.

Η μονά­δα ΜΕΤΕΟ του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών, σε συνερ­γα­σία με την επι­στη­μο­νι­κή επι­τρο­πή του Arsht-Rock Resilience Center του ιδρύ­μα­τος Atlantic Council, εφαρ­μό­ζει επι­χει­ρη­σια­κά την κατη­γο­ριο­ποί­η­ση των ημε­ρών με υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες για έξι μεγά­λες πόλεις της χώρας (Αθή­να, Θεσ­σα­λο­νί­κη, Λάρι­σα, Ιωάν­νι­να, Πάτρα και Ηράκλειο).

Το σύστη­μα κατη­γο­ριο­ποί­η­σης βασί­ζε­ται σε έναν αλγό­ριθ­μο πρό­γνω­σης των επι­πτώ­σε­ων επερ­χό­με­νων ημε­ρών με υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες στην υγεία των κατοί­κων των έξι πόλε­ων. Ο αλγό­ριθ­μος λαμ­βά­νει υπό­ψη του, εκτός από τη θερ­μο­κρα­σία, και άλλες παρα­μέ­τρους που επη­ρε­ά­ζουν την ανθρώ­πι­νη θερ­μι­κή αίσθη­ση, όπως η υγρα­σία και ο άνε­μος. Η κατη­γο­ριο­ποί­η­ση περι­λαμ­βά­νει τέσ­σε­ρις κατη­γο­ρί­ες ταξι­νό­μη­σης (0–1‑2–3), όπου 0 είναι οι υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες με κιν­δύ­νους για τα ευά­λω­τα άτο­μα και 3 η κατη­γο­ρία με ακραί­ες θερ­μο­κρα­σί­ες και σημα­ντι­κό κίν­δυ­νο για την υγεία.

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο