Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ακροδεξιά — Φασιστικά Μορφώματα: Συγκοινωνούντα δοχεία, με «απολήξεις» σε όλο το αστικό πολιτικό σύστημα

Απ’ όλα έχει ο μπα­ξές των προ­ε­κλο­γι­κών (και όχι μόνο) διερ­γα­σιών που πυρο­δό­τη­σε ο απο­κλει­σμός του φασι­στι­κού μορ­φώ­μα­τος «Εθνι­κό Κόμ­μα Έλλη­νες», του κατα­δι­κα­σμέ­νου ναζι­στή Κασι­διά­ρη από τις εκλο­γές της 21ης Μάη.

Και «αντι­συ­στη­μι­κό» «ξέπλυ­μα» στα καλύ­τε­ρα μαντρό­σκυ­λα του συστή­μα­τος, και «καλο­πιά­σμα­τα» προς άγρα ψήφων στα «ορφα­νά» του Κασι­διά­ρη, όπως και άλλων ακρο­δε­ξιών μορ­φω­μά­των, και «προ­βλη­μα­τι­σμοί» για τον ρόλο που θα μπο­ρού­σε να παί­ξει ένα «σοβα­ρό» ακρο­δε­ξιό κόμ­μα, άμε­σα και στο μέλ­λον ως εφε­δρεία, ακό­μα και σε μετε­κλο­γι­κά παζάρια.

Αν κάτι επι­βε­βαιώ­νε­ται από τις εξε­λί­ξεις, είναι πως όλα αυτά τα ακρο­δε­ξιά και φασι­στι­κά μορ­φώ­μα­τα είναι «συγκοι­νω­νού­ντα δοχεία». Οτι σ’ αυτή τη βάση τα στε­λέ­χη τους μετα­κι­νού­νται από το ένα στο άλλο, φτιά­χνουν και δια­λύ­ουν σχή­μα­τα, συνερ­γά­ζο­νται και «τα σπά­νε» με μεγά­λη ευκο­λία. Και ότι «απο­λή­ξεις» τους φτά­νουν με τον έναν ή τον άλλο τρό­πο μέχρι τους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.

Σε κάθε περί­πτω­ση, απο­λαμ­βά­νουν την ανο­χή τους, επι­βε­βαιώ­νο­ντας ότι είναι σάρ­κα από τη σάρ­κα του καπι­τα­λι­στι­κού συστή­μα­τος που όλοι μαζί υπη­ρε­τούν. Ποιος ξεχνά­ει άλλω­στε την πολύ­χρο­νη καθυ­στέ­ρη­ση της διε­ξα­γω­γής και ολο­κλή­ρω­σης της δίκης της Χρυ­σής Αυγής, με ευθύ­νη των κυβερ­νή­σε­ων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ;

Ο ένας στο “μαγαζί” του άλλου

Ας δού­με όμως ανα­λυ­τι­κά τις σχέ­σεις ανά­με­σα σε αυτά τα κόμ­μα­τα και πώς απο­τε­λούν συγκοι­νω­νού­ντα δοχεία, με «άκρες» σε όλο το φάσμα του αστι­κού πολι­τι­κού συστήματος.

- ΚΟΜΜΑ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗ: Το κόμ­μα του ναζί εγκλη­μα­τία επι­χεί­ρη­σε να κατέ­βει στις εκλο­γές με «μπρο­στι­νό» τον Κανελ­λό­που­λο του «ΕΑΝ», αντει­σαγ­γε­λέα και πρώ­ην στέ­λε­χος του ΠΑΣΟΚ στην Αχα­ΐα, ο οποί­ος υπήρ­ξε για λίγες μέρες και αρχη­γός του, ενώ αυτο­προσ­διο­ρί­ζε­ται ως «κεντρώ­ος». Είναι τέτοια η «αντι­συ­στη­μι­κό­τη­τα» του Κασι­διά­ρη που με τερά­στια άνε­ση επι­λέ­γει για επι­κε­φα­λής του ανθρώ­πους από τα πιο πάνω …ράφια του συστή­μα­τος, όπως ένας ανώ­τα­τος δικα­στι­κός του Αρεί­ου Πάγου. Μάλι­στα, όταν ο Κανελ­λό­που­λος είπε ότι απο­χω­ρεί, ο Κασι­διά­ρης όρι­σε άλλον «μπρο­στι­νό», έναν ακό­μα ακρο­δε­ξιό του βαθέ­ος συστή­μα­τος, ταξί­αρ­χο εν απο­στρα­τεία, τον Χατζη­λιά­δη.

- ΚΟΜΜΑ «ΕΑΝ»: Μετά τον απο­κλει­σμό του κόμ­μα­τος Κασι­διά­ρη, ο «μπρο­στι­νός» του Κανελ­λό­που­λος λοι­πόν συμ­με­τέ­χει αυτό­νο­μα στις εκλο­γές με το δικό του κόμ­μα, το «ΕΑΝ». Σε αυτό το μόρ­φω­μα συμ­με­τέ­χουν κατά βάση πρώ­ην στε­λέ­χη του ΛΑ.Ο.Σ., όπως ο Αϊβα­λιώ­της και ο Ροντού­λης. Αυτοί δηλα­δή που κυβέρ­νη­σαν με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ το 2011, ψήφι­σαν μνη­μό­νια και χαντά­κω­σαν τον λαό. Μία άλλη μετα­γρα­φή είναι η Αλε­ξο­πού­λου, που πρό­σφα­τα απο­χώ­ρη­σε από την Ελλη­νι­κή Λύση.

- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: Ο αρχη­γός της, Κυρ. Βελό­που­λος, ξεκί­νη­σε από το ΠΑΣΟΚ και συνέ­χι­σε στον ακρο­δε­ξιό — εθνι­κι­στι­κό ΛΑ.Ο.Σ., όταν κυβερ­νού­σε με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Μετά πέρα­σε και από τη ΝΔ, απ’ όπου απο­χώ­ρη­σε για να φτιά­ξει το συγκε­κρι­μέ­νο κόμ­μα. Εχει υπο­ψή­φιο στις εκλο­γές τον Σπί­νο, γνω­στό ακρο­δε­ξιό, μάρ­τυ­ρα υπε­ρά­σπι­σης του Μιχα­λο­λιά­κου στη δίκη της Χρυ­σής Αυγής. Το 2017 είχε ανα­κοι­νώ­σει συνερ­γα­σία και με τον πρώ­ην βου­λευ­τή της Χρυ­σής Αυγής Μίχο και κατα­δι­κα­σμέ­νο στη δίκη της εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης. Μετά τον απο­κλει­σμό άλλων ακρο­δε­ξιών μορ­φω­μά­των από τις επι­κεί­με­νες εκλο­γές, απηύ­θυ­νε κάλε­σμα συμπό­ρευ­σης στον ακρο­δε­ξιό — φασι­στι­κό χώρο. Από τους πρώ­τους που έδει­ξαν ενδια­φέ­ρον να συνερ­γα­στούν ήταν ο γνω­στός και μη εξαι­ρε­τέ­ος Μπο­γδά­νος, πρώ­ην βου­λευ­τής της ΝΔ.

- ΚΟΜΜΑ ΜΠΟΓΔΑΝΟΥ: Στέ­λε­χος και βου­λευ­τής της ΝΔ, από την οποία απο­χώ­ρη­σε. Εστη­σε το ακρο­δε­ξιό κόμ­μα Εθνι­κή Συμ­φω­νία και συνερ­γά­στη­κε με τους γνω­στούς αντι­κομ­μου­νι­στές Τζή­με­ρο και Κρα­νι­δώ­τη. Στη συνέ­χεια τα κόμ­μα­τά τους συγ­χω­νεύ­τη­καν και φτιά­χτη­κε η Εθνι­κή Δημιουρ­γία. Μπο­γδά­νος, Τζή­με­ρος και Κρα­νι­διώ­της συμ­με­τεί­χαν στις αντι­κομ­μου­νι­στι­κές γιορ­τές μίσους σε Γράμ­μο και Βίτσι, που οργα­νώ­νει η Ενω­ση Απο­στρά­των Αξιω­μα­τι­κών Στρα­τού. Μετά τη δια­γρα­φή του κι από αυτό το κόμ­μα, συμπο­ρεύ­τη­κε για λίγο και­ρό με την Λατι­νο­πού­λου, πρώ­ην στέ­λε­χος της ΝΔ και στη συνέ­χεια συνερ­γά­στη­κε με το κόμ­μα Εμφιε­τζό­γλου.

- ΚΟΜΜΑ ΤΖΗΜΕΡΟΥ — ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ: Αντι­κομ­μου­νι­στές και φανα­τι­κοί ακρο­δε­ξιοί, ζητούν την απα­γό­ρευ­ση του ΚΚΕ, επι­κα­λού­με­νοι και την αντι­κομ­μου­νι­στι­κή νομο­θε­σία της ΕΕ. Ο Κρα­νι­διώ­της υπήρ­ξε σημαί­νον στέ­λε­χος της ΝΔ. Ο Τζή­με­ρος είχε συνερ­γα­στεί παλιό­τε­ρα με τον Στέ­φα­νο Μάνο της ΝΔ, ενώ τώρα αφή­νει ανοι­χτό το ενδε­χό­με­νο — αν εκπρο­σω­πη­θεί στη Βου­λή — να δώσει ψήφο ανο­χής σε κυβέρ­νη­ση της ΝΔ. Στο Περι­φε­ρεια­κό Συμ­βού­λιο συνερ­γά­ζε­ται στε­νά με τον Πατού­λη της ΝΔ και με τους εκλεγ­μέ­νους της Χρυ­σής Αυγής.

Ψάχνει “κρίκους”

Για κερα­σά­κι στην τούρ­τα, μόνο απα­ρα­τή­ρη­τη δεν περ­νά­ει προ­ε­κλο­γι­κά η προ­σπά­θεια του ΣΥΡΙΖΑ να ρίξει γέφυ­ρες με το εκλο­γι­κό ακρο­α­τή­ριο τέτοιων μορ­φω­μά­των, αξιο­ποιώ­ντας «κρί­κους» από τον χώρο τους, που δεν έχουν βέβαια κανέ­να πρό­βλη­μα (κάθε άλλο) να χαριε­ντί­ζο­νται με στε­λέ­χη, βου­λευ­τές, ακό­μα και τον πρό­ε­δρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Έχου­με και λέμε λοι­πόν: Στην Καστο­ριά, ο Αλ. Τσί­πρας «συνα­ντή­θη­κε» με τον αντι­κομ­μου­νι­στή πρό­ε­δρο του τοπι­κού παρα­τή­μα­τος της Ένω­σης Απο­στρά­των Αξιω­μα­τι­κών Στρα­τού. Στο Μενί­δι με τον πρώ­ην υπο­ψή­φιο βου­λευ­τή του ΛΑ.Ο.Σ. και της Ελλη­νι­κής Λύσης και νυν υπο­ψή­φιο δήμαρ­χο Ηλιά­δη. Ο συγκε­κρι­μέ­νος είχε φιλο­ξε­νή­σει στην εφη­με­ρί­δα της παρά­τα­ξής του τον Κασι­διά­ρη, ενώ εκπρό­σω­πός του συμ­με­τεί­χε επί­ση­μα σε εκδη­λώ­σεις του κόμ­μα­τος Κασι­διά­ρη στο Μενί­δι. Στον Πύρ­γο, ο ΣΥΡΙΖΑ συμπράτ­τει με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Χρυ­σή Αυγή, σε κοι­νό ψηφο­δέλ­τιο για τις εκλο­γές του Εργα­τι­κού Κέντρου. Και στην Κοζά­νη κατε­βά­ζει ως υπο­ψή­φιο γνω­στό πλυ­ντή­ριο της ακροδεξιάς.

Στην πρά­ξη απο­δει­κνύ­ε­ται ότι η αντι­με­τώ­πι­ση των φασι­στι­κών μορ­φω­μά­των δεν μπο­ρεί να ανα­τε­θεί από τον λαό στο σύστη­μα του οποί­ου απο­τε­λούν «ακοί­μη­τους φρου­ρούς», αλλά είναι υπό­θε­ση της οργα­νω­μέ­νης συλ­λο­γι­κής πάλης, με την απο­μό­νω­σή τους παντού, να μη βρί­σκουν τόπο για να χύσουν το δηλη­τή­ριό τους. Ο αγώ­νας αυτός περ­νά­ει και από τις κάλ­πες, με την ενί­σχυ­ση του ΚΚΕ, το μόνο κόμ­μα που στέ­κε­ται με συνέ­πεια και αδιάλ­λα­κτα απέ­να­ντι στους φασί­στες και το σύστη­μα που τους γεν­νά και τους θρέφει.

Πηγή Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο